Egyedülálló ökoközpont a Mecsekerdőben

Napelem, napkollektor, szürkevíz hasznosító rendszer és gyökérzónás szennyvíztisztító – többek között ezekkel a környezetbarát megoldásokkal bővült a Hetvehely mellett, Sásvölgyben található Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza épülete. A fenntartó Mecsekerdő Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program erdei iskolák és óvodák infrastrukturális fejlesztése alprogramjából több mint 79 millió Ft támogatást nyert a központ létrehozására.

Az épület energiaellátását és szennyvízelvezetését környezetbarát módon biztosítják: napkollektoros és napelemes rendszer, gyökérzónás szennyvíztisztító illetve komposzt WC-k épültek, emellett központi fűtést építettek ki. A támogatásnak köszönhetően bővítették és akadálymentesítették a meglévő épületet, így a szálláshely mozgáskorlátozott személyek fogadására is alkalmassá vált. Az erdei iskola oktatói - a telepített környezetbarát megoldásokkal - az alternatív energiaforrások használatát a gyakorlatban tudják megmutatni a célcsoportok számára.

A projekt lehetőséget adott új eszközök beszerzésére is, amelyek még szemléletesebbé teszik a terepi és beltéri oktatásokat. A beszerzett 37 kerékpár révén lehetőség nyílik a térség földrajzi, turisztikai látványosságainak bejárására. A földfelszíntől 7 m magasságban kialakítottak egy lombházat, amely a madár-megfigyelésekhez biztosít ideális helyszínt, a közelben létrehozott erdei tornapálya pedig új kihívások elé állítja a környéken barangolókat.

A fejlesztés révén megújult és kibővült a minősített erdei iskola programja is, új iskolai modulok kidolgozására került sor. Az iskola terepi oktatói továbbképzések keretében sajátították el a kibővített erdei iskolai program elemeit valamint új, élményorientált pedagógiai módszereket ismerhettek meg.

Az Erdő Háza ökoközponttá fejlesztése hozzájárul a környezeti fenntarthatósághoz és a környezeti neveléshez. A beruházás során környezetbarát és energiahatékony megoldásokat alkalmaztak, ezek, valamint a környezettudatos programok, képzések együttesen segítik a környezeti fenntarthatóságot és a Mókus Suliba érkező diákok környezeti nevelését.