Balatoni akadálymentes turisztikai ajánló

Vidám strandok, finom borok, páratlan szépségű természet, különleges hagyományok - ezernyi dolog van, amit élvezhetünk a Balatonnál. Tapintható, hallható, látható és megközelíthető balatoni élményekből válogattunk.

Jaj, úgy élvezem én a strandot

Balatoni nyaralás fürdőzés nélkül? Elképzelhetetlen. A strandolásról most már akkor sem kell lemondanunk, ha kerekesszékkel közelítünk a vízhez. Egy nagyszerű magyar fejlesztés, néhány lelkes vállalkozó, egy sikeres pályázat, nyitott önkormányzatok és sok-sok segítő szándék és összefogás eredményeképpen immár két megoldás is kínálkozik az akadálymentes csobbanáshoz.

Az egyik leginkább a lépcsőknél használatos rézsútos liftre emlékeztet, mely egy speciális beülő segítségével egyenesen a vízbe szállítja utasát, a másik pedig a súlyfürdőknél használatos szerkezetre, amely vízszintes mozgással éri el ugyanezt az eredményt. Mindkét szerkezet már 50 centiméteres víz esetében használható és akár önállóan, külső segítség nélküli is használható. Ilyen vízbe jutást segítő eszközzel találkozhatunk: Ábrahámhegyen, Badacsonytomajon, Balatonfűzfőn, Balatonudvariban, Kővágóörsön, Révfülöpön és Zánkán

A fentieken túl a balatongyöröki strandon, valamint a gyenesdiási Játékstrandon is elérhető a vízi bejáró a mozgásukban korlátozott vendégek számára. Mozgássérült bejárókat találunk továbbá Balatonfüreden a Kisfaludy és az Eszterházy strandon is rámpa segíti a vízbejutást. A balatonfenyvesi Lido strandon beemelő, a vonyarcvashegyi, szintén Lido nevű strandon rámpa segítségével lehet fürdőzni. Zamárdiban, a Zöldfa utca végénél lévő vizesblokk képzeletbeli folytatásában a Balatonba benyúló, mozgáskorlátozottakat beemelő lifttel kiépített stég került elhelyezésre. A mozgássérültek vízbe jutását Balatonakaliban a Községi Strandon rámpa segíti, a nyitva tartási időben vízi mentő szolgálat valamint elsősegélynyújtó hely működik.

Indukciós hurok és Braille-feliratok Siófokon

Az akadálymentesítés a a Balatonnál sem csak lifektről és rámpákról szül.. A siófoki Nagystrandon a hallássérülteknek indukciós hurkok állnak rendelkezésre valamennyi bejáratnál és a strand nyugati részén úgy a vízben, mint a parton. A látássérültek számára taktilis vezetősávok és Braille-írásos feliratok segítik az eligazodást. Az értelmi fogyatékkal élők piktogrammok és eligazító táblák segítségével tájékozódhatnak a strandon.. A mozgáskorlátozottak rámpa és beemelő szerkezet segítségével juthatnak el a vízbe. A strandon akadályentes mosdót, zuhanyzót, öltözőt is találunk. Nyitva tartási időben két animátor áll rendelkezésre a fogyatékos csoportok segítésére.

Hévíz és Zalakaros

A Balaton vize mellett több fürdő is kínál akadálymentes fürdőzési lehetőséget a tó körül. Hévíz Tófürdő, Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház és a Zalakarosi Fürdő is akadálymentesített. A gyógyfürdő valamennyi bejárata kerekesszékkel átjárható, megközelíthető. Az „F" fogadóépületben a vendégek akadálymentesen juthatnak a tágas fogadótérbe, az épületben liftek segítségével juthatnak az öltözőkbe. Mozgássérült mosdó és zuhanyzó is rendelkezésre áll. A fedett fürdő, kezelések és az élményfürdő is könnyen megközelíthető. Közlekedési rámpa található a fedett fürdő és az élményfürdő-híd között. Az F fogadóépületben, a fedett fürdőben, a fedett élményfürdőben, az élményfürdő III. ütemében, valamint a strandi főbejárati épületben liftek állnak a mozgássérült vendégek rendelkezésére. Az ő kényelmüket szolgálja a terápiás gyógymedencéknél található, hidraulikus beemelő szerkezet is. 

A balatoni nyaralás természetesen nem csak fürdőzésből áll, kulturális, ökoturisztikai látnivalók és gasztronómiai élmények is szép számmal várnak mindenkit a Balatonnál.

TIHANY

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontja minden korosztály számára látványos formában mutatja be a Tihanyi-félszigetet, a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést. A látogató besétálhat egy stilizált vulkánba, látványos rövidfilm segítségével ismerkedhet meg a Tihanyi-félsziget múltjával, jelenével, játékos módon kipróbálhatja a mocsárjárást, megnézheti a tóban élő halakat vagy éppen a legendás kecskeköröm egy óriásira nagyított makettjét, megvizsgálhatja a különböző kőzetrétegeket, egy geológiai órán végig kísérheti a félsziget keletkezésének történetét, szuvenírként pedig igazi tihanyi levendula csokrot is haza vihet. A látogatóközpont parkja is számos további látnivalóval, játékkal szolgál a labirintustól a levendulásig, a kilátótól a nádas élővilágát bemutató pallósorig. A mozgáskorlátozott vendégek kényelmét akadálymentes parkolóhely, bejárat és mosdó, valamint küszöbmentes kényelmes terek szolgálják.

Szintén a nemzeti parkhoz tartozik a tihanyi erdei iskola. A kutatóházzal szoros egységet képező kiszolgáló épületben akadálymentes mellékhelyiséget alakítottak ki, térkő burkolat lerakásával akadálymentesítették az épületek megközelíthetőségét, valamint ezek mellett infokommunikációs akadálymentesítést is megvalósítottak: a látássérülteknek dombornyomásos táblákat, térképeket, Braille feliratokat, a hallássérülteknek indukciós hurkokat szereztek be.

FONYÓD

A déli parton is van miben gyönyörködni: Fonyódon a többszintes, körpanorámás Várhegyi kilátó felújítása és környezetének kialakítása során is törekedtek a komplex akadálymentesítésre. Ennek során a kilátóépítmény által nyújtott szolgáltatás elérhető bármely fogyatékossággal élő számára. A Várhegy köz végén kialakításra került egy akadálymentes parkoló, ahonnan akadálymentes gyalogút vezet a kilátóhoz. A mozgásukban korlátozottak számára a négyemeletes kilátó első szintjére a feljutást korlátlift segíti A kilátó első emeletén látássérültek számára elhelyeztek egy táblát, amelyen a Balaton túlpartján található hegyeket tapinthatja ki, és Braille írással olvashatók a hegyek nevei és magasságuk is.

SZIGLIGET

A természeti látnivalók mellett egész napos élményt és kalandot ígér az elmúlt években teljes körűen felújított Szigligeti Vár. A fejlesztés a mozgáskorlátozottak számára is elérhetővé teszi a vár egyébként nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető több részét is. A „Tanítóházban" bemutatótermet rendeztek be. Itt érintőképernyők és a várban elhelyezett kamerák által sugárzott kép segítségével interaktív módon bejárható a vár legtöbb része. Az új technológiai megoldások sok látogatónak fognak örömet szerezni. 

A beruházás keretében a Várat bemutató makettek, 15 perces animációs kisfilm is készült, utóbbiban 3D animációs technológiákkal készült jelenetek teszik még látványosabbá a vár korszakait felidéző anyagot. A vár történetét nemcsak a képek alapján, hanem a magyar nyelvű narrációval és angol nyelven feliratozott szövegen keresztül is megismerhetik a várba látogatók. A várban kihelyezett érintőképernyős terminálokon kialakításra került egy különleges alkalmazás, mely segítségével a látogató pontosan megismerkedhet a vár arculatának és építéstörténeti változásainak fázisaival. A speciális alkalmazásban ugyanabból a virtuális kamerából „fényképezett" nézőpontból több történelmi korszak képe is pontosan egymásra illeszthető és ezek összehasonlíthatóak.

A Tanítóházban interaktívan ismerkedhetünk meg a várral akkor is, ha valamilyen okból nem tudjuk azt megközelíteni. Számítógépek és más média lejátszók segítségével filmeket, képeket lehet megjeleníttetni a nagyteljesítményű készülékeken, így a várban elhelyezett kamerák felvételei is láthatók. Egy joystick segítségével irányíthatjuk a kamerák látószögét, így bármkor körülnézhetünk a térben virtuálisan.

A látássérültek számára egy 1:200 léptékű makett is bemutatja a várat. A Tanítóház udvarára kerülnek a környék vármakettjei (Szigliget, Csobánc, Tátika, Rezi, Hegyesd), így az épületek tapinttással is megismerhetők. A vár alsó bejáratánál található parkolóhely szintén akadálymentes.

KESZTHELY

Szigligetről könnyen elérhető Keszthely, ahol a hamarosan megújuló Festetics-kastély is bejárható lesz kerekesszékes látogatók számára. A felújításnak köszönhetően több kiállító teremben, még több kiállítást nézhetünk meg, hamisítatlan 19. századi külsőt ölt majd a park, lepkék érkeznek a pálmaházba és végre megújul az egykori Amazon szálló épülete is. Az akadálymentesítés érdekében a főbejáratnál egy liftet is építenek, ami a műemlékvédelem jegyében egy korábbi étellift átalakításával készül el. Keszthelyen járva a Balatoni Múzeumba is érdemes ellátogatni. A gépkocsival érkező mozgáskorlátozott látogatók részére a múzeum főbejáratánál külön parkoló található, a múzeum kiállító terei akadálymentesen megközelíthetők, a földszinten akadálymentes mosdó áll rendelkezésre. A hallássérült vendégek információhoz jutását indukciós hurok segíti, a látássérült látogatóknak mp3 formátumú letölthető hangostérkép áll rendelkezésére.

Keszthelyről rövid kirándulással juthatunk Hévízre, ahol a római kori villa körül kialakított romkertben a felújítás keretében kialakításra került egy akadálymentesített sétány és egy mozgáskorlátozott köztéri illemhely is.

Még mindig a múzeumoknál maradva a balatonfüredi Városi Múzeum és a Tihanyi-félszigeten található KOGART Tihany is akadálymentesen megközelíthető és bejárható. Bár a Tihanyi Apátság, valamint az altemplom nem akadálymentesek, a Pisky sétányra kerekesszékkel is fel lehet jutni, innen pedig a Balaton egyik legszebb panorámáját élvezhetjük. A templomig akár autóval is eljuthatunk, ha van mozgáskorlátozott autós matricánk.

Vizes kalandok

Azoknak is kínál alternatívát a Balaton, akik nem a vízbe, hanem a vízre vágynak. Balatonfüreden, a felújított BYC belső kikötőben a Balatonon egyedülállóan, a mozgássérült versenyvitorlázás előírásainak teljes mértékben megfelelő létesítmény épült. A BYC-ben mozgássérült parkolók, mosdó és egy, a mozgássérülteket hajóba beemelő daru is épült. 

A vitorlázás élménye is átélhető a magyar tengeren: erre lehetőség nyílik a kerekesszékeseket is fogadó vitorláshajón, a Judittán. A vitorlás befogadóképessége 30 fő vagy 14 kerekesszék, illetve ezek kombinációi. Az előre egyeztetett programok a keszthelyi vagy a gyenesdiási akadálymentesített beszállító helyekről indulnak.

Várhatóan a 2016. évi hajózási szezonban mutatkozik be az újjáépített Siófok katamarán. A felújított hajó többféle funkcióval – utasszállítás, rendezvények, szórakoztatás – várja utasait. A 21. századi formavilágú hajóban az áramvonalas külső felületek, a legömbölyített, íves vonalak, a bababarát helyiségek, a kerékpár tárolási lehetőség újszerű térkialakítási egységet képez. Ez lesz egyben Magyarország első teljesen akadálymentesített hajója is, a két fedélzeti szint között például lépcsőlift működik. A hajó legfelső szintjén egy prémium kategóriás kávézót is kialakítanak, amely a menetrendi hajóállomáson való várakozás során a nem utasként a fedélzetre lépő vendégeket is fogadja.

Bor és gasztronómia mindenkinek

Vonyarcvashegy egyik meghatározó színfoltja a Helikon Taverna étterem és Festetics-pince. Csaknem 600 négyzetméteren, akadálymentesítetten újították meg a Festeticsek egykori uradalmi birtokközpontját. A hatalmas, 130 férőhelyes műemlék borospince másfél évszázadon át volt a Festetics-uradalom présháza, most teljes körű renoválásával interaktív borászati és gasztronómiai élménytérré alakították át. Szintén akadálymentesen borozhatnak a vendégek a kéthelyi Weingut Ax und Ax és a balatonfüredi Koczor Pincészetben. 

A Balaton déli partján, Rádpusztán a Gasztro Élménybirtok és Rendezvényház fejlesztési beruházásának részeként egyebek közt egy 300 fős rendezvényház is épült, valamint lovas-pályát, és más, mozgáskorlátozottak által is igénybe vehető sportpályákat alakítottak ki. A teljes körűen akadálymentesített létesítmény a térség legnagyobb rendezvényháza lett. A vendéglátóhelyek közül szintén érdemes felkeresni a Kistücsök Éttermet Balatonszemesen, Keszthelyen pedig a Tompos Éttermet. Balatongyörökön a Csókafészek Étterem és Kávézó, Füreden a Vitorlás étterem várja a látogatókat akadálymentesen.

Szállásajánló

Szálláshelyekből – elsősorban szállodákból – is van választék a Balatonnál: Siófokon a Hotel Azúr, Zamárdiban a Hotel Wellamarin, Zalakaroson a Hotel Karos Spa, Hévízen a NaturMed Hotel Carbona és a Hotel Spa Hévíz ajánlható. Kisgyerekkel utazóknak az alsópáhoki Kolping Hotel is jó választás lehet, itt a babakocsi olyan, mint egy családtag, így természetes, hogy hangsúlyt fektetnek az akadálymentes megoldások kialakítására is. Tapolcán a Hunguest Hotel Pelion, Vonyarcvashegyen a Hotel Zenit, Badacsonyban pedig a Hotel Bonvino is jó választás lehet, csakúgy, mint a Wellness Hotel Katalin Gyenesdiás központjában.

Összeállításunk a szolgáltatóktól kapott tájékoztatáson alapul. A szállások lefoglalása és az egyes helyszínek felkeresése előtt mindenképpen javasoljuk a szolgáltatókkal, különösen a szállásadókkal történő egyeztetést, hogy még pontosabb tájékoztatást kapjunk a választott szálláshely akadálymentességének részleteiről, valamint egyedi, speciális igényeinket is előre egyeztetni tudjuk.