Dél-alföldi akadálymentes utazási ajánló

Dél-alföldi akadálymentes barangolásunkat kezdjük Szegeden, ahol rengeteg látnivaló mellett érdemes kicsit a város hangulatába is belekóstolni, Békéscsabán megkerülhetetlen a csabai kolbász tematika; Orosházán a gyógyfürdő, Szarvason az Annaliget biztosan kellemes délutánt fog tartogatni. Lássuk részleteiben!

SZEGED 

A Napfényfürdő Aquapolis Szeged minden folyosója, helyisége és medencetere akadálymentesített. A mélygarázsból feljáró és lift segíti a mozgáskorlátozott vendégek feljutását a főbejárati aulába. Az öltözőkben megfelelő méretű öltözőfülkék és mosdók állnak rendelkezésre. A folyosókon a vakok és gyengén látók közlekedését vakvezető járólap és liftek segítik. A gyógyászati részlegen a gyógytorna medencénél mobil medence személyemelő lifttel segítik a vendégek medencébe jutását, a 14 kétágyas szobával rendelkező nappali kórházban pedig egy mozgáskorlátozottak számára kialakított szobával várják a vendégeket.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje közel két kilométer hosszan mozgássérültek számára is bejárható, akadálymentes mosdóval is rendelkeznek. Hallássérültek számára információs táblarendszer ad tájékoztatást a gyűjteményekről és fontosabb növényfajokról. Látássérülteknek a honlapon keresztül is elérhető füvészkerti mobil alkalmazás többnyelvű audio tájékoztatási rendszerrel segít az eligazodásban, mely a helyszínen okostelefonra ingyen is letölthető.

A Szegedi Vadasparkban is figyelnek a mozgássérültek igényeire, egy régebbi ház kivételével az összes megtekinthető, az állatkert több pontján létesítettek mozgássérült mosdót, a bejáratnál akár kerekesszéket is lehet bérelni, emellett a Vadaspark büféi és ajándékboltja is könnyen megközelíthető. A látássérültek számára ajánlják a Terráriumházban márciustól október végéig hétfő kivételével minden nap tartott állatsimogató programot. Az állatok kifutói mellett színes, korszerű táblákon olvasható minden információ az állatokról, emellett, ingyenesen letölthető, hangos okostelefonos alkalmazás is növelheti a látogatói élményt. 

Ha Szeged, akkor nem feledkezhetünk meg a Szegedi Szabadtéri Játékokról sem. A nézőtérre való feljutás akadálymentesített: a Bécs-Párizs szektor első sora előtt tudnak a mozgássérült vendégeknek helyet foglalni. A hallássérültek a Párma szektorban minden előadáson rá tudnak kapcsolódni az indukciós hurokra. A gyönyörű, szecessziós REÖK-palotában is akadálymentesített a közlekedés, a kiállítótermekhez lifttel lehet feljutni. Újra teljes pompájában látogatható a szegedi dóm is, amely felújítása után már akadálymentesen várja a mozgáskorlátozott látogatókat. A dóm közvetlen közelében akadálymentes parkolók, megfelelően széles, csúszásmentes járdák, a bejárati és belső ajtóknál rámpák segítik a közlekedést. Az épületben felvonó működik, és egy külön mosdó is kialakításra került a kerekesszékesek kényelmes látogatását biztosítva. Az ügyfélszolgálati pult magassága is ezt a célt szolgálja, a tájékozódást az épületegyüttesen belül piktogramok segítik.

Szállásajánló

Szegeden nem kell attól tartanunk, hogy ne találnánk igényeinknek megfelelő szállást. A Dóm Hotel, a Mozart Hotel, a Hotel Soleil, a Science Hotel, a Szent János Hotel és a Tiszavirág Szeged is 1-1 darab mozgáskorlátozottak számára kialakított szobával rendelkezik. A változatos szálláskínálatnak köszönhetően az sem probléma, ha több kerekesszékes turista utazik együtt: az Art Hotel Szegedben 2, a Hunguest Hotel Forrásban 5, a Novotel Szegedben 8 db mozgáskorlátozottak számára kialakított szoba várja a vendégeket.

ÓPUSZTASZER

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nemrég átadott új látogatóközpontjában a „Tapintható múlt" című kiállítótérben a látássérültek is sok új információhoz juthatnak. Az akadálymentesítés révén a mozgáskorlátozott látogatók is könnyen közlekedhetnek az Emlékpark kiállítótereiben. Az Emlékparkba érkező látássérült vendégek a kiállított tárgyak segítségével, melyek a történelmünk eseményeit hivatottak jelképezni, élményszerű tapasztalhatják meg történelmünket. A vendégfogadó egységek, mint a Látogatóközpont és a Rotunda épülete is akadálymentesítettek. A bejárattól fennakadás nélkül eljuthatunk az épületekig, ahol lift vagy rámpa segítségével a kiállítások megközelíthetőek.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

Az Alföldi Galéria kiállításaira az akadálymentes bejárat a Szőnyi utca felőli nagykapun keresztül az épület jobb oldalán található, az emeletre lifttel lehet feljutni, az épületben akadálymentes mosdó és Braille-írásos tájékoztató táblák is vannak.

Az eklektikus stílusban, Ybl Lajos tervei alapján 1894-ben épült Városháza főbejáratánál rámpa, majd kerekesszék-lift segíti a bejutást a földszintig. Az épület nyugati szárnyában lévő lifttel juthatunk fel az első emeletre, itt akadálymentes mosdó is található.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban egész évben színházi előadások, koncertek, kiállítások várják a szórakozni vágyó közönséget. A kulturális központban akadálymentes főbejárat, liftes megközelítés valamennyi szintre, sőt a színpadra is, akadálymentes mosdó.

A Szerb Ortodox Templomba a torony alatti akadálymentes bejáraton juthatunk be, szintkülönbség nincs. A késő barokk, copfstílusú templomban gazdagon díszített ikonosztáz és jellegzetes Mária-trón várja a híveket. Szintén látogatható a Tornyai János Múzeum, itt is akadálymentes a főbejárat, lifttel megközelíthetők a felső szintek és van akadálymentes mosdó, valamint Braille-írásos tájékoztatók.

A Hódmezővásárhely történelmét bemutató Emlékpont múzeumba a Kaszap utcai terasz irányából lehet akadálymentesen bejutni, az emeletekre lift visz, akadálymentes mosdó, magyar és angol nyelvű audio guide segít a kiállítás felfedezésében. Szintén akadálymentesen látogatható a Népművészeti Tájház és a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely múzeumi része, ahol akadálymentes mosdó is található.

A múzeum a Holokauszt áldozatainak, köztük az országból elhurcolt csaknem 190 000 zsidó gyermeknek is emléket állít.
A Kossuth téren vakok számára készült 3D-s térkép található, amelyen a teret „szemlélhetik meg" tapintással a vendégek.

A Kopáncsi tanyamúzeum, valamint a Papi-féle szélmalom – áprilistól októberig – kerekesszékkel szintén bejárható, mindkét helyszínen van akadálymentes mosdó. A hódmezővásárhelyi Hotel Ginkgoban akadálymentes főbejárat, lift minden szintre, akadálymentes mosdók szolgálják a kerekesszékes vendégek kényelmét. A Kentaur Lovas Panzió szintén akadálymentes, egyik szobája mozgássérültek fogadására is alkalmas.

BÉKÉSCSABA

Békéscsabán, ahol még a kerítés is kolbászból van, az új fejlesztések között szerepel a Csaba Parkban található Kolbászudvar Látogatóközpont, ahol interaktív programokon keresztül a kolbászkészítés múltját, tradicionális eszközeit mutatják be a látogatóknak, többek között a látványvágóhidat és múzeumumot ismegismerhetjük.
A Látogatóközpont mellett érdemes felkeresni a Csabai Kolbászházat és Kolbászpajtát is (ezek gyakorlatilag kolbászlalőhelyek), mindegyik helyszín akadálymentesített, megfelelően kialakított mosdóval rendelkezik. 

A gasztronómia világába tett kirándulást követően a Munkácsy Mihály Múzeumba is ellátogathatunk: mozgáskorlátozottak vendégek az oldalbejáraton tudnak bejutni, a benti szintkülönbséget lépcsőlifttel hidalták át van, a tájékozódást audio guide segíti. Az  Árpád Fürdőben akadálymentes a főbejárat, bent rámpák és lift segíti a mozgáskorlátozott vendégek közlekedését. Három szálloda is kínál szálláslehetőséget: a Fenyves Wellness Hotelbe a mozgássérültek a főbejáraton rámpán tudnak bejutni, van kialakított mosdó és külön szoba számukra. A látássérültek Braille-írással információs táblákon tájékozódhatnak. A Munkácsy és Arcanum szállodák is teljesen kielégítik a fogyatékossággal élők minden igényét.

OROSHÁZA

Orosháza nem csak a libamájról híres. Az itt található Gyopárosi Gyógy-, Park- és Élményfürdőben a vízbe jutást az élményfürdőben egy, a gyógyászaton három beemelő segíti. A Gyógyászaton több gyógytornász látja el a betegek "tornáztatását", masszőrök, kiváló szakemberek, fiziko- és balneoterápiás asszisztensek végzik a kezeléseket. A liftekkel felszerelt élményfürdő és megfelelő méretű öltöző lehetővé teszi, hogy mozgássérültek is látogatni tudják a fürdőt.

Az Orosházi Főtér különböző pontjain található Braille-írásos tájékoztatók a vakokat és gyengénlátókat segítik a tájékozódásban, csakúgy, mint a főtér környékén található vakvezető sávok. Az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont étterme, a Hotel Corvus Aqua étterme és a Fehér Hattyú Étterem akadálymentes vendéglátóhelyek a városban. A szálláshelyek közül a Hotel Corvus Aquaban 2 db akadálymentesített szoba található, és akadálymentesítettek a Gyopár Club Hotel közösségi terei is, itt is van mozgáskorlátozottak számára kialakított szoba, a vendégtérben akadálymentes mosdó. Érdemes még a Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Kollégiumánál is érdeklődni szállás iránt.

SZARVAS

Szarvason a Cervinus Teátrum kétnyelvű szlovák-magyar színház épülete akadálymentesített. Az épület hátsó (játszótér felőli) bejáratát rámpán közelíthetik meg a mozgáskorlátozottak, melyen így az előcsarnokba jutnak. Innen a színház-moziterem szintén akadálymentesen közelíthető meg. Az épületben található liftekkel az emeleti és a pinceklubban tartott rendezvények is megközelíthetők.

A Szarvasi Városi Könyvtárban látássérült olvasók számára beszélő és képernyőnagyító programmal felszerelt számítógépet, Braille-nyomtatót is tudnak biztosítani. A Körös-Maros Nemzeti Park Annaligeti központjában rámpák és mozgáskorlátozott mosdók állnak a kerekesszékes vendégek rendelkezésére, a vakokat és gyengénlátóakat Braille-írás segíti a mosdóknál, valamint a falakon lévő táblákon és a térképeken is. a Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország körül rámpa segíti a közlekedést, mindkét helyszínen akadálymentesített mosdó van, a beléptető kapuk mellett kerekesszékkel is át lehet jutni.

GYULA

Erkel Ferenc megújult szülőháza, mint egy modern, a 21. század múzeumi látogatóinak igényeit messzemenően kielégítő, valóban látogatóbarát múzeum, méltóképpen állít emléket a himnusz zenei atyjának, a magyar nemzeti opera megteremtőjének. A Városi Sportcsarnokban akadálymentes, mozgássérült mosdó is rendelkezésre áll. 

Gyulán a Hunguest Hotel Erkelben 5 db akadálymentes parkoló várja a vendégeket. A közösségi terek, bejáratok akadálymentesek. A négycsillagos Dürer szárny 4 akadálymentesített szobával (melynek fürdőszobája speciálisan kialakított) várja a pihenni vágyókat. A szálloda háromcsillagos Munkácsy szárnya két akadálymentesített szobával rendelkezik, ezek fürdőszobái azonban mozgáskorlátozott vendégek számára csak kísérővel használhatók.

A Corso Boutique Hotelben szintén két, mozgássérültek számára kialakított szoba található, a közös helyiségek kerekesszékesek számára is bejárhatók. Az Elizabeth Hotel Superior mozgássérültek, vakok és gyengén látók számára is kialakított szálláshely. A szálloda akadálymentesített, két szobát a mozgássérült vendégek kényelmének biztosítására alakítottak ki. A Hőforrás Hotel és Üdülőpark csendes zöldövezetben, négyhektáros parkban helyezkedik el, a kétágyas, komfort típusú szobák közül 8 szobát mozgáskorlátozott vendégek számára alakítottak ki, akadálymentesített fürdőszobával. A szállodában gyógyászati részleg működik, ahol szakorvosi felügyelet mellett különböző típusú fiziko- és hidroterápiás kezelések várják a mozgásszervi és reumatikus betegségben szenvedőket. Az Abba Apartman szintén találunk kerekesszékes látogatók igényeinek megfelelően kialakított apartmanokat.

SZENTES

A városban a Dr. Bugyi István Kórház, Gyógyfürdő és nappali Kórház épülete akadálymentesített, így mozgáskorlátozott látogatók is használhatják, mind a szociális helységek, mind a fürdőszolgáltatások szempontjából. A Pano Sport Pubban akadálymentes parkoló, akadálymentes bejárat és akadálymentes mosdó is rendelkezésre áll.

KECSKEMÉT

A Kecskeméti Gyógyfürdőbe, melyet néhány éve újítottak fel teljesen, akadálymentesített a bejutás, mozgássérült bejáratok, öltözők és mellékhelyiségek, valamint külön medencébe beemelő kapuk állnak rendelkezésre.

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár is várja a kerekesszékes látogatókat: az akadálymentes közlekedést küszöbmentes terek, lift segíti, minden szinten van akadálymentesített mosdó. Nemcsak fizikai, de kommunikációs akadálymentesítés is van: 5 információs ponton és a nagyteremben a hallókészülékkel élőket indukciós hurok segíti, tűz esetén villanójelző és hangjelzés is bekapcsol. Eclips olvasógép, Braille billentyűzet, JAWS felolvasó program, nagyítók szolgálják az érintetteket, az intézmény több kollégája alapfokú jelnyelvi tanfolyamot is végzett. A gyengénlátókat segíti az épületen belüli kialakított a közlekedési sáv.

Szintén akadálymentesített a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, ahová a mozgássérültek lifttel tudnak bejutni és akadálymentesített mosdó is van. A Hírös Város Turisztikai Központ kerekesszékkel a kadálymentesített, külön bejáraton közelíthető meg. Ugyaninnen közelíthető meg a Leskowsky Hangszergyűjtemény, ahová lifttel lehet felmenni. A látássérült és gyengénlátó vendégek a munkatársak segítségével szinte az összes hangszert kézbe foghatják. A siketek és halláskárosultak se hagyják ki ezt a kiállítást, hiszen vannak olyan hangszerek, melyek rezgését egész testtel érezni lehet, valamint olyan dobok, melyeknek a membránja minden hangot felerősít. Ezzel a technikával kézzel is lehet „hallani".

További akadálymentesített kulturális látnivalók a Katona József Színház, Katona József Emlékház, a Kecskeméti Rajzfilmstúdió, a Kápolna Galéria és a Cifrapalota földszinten lévő kiállítása, ide kerekesszékeseknek külön bejárat van a körút felől.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben szintén csak az utcaszint látogatható. Vak és gyengénlátó látogatóknak egy külön füzetet készítettek, igény esetén foglalkozásokat is szívesen tartanak előzetes egyeztetéssel. Autistáknak is rendszeresen tartanak foglalkozásokat. A Ráday Múzeumban számos fejlesztés – indukciós hurok, fejegér, Braille-írásos tájékoztató táblák és Braille-írásos tájékoztató füzet a múzeum új tereiről, speciális billentyűzet – segíti a múzeumi élményt. Mozgássérültek a múzeum bejáratánál tudnak csengetni további segítségért. A kecskeméti Planetárium területe is akadálymentesített, ha csoport érkezik, lehet kérni külön speciális szolgáltatásokat például gyengénlátóknak vagy hallássérülteknek. A Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában kerekesszékkel körbe lehet menni, bár van egy lépcsőfoknyi szintkülönbség, a manufaktúra munkatársai készségesen segítenek.

Kiskőrösön a Tölgyfa Vendégház akadálymentesített, falusi jellegű, csendes, igazi vidéki hangulatú szálláshely, de megszállhatunk a Hotel Imperial akadálymentesített szállodájában is

MAKÓ

A makói Hagymatikum gyógyfürdőbe mozgáskorlátozott vendégek rámpán tudnak bejutni, a Tanuszodát is rámpán keresztül lehet megközelíteni az új épületrészből. Az emeletek között liftek segítik a közlekedést, az öltözőben külön, tágas helyiségek, valamint két speciális zuhanyzóhelyiség és hét mosdó. A fürdő medencetereiben betegbeemelő-gépek vannak elhelyezve, így lehetővé téve a medence minél könnyebb megközelítését, használatát. A látásukban sérülteket Braille-írásos táblák, braille írásos térképek, hangos térképek segítik, továbbá a földre ragasztott taktilis csíkok is rendelkezésükre állnak. A fürdő körül 26 parkolóhely a mozgásukban korlátozott vendégek részére van fenntartva. Makón teljes körűen akadálymentesített szálláshely a Grand Hotel Glorius, az Autós Panzió, a LuDo Apartman & Spa és a Szent István Panzió. A Grand Hotel Glorius a mozgáskorlátozottak számára az épület hátsó részénél, a parkoló felől közelíthető meg, itt két parkoló áll az érintettek rendelkezésére. A könnyed közlekedést fotocellás ajtók szolgálják. Az étteremhez tartozó akadálymentesített mosdó a -1. emeleten található, a szállodában két lift segíti a közlekedést. A hotel két mozgáskorlátozottak számára kialakított szobája a 3. emeleten található. A szobából és a fürdőszobából vészcsengővel jelezhet a vendég, amennyiben segítségre van szüksége. A szállodában elhelyezett Braille-írásos irányító táblák segítségével a látássérült vendégek is könnyen tájékozódhatnak az épületben. A LuDo Apartman & Spa épületét tágas helyiségek, közösségi terek, és egy speciális akadálymentes szoba kialakítása jellemzi. Az ajtók szélesek és küszöbmentesek a könnyebb mozgás érdekében, fürdőszobájában többek között vészjelző, számos kapaszkodó, alacsony mosdókagyló, zuhanyzóban lenyitható kisszék került felszerelésre.

Füzesgyarmaton a Thermál Hotel Gara szálloda kitűnő lehetőségekkel szolgál a vidéki nyugalmat kereső turistáknak. Kerekesszékes vendégek a szálloda jobb oldalán található rámpán tudnak bejutni az épületbe, amelyben 3 standard 3 ágyas akadálymentesített szoba található.

A Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontjának területén üzemelő kempingben 8 vendég részére tudnak akadálymentes szállást biztosítani. A Kisújszállás és Dévaványa között található Látogatóközpontban ismeretterjesztő előadásokat tartanak, őshonos állatokkal és a túzokvédelemmel is megismerkedhetnek a látogatók. A kiállítások közül csak a földszinten lévőket lehet kerekesszékkel megtekinteni. Mozgássérült látogatóknak saját parkoló, valamint akadálymentesített vizesblokk áll rendelkezésre. Dévaványán tekinthető meg a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény is, amelyben Dr. Bereczki Imre néprajzkutató és régész által 65 éven át összegyűjtött adattári, levéltári, néprajzi anyag, a környék szellemi és tárgyi emlékei láthatók. Az épületbe való bejutás és a közlekedés megoldott, akadálymentes mosdó a múzeumtól 30 méterre álló másik épületben található.

A táborok hangulatát kedvelő utazóknak ajánlunk figyelmébe két szálláslehetőséget. A Körös-Maros Nemzeti Park Bihari Madárvárta Látogatóközpontja a park Kis-Sárrét részterületén, található. Biharugra településtől burkolt út vezet a Madárvártáig. A háborítatlan természeti környezet páratlan élmény nyújt az ideérkezők számára. A Bihari Madárvárta erdei iskola és közösségi szálláshely, ahová a közösségi épület bejáratánál található rámpán, vagy az utcaszinten lévő bejáraton lehet bejutni kerekesszékkel. A Látogatóközpont külső és az épület belső területe is alkalmasak a kerekesszékkel való közlekedésre. Az épületében egy kétágyas akadálymentesített szoba, megfelelő vizesblokkal áll a mozgáskorlátozott vendégek részére. Szeghalmon várja a táborozókat a Várhelyi Ifjúsági Tábor és Szabadidő Központ, a város határától négy kilométerre, egy tölgyerdő ölelésében. Erdei iskolák, nyári táborozás, gyógynövénygyűjtő és természet megfigyelő túrák, madarászás kiindulópontja lehet a tábor, amely kerekesszékkel is megközelíthető. Az épületben 1 db 3 ágyas akadálymentesített szoba, saját zuhanyzós fürdőszobával áll a mozgáskorlátozott vendégek részére, emellett az épület földszintjén is van akadálymentes vizesblokk.

Összeállításunk a szolgáltatóktól kapott tájékoztatáson alapul. A szállások lefoglalása és az egyes helyszínek felkeresése előtt mindenképpen javasoljuk a szolgáltatókkal, különösen a szállásadókkal történő egyeztetést, hogy még pontosabb tájékoztatást kapjunk a választott szálláshely akadálymentességének részleteiről, valamint egyedi, speciális igényeinket is előre egyeztetni tudjuk.