Dél-dunántúli akadálymentes utazási ajánló

Akár akadálymentes vadászaton is rész lehet venni Gyulaj vadregényes erdejében, de ajánlunk akadálymentes élménypincét, termálfürdőket, látogatóközpontot, sőt, még akadálymentes óriáscsúszdát is!

Egyre többször hangzik el, hogy az ország régiói közül Dél-Dunántúlon található a legtöbb akadálmentes fejlesztés, melyek nem csak az utazás könnyebbé tételében merülnek ki, hanem ezek segítségével sok szórakoztató programon is részt lehet venni. 

TAMÁSI

Néhány éve, a Tolna megyei Tamási városában nyitotta meg (újra) kapuit Európa első, kimondottan a mozgássérültek aktív pihenését, wellness igényeit kiszolgáló szolgáltatásokkal bővített termál komplexuma, a Tamási Termálfürdő. A fürdőben az általános akadálymentesítésen túl, a mozgássérülteket medencékbe beemelő szerkezet, a látássérülteket Braille-írásos és tájékozódást segítő eszközök, míg a hallássérülteket jeltolmács és indukciós hurok segíti.

SZIGETVÁR

Ha már a fürdőknél tartunk, a mozgáskorlátozottakat érintő akadálymentesítésben említést érdemel a Kaposvári Virágfürdő és Gyógyfürdő, valamint a Szigetvári Gyógyfürdő is, amelyek minden pontja elérhető kerekesszékkel is.

 

GYULAJ

A Tamásitól egy karnyújtásnyira fekvő Gyulaj a vadászok Mekkája. A Gyulaj Zrt. vadregényes területén tavasszal színpompás virágtengerek, nyáron hűvös erdei vendégházak, ősszel a szarvasbikák bőgése, dámbikák barcogása, télen pedig csendes, havas tájak várják az idelátogatókat. Az akadálymentesítést már itt is évekkel ezelőtt elkezdték. Speciális erdei ösvényeket és vadászleseket építettek mozgáskorlátozottak számára, hogy ugyanúgy részük lehessen a vadászat élményében, mint bárki másnak. Bővebb cikkünk a témában

A gyulaji vadászterület hozzáférhetővé tételéhez szükség volt megfelelő szállítójárműre, olyan berendezésekre, létesítményekre – cserkészút, leshely -, amelyek a mozgásában korlátozott vadászok számára is megfelelő lehetőségeket nyújtanak. Természetesen a vadászathoz szorosan tartozó kiegészítő szolgáltatásokra is odafigyeltek az erdészet szakemberei.

Óbíródi vadászházuk és Annafürdői vendégházuk akadálymentes szálláshely, Lengyel-Annafürdőn pedig zavartalan, teljesen akadálymentesített erdei világ várja az utazót. A vadaspark és tólátogatás mellett a gyulaji dámrezervátumban a speciálisan átalakított pick up-okkal lehet átélni a vadles kalandos élményét.

SZEKSZÁRD

Alig egy órányi autóútra Tamásitól fekszik az ország legkisebb megyeszékhelye, Szekszárd. Egy látogatás a Garay ÉlményPincében teljesen megváltoztatja a pincelátogatásról alkotott képünket. A borkóstolón túl előadások, interaktív bemutatók és nem utolsósorban – látás-, hallás- és mozgássérültek számára is – akadálymentesített terek, kiállítások várják a közönséget.

Szekszárdon mindent megtudhatunk a borról és a borkultúráról. Az előadások anyagát a leleményesen elhelyezett infografikák, informatikai eszközök, interaktív játékok és illatkamra segíti. A kerekesszékesek a megfelelően széles folyosókon szinte mindenhová bejuthatnak, a gyengénlátók tájékozódását egyebek mellett vezetősáv, az információhoz jutásukat képernyőolvasó könnyíti meg, a hallássérülteknek pedig külön tárlatvezetést is tartanak, s őket szolgálja egy a beszédértést segítő elektronikai rendszer is.

A teljes pinceélményt Magyarország első borútján, a Villány-Siklósi Borútra érkező, „guruló" vendégek is megtapasztalhatják. Ha a lépcső akadály, a villányi Polgár Pincészet pincéjébe külön, a mozgáskorlátozottak számára készített lift viszi le a borkóstolók látogatóit.

Kanyarodjunk vissza még egy pillanatra Szekszárdra. Van itt egy étterem, amely fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberekért épült. Ha ide betérünk, kerekesszékes pincér szolgálja fel a kitűnő minőségű ételt, amelyet fogyatékkal élő szakács készített. Az Ízlelő Családbarát Étterem munkáját 2014-ben Magyar Turizmus Minőségi Díjjal ismerte el a Magyar Turizmus Zrt.

KAPOSVÁR

Szekszárd mögött a somogyi megyeszékhely, Kaposvár sem marad el, sőt! A város és környéke nyerte el 2013-ban „A legjobb akadálymentes desztináció" címet a Kiváló Európai Desztinációk (EDEN) versenyében. Kaposvár az elmúlt években tudatosan alakította át belvárosát a kulturális intézmények, múzeumok és egyéb szabadidős létesítmények akadálymentesítése által. A fogyatékkal élők olyan fejlesztésekkel találkoznak itt, amelyek használatával önállóan is bejárhatják a várost. A hallássérültek számára feliratos, jelelős turisztikai kisfilm készült, a vakokat és gyengénlátókat tapintható belváros térkép, audio-guide, valamint beszélő lámpás gyalogátkelők segítik. A Rippl-Rónai Látogatóközpontban, azaz a most megújult Róma-villában, az elmúlt időszakban hatalmas fejlesztések zajlottak, melyek során az 1868-ban épült villa és a műterem, valamint az egy holdnyi park is megújult. Új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont épült fogadótérrel, pénztárral, emléktárgybolttal, ruhatárral. Megújult a villa és a műteremház homlokzata is.

Nem kell messzire utazni Kaposvártól, hogy a természetben is akadálymentes kikapcsolódásra leljünk.

A néhány kilométerre fekvő Katica Tanya szinte teljesen akadálymentes. Óriás csúszdáikat mozgáskorlátozott lifttel is meg lehet közelíteni, a látássérültek tájékozódását vezetősávok és Braille-írás segítik. A kisgyermekkel érkező vendégek babakocsival is könnyen meg tudják közelíteni az Élményközpont bármely pontját.

A kaposvári székhelyű, állami erdészet SEFAG Zrt. 2015-ben nyitott ökoturisztikai látogatóközpontjai is könnyedén megközelíthetők. A Deseda Kalanderdő akadálymentes parkolójából, az erdő bejáratától az arborétumig guruló, azaz akadálymentes ösvény vezet az „érzékszervek és a tudás erdejébe", ahol a kalandkunyhókban négy érzékszervünket tehetjük próbára játékos formában. Valamennyi információs táblán vannak Braille-írásos feliratok is, így a vakok és gyengénlátók is bátran használhatják az erdei ösvényeket. Természetesen akadálymentes mosdó is a látogatók rendelkezésére áll.

Szintén a fogyatékkal élők igényeit figyelembe véve épült fel a Zselici Csillagpark is. A csillagparkban teljes a fizikai és az infokommunikációs akadálymentesítés. Az épületkomplexum teljes egésze bejárható a kerekesszékkel közlekedők számára, vezetősáv segíti a látássérülteket, indukciós hurkok teszik teljessé az élményt a hallássérülteknek is.

SZAPORCA és a DRÁVA

Egy kicsit távolabb, a déli országhatár mentén, az Ormánság szívében, Szaporca közelében találjuk az Ős-Dráva Látogatóközpont, amely 2015-ben „Az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja" díjat is elnyerte. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb látogatóközpontjában a térség természeti és kultúrtörténeti értékeit, hagyományait bemutató, tematikus kiállítás rendkívül látványos. Makettek, szemléltető eszközök, négy nyelven igénybe vehető audio guide, infografikák és térképek segítik az ismeretbővítést. A főépülettől kicsit távolabb találjuk a térségre egykor jellemző régi magyar háziállatokat bemutató majort, és három, a Dráva természeti értékeit, a hagyományos gazdálkodás világát és az Ős-Dráva programot bemutató tanösvényt.

A látogatóközpont főépülete mozgásukban korlátozott, hallás- és látássérült látogatók számára is látogatható a rámpák, kiszélesített, küszöb nélküli bejáratok, vezető sávok és az indukciós hurkok segítségével. A tematikus kiállítás anyaga nemcsak látható, a kiállítási tárgyak tapinthatók, a róluk szóló információs anyag olvasható, audio guide készülék segítségével hallgatható is. Az emeleti galérián Braille-írásos tájékoztató is a vendégek rendelkezésére áll.

A központból a majorba a kerekesszékesek számukra átalakított mikrobusz segítségével juthatnak el, ahol a helyszín már teljes mértékben akadálymentes, és itt is – akárcsak a fogadóépületben – megfelelő mellékhelyiség áll a rendelkezésükre. Ha mégsem lenne kedvük busszal a helyszínre menni, az állatokat a főépületből is figyelhetik a major webkameráján keresztül. A központhoz tartozó három tanösvény teljes anyaga elérhető mobil applikáción és mp3-lejátszón keresztül is, így interaktív élményben lehet azoknak is részük, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak a tanösvények területére kijutni.

A Duna-Dráva Nemzeti Park különösen nagy figyelmet fordít a fogyatékkal élőkre. Területén számtalan látnivaló, természeti érték várja a látogatókat. Utazhatunk kisvasúton, részt vehetünk éjszakai csillagnéző túrán, bebarangolhatjuk a tájvédelmi körzeteket, megismerkedhetünk akár a hagyományos halászati módszerekkel is. 2014 óta ezek a lehetőségek már a fogyatékkal élők számára is elérhetők. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság mozgássérült, hallássérült, vak- és gyengénlátók számára is számos alternatívát kínál.

BIKAL

A Dél-Dunántúli régiót járó túránk során Baranyába érkeztünk. Az évtized elején itt is számos, új látnivalóval gazdagodott a vidék.

A bikali Reneszánsz Élménybirtok Magyarország egyedülálló interaktív kalandparkja, ahol a hétköznapok pont úgy zajlanak, mint fél évezreddel ezelőtt: a kézművesek különféle használati tárgyakat készítenek, a kovács lovat patkol, a péket seprűvel kergeti a felesége, és minden sarkon mesés történetek várnak.
Az Élménybirtok 7,5 hektáros területen fekszik, mely több egységre tagolódik: középkori falu, madaras színpad, óváros, főtér, lovagi küzdőtér és reneszánsz palota.


Az Élménybirtokon izgalmas időutazásban lehet részünk! Visszaléphetünk a középkor világába, és mesterek, színészek, harcedzett lovasok, íjászok, gyakorlott madarászok segítségével kóstolhatunk bele eleink színes életébe. A birtok egész területe akadálymentes, így az élmények mindenki számára elérhetők. Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy megfelelő szállást találjunk. A birtok szomszédságában fekvő Puchner Kastélyszálló rendelkezik akadálymentes szobával, ahonnan az étterembe és a palotafürdőbe is minden nehézség nélkül elgurulhatunk.

HARKÁNY

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház és a Harkányi Psoriasis Centrum szintén a 21. század elvárásainak megfelelően, akadálymentesen épült meg. Az akadálymentesített parkolóból szabad út vezet az épületekbe, ahol tágas terek, széles, küszöb nélküli ajtók várják a gyógyulni vágyókat. A gyógykórházban a speciális medencés kezelések eléréséhez külön beemelő szerkezet segíti a betegeket. Amennyiben nem a kórház vendégszeretetét élvezzük, Harkány négycsillagos szállodáinak akadálymentes szobái, liftjei, épületen belüli útvonalai – Xavin Hotel, Dráva Hotel, Thermal Hotel Harkány - is a minden nehézséget nélkülöző kényelmet szolgálják.

PÉCS

Régiónk szívét, Pécs városát szívesen ajánljuk minden utazó figyelmébe, érkezzen akár kerekesszékkel, vezető bottal vagy jelnyelvi tolmács társaságában. Az idén őszre megújult vasúti pályaudvar területén – a peronokhoz és az épületen belül – a közlekedés teljesen akadálymentes, megfelelő mellékhelyiségekkel együtt. Igaz ez a városi tükebuszokra is, amelyek mindegyike alacsonypadlós, így a történelmi belváros könnyedén elérhető.

2010 óta, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, egyre több a minden szempontból könnyedén elérhető intézmény. Ilyen például az egyedülálló akusztikával rendelkező Kodály Központ és a Tudásközpont is. Akadálymentes a főtér, nehézségek nélkül bejuthatunk a város egyik szimbólumának számító Dzsámiba is. Áthelyezték a főbejáratot, így megközelíthető az altemplom is, és így feltárulnak a több évszázados épület eddig rejtett látnivalói is.

Sőt, a tér sarkában a vakok és gyengénlátók számára makett is készült a Széchenyi térről és annak emblematikus épületeiről. Innen taktilis útburkolati jelek vezetnek a város főbb nevezettségeihez. 
A Pécsi Nemzeti Színházban 2012 óta jeltolmácsolt előadások is vannak a 90 decibel Project támogatásával. 

A felsorolásból nem maradhat ki a Zsolnay Kulturális Negyed sem, amelyet szintén úgy alakítottak ki, hogy annak teljes területe akadálymentesített, és ez szó szerint értendő. A negyedhez tartozó parkolóházban rögtön találunk akadálymentes mosdót, a kiállítások könnyen elérhetők, és ebből a szempontból a „boltok utcája" sem fog csalódást okozni. A területen találjuk a Zsolnay Vendégházat, amelyen egyik szobája szintén alkalmas mozgásukban korlátozott vendégek fogadására.

S még valami, azaz valaki, aki büszkévé teszi a pécsi „tükéket": Pécs város arca Weisz Fanni siket modell, esélyegyenlőségi aktivista, aki ha bárhol megjelenik, mosolyt csal az emberek arcára.

Összeállításunk a szolgáltatóktól kapott tájékoztatáson alapul. A szállások lefoglalása és az egyes helyszínek felkeresése előtt mindenképpen javasoljuk a szolgáltatókkal, különösen a szállásadókkal történő egyeztetést, hogy még pontosabb tájékoztatást kapjunk a választott szálláshely akadálymentességének részleteiről, valamint egyedi, speciális igényeinket is előre egyeztetni tudjuk.