Észak-alföldi akadálymentes utazási ajánló

Szolnokon a Sörárium, Debrecenben többek közt a Nagyerdő, Hajdúszoboszlón a gyógyfürdő vagy Nyíregyházán a múzeumfalu is kiváló akadálymentes úti cél. Természetesen szállásajánlatokat is gyűjtöttünk!

SZOLNOK

A közelmúltban indult el a Virtuális Idegenvezető szolgáltatás, amely lehetőséget ad a város turisztikai kínálatának, programjainak, de akár egy köztéri alkotás érdekességeinek megismerésére is - saját okostelefonunk segítségével. A rendszer egy audio guide modult tartalmaz, amely a városnézés során valódi idegenvezetőként mondja el mit látunk. Az alkalmazás jelenleg magyar nyelven érhető el, de hamarosan elkészül az angol nyelvű változata is. Íme egy kis ízelítő, mit érdemes felkeresni - akár kerekesszékkel is - ha Szolnokon járunk.

A belvárosában, a Hild téren található a megújult Aba-Novák-Agóra Kulturális Központ. Az épület mozgáskorlátozottak száma könnyen megközelíthető, az emeletek lifttel bejárhatók és mozgáskorlátozott mosdó is található itt. A Kulturális Központ országos hírű fesztiválokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal és kiállításokkal várja a látogatókat.

A 2016-ban nyíló SÖRÁRIUM Interaktív Sörmúzeum a sörkészítés gyökereit és kultúrtörténeti hatásait mutatja be. A látogatók igazi sörtörténeti kalandozáson vehetnek részt az ezer négyzetméternyi kiállítótér végigjárásával. A korszakokon átívelő gasztro-utazás végén egy látvány sörfőzdében megtekinthetők a sörkészítés műhelytitkai, és megkóstolhatják a helyben főzött nedűt. A SÖRÁRIUM Szolnok belvárosában, a Városháza alatt található pincében várja a látogatókat. A SÖRÁRIUM nem csak a sörrajongókat várja, de azok számára is izgalmas kikapcsolódást jelent, akik éppen csak ismerkednek a habzó nedűvel. A múzeum lifttel is megközelíthető és akadálymentesített mosdó is található a Polgármesteri Hivatal épületében, ezért a mozgáskorlátozott vendégeket is szeretettel várják.

A város főterén, a Kossuth téren található a Damjanich János Múzeum, mely állandó és időszakos kiállításokat mutat be. A klasszicista épületben őrzik a megye teljes régészeti, képzőművészeti és a legnagyobb néprajzi, történeti gyűjteményét, nyaranta a hangulatos díszudvar szabadtéri kulturális programoknak ad helyet. Mozgáskorlátozott vendégek számára a múzeumban akadályok nélkül bejárható, liftbe is behelyezhető kerekesszéket biztosítanak, az épületben akadálymentesített mosdó is található.

2016 tavaszától látogatható a nagyközönség számára Szolnokon a RepTár Interaktív Repüléstörténeti Múzeum. A kiállítóhely hadászati repüléstörténet emlékeit tárja a látogatók elé. Szolnok hadászati célú repülőtere eddig is különleges kincseket rejtett, hiszen részben itt helyezték el azokat a régi repülő szerkezeteket, amelyek már obsitot kaptak, értékük sokkal inkább muzeális, semmint gyakorlati. A RepTárnak a városhoz közeli műemlék Indóház és az annak szomszédságában felépített új épületek biztosítanak megfelelő környezetet. Az érdeklődők több mint 4 500 négyzetméter fedett kiállítótérben, valamint az épületeket övező udvaron bolyonghatnak a muzeális repülők, helikopterek, hajtóművek között.
A múzeum gyűjteményét a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek  vezetésével állították ösze. A kiállított haditechnikai eszközökön, helikoptereken és repülőkön túl szimulátorok, 4D mozi és különböző interaktív eszközök gondoskodnak majd az érdeklődők tájékoztatásáról és szórakoztatásáról. A múzeum teljes területe akadálymentesített.

A Garden Hotel Wellness és Konferencia a város zöld szívében, a Tiszaligetben várja vendégeit. A szálloda akadálymentesített étteremmel, mellékhelyiséggel rendelkezik. Mozgáskorlátozott vendégek részére a földszinten, a recepcióhoz közel egy darab egyágyas szobát alakítottak ki, melynek fürdőszobája akadálymentesített, emellett 7 db földszinti szobát tudnak biztosítani a pihenni vágyó vendégeknek. A bejárat mellett mozgáskorlátozott parkolóhelyet tartanak fenn az autóval érkezők számára.

DEBRECEN

Debrecenbe sem csak pulykakakasért érdemes manapság menni. A Békás-tó környezetének megújításával teljesen megújult és kibővült a város egyik ékessége, a Nagyerdei park, amelyben több létesítmény is akadálymentesen várja a látogatókat, ilyen például a Nagyerdei Stadion, a Kultúrpark, vagyis a debreceni állatkert, a Kerekerdő Élménypark, valamint a Szabadtéri Színpad.

A gyógyfürdő és az új stadion környezetében olyan minőségi rekreációs helyszín jött létre a Nagyerdőben, amely egyedülálló az országban. A város zöld szívének megújulásával a gyógyfürdő-komplexum környezete a minőségi pihenés és kikapcsolódás helyszínévé vált. A közel másfél hektáros parkban látványos burkolat- és térarchitektúra biztosítja az akadálymentes közlekedést. A kerekesszékkel is bejárható erdei ösvény mellett új szolgáltatásként egy felnőttek által is használható szabadtéri kondipark épült. Így a játszótér közelében családbarát módon, minden korosztály aktívan és ingyenesen kapcsolódhat ki egész évben. Biztonságos, korszerű, akadálymentesített játszóteret is kialakítottak a gyermekek számára, amely természetszeretetre nevelő aktivitást, testmozgási lehetőséget nyújt. Az új játszótér tematikájában is a Békás-tó hangulata köszön vissza, különleges „óriás" béka, kötélpálya és játszóház is várja a gyerekeket.
A Nagyerdőben akadálymentes vizesblokk mozgáskorlátozott mosdóval és pelenkázó is a látogatók rendelkezésére áll.

További akadálymentesen látogatható attrakciók, látnivalók a cívisvárosban az AGÓRA Tudományos Élményközpont, a Debreceni Református Nagytemplom, a Református Kollégium Múzeuma és a Déri Múzeum. Több szálloda is kínál akadálymentes szobákat a vendégeknek, ilyen például az Aquaticum Debrecen Termál és Wellness Hotel, a Hotel Divinus, az Erdőspuszta Club Hotel, a Hotel Lycium, a Hotel Óbester, a Platán Hotel vagy a Sport Hotel Superior. Akadálymentes fürdőélményben lehet része a látogatóknak az Aquaticum Mediterrán Élmény- és Termálfürdőben is.

HAJDÚSZOBOSZLÓ

A fürdőzésnek Hajdúszoboszlón is hódolhatunk a Hungarospa gyógyfürdőben. A mozgáskorlátozottak közlekedése érdekében a termálfürdő akadálymentesített, külön öltözőt, speciális mosdót és zuhanyzót is kialakítottak a mozgáskorlátozott és kerekesszékes vendégek kényelmének érdekében.

Nem csak fürdőzni, de horgászni is lehet akadálymentesen az Észak-Alföldön: a Sáska horgásztó teljesen akadálymentesen várja a mozgáskorlátozott horgászokat is. A Sáska halőrházában mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdó található, illetve a parton akadálymentes stég és parkoló áll a horgászok rendelkezésére. A horgásztó Hajdúszoboszló és Debrecen között, Ebes külterületén, a 4-es főút mentén helyezkedik el, Hajdúszoboszlótól négy, Debrecentől 14 kilométerre. Bővebb információt az üzemeltetőktől kérhetünk.

NYÍREGYHÁZA

Sóstói Múzeumfalu részben akadálymentesített. A bejárati épületben kerekesszékkel közlekedőknek kiépített, szabvány szélességű rámpák, kétszárnyú ajtók, elegendő tér, megfelelő magasságú pénztárablak található. A Gyulaházi parókia kiállító épületében vakok és gyengénlátók részére speciálisan kialakított Tapintható népi kultúra címmel kiállítást hoztak létre. Az Újlétai magtár kiállítóhelyen dupla szárnyú ajtók vannak, a földszinti foglalkoztató tér bejárható, itt akadálymentesített mosdó is a látogatók rendelkezésére áll.

Szintén akadálymentesen bejárható a Nyíregyházi Állatpark, vagyis a Sóstó Zoo, amelyet már Európa legjobb állatkertjének is választottak. Nem csak az állatok kifutói között épített akadálymentes járdákon lehet könnyedén közlekedni, de a pár éve átadott új 3 szintes Zöld Piramisban is, ahol az Óceanáriumba és az Esőerdőházba is eljuthatunk a liftek és a küszöbmentes kialakítás segítségével.


KÉP - A Nyíregyháza Zoo 2015-ben elnyerte az Év legjobb állatkertje címet Európában! Interjú az igazgatóval itt>>

Vizes élményekért sem kell messzire menni, az állatkert szomszédságában található az Aquarius Élmény-és Parkfürdő, amelynek gyógyászata akadálymentes, csakúgy, mint az Élményfürdő. A medencébe egy beemelővel lehet bejutni, és természetesen akadálymentesített mosdó is található a fürdőben. A közelben lévő Hotel Fürdőházban egy akadálymentesített szoba van, az épületben lift segíti a közlekedést. További, akadálymentes szobákkal rendelkező szálláshelyek a Hotel Pagony Wellness & Conference és a Hotel Aventinus.

BALMAZÚJVÁROS

A város központjában áll a klasszicista stílusban épült, kétszintes Semsey Kastély, amelyben a Semsey Andor Múzeum és a Tourinform iroda működik, emellett többcélú rendezvényterem, kutatószoba, képtár, és internet kávézó került kialakításra. Az impozáns épület számos kulturális rendezvénynek, kiállításnak, konferenciának ad helyet. A kastélyban működő múzeum névadója Semsey Andor (1833-1923) nagybirtokos, aki bőkezű támogatója volt a kultúrának és a tudományoknak. A múzeumban látható állandó kiállítás a helytörténeti és néprajzi tárgyak mellett bemutatja a rideg állattartás és a hortobágyi pásztorkodás hagyományait, továbbá bevezeti az érdeklődőket a kismesterségek közül a kalapos, a kovács, és a bognár mesterségek rejtelmeibe is. Az épület belső tereiben akadály- és küszöbmentes a közlekedés, lift és akadálymentes mosdó szolgálja a mozgáskorlátozott vendégek kényelmét. A kastély alaprajza a helyiségek nevével szintenként információs táblán látható, az egyes helyiségek neve Braille-feliratokkal is kitéve az épületen belül.

A Német Hagyományok Háza kiállítótermeiben képzőművészek, hobbigyűjtők alkotásaiból és gyűjteményeiből láthatnak kiállítást az érdeklődők, továbbá korszakonként kerülnek bemutatásra a hagyományos német viseletek, a legkisebbeket pedig játszószoba várja. A házi könyvtárban az olvasás mellett lehetőség van a balmazújvárosi németség múltjára vonatkozó dokumentumok, anyakönyvek digitális másolatának megtekintésére, míg a bemutató gasztro konyhában a hagyományos német ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg a vendégek, s meg is tudják kóstolni azokat. Az épület előtt két autó számára akadálymentesített parkoló található, az épület közösségi tereiben akadálymentes, küszöbmentes közlekedés biztosított, van akadálymentes mosdó, illetve rámpák és lift segítik a közlekedést. A kulturális látnivalók megtekintése után a Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdőben pihenhetünk. A gyógy- ,wellness- és szabadidő komplexum és ökofürdő, a családosok ideális kikapcsolódási helyszíne. Számos gyógyászati kezelés, wellness szolgáltatás és gyermekprogram vár minden vendéget, kisgyermektől a nagyszülőkig. Egész évben nyitva tartó fedett élmény- ,gyermek- és gyógymedencék biztosítják akár a többgenerációs családok számára is az egyidejű kikapcsolódás élményét. Amíg a nagyszülők a 35-37 fokos gyógyvízben pihennek és a szülők a 27-29 fokos élménymedencében próbálják ki a sokszínű élményelemeket, egy karnyújtásnyira a gyermekek önfeledten pancsolhatnak a 30-32 fokos gyermekmedencében vagy játszhatnak a játszóházban. A fürdőhöz mozgáskorlátozottak részére elkülönített parkolók tartoznak. Az épületbe való bejutást akadálymentes rámpa segíti, mozgáskorlátozottak részére létesített zuhanyozó, mosdó és öltözőkabin, továbbá a gyógyászati részlegen külön beteg beemelő készülék is rendelkezésre áll, ami a medencébe jutást segíti.

A város csendes és nyugodt központjában található a négy csillagos Thermál Hotel Balmaz szálloda. Különlegessége, hogy mind az aktív pihenést, mind a csendes nyugalmat kedvelők számára ideális választás. A szálloda exkluzív bortermében a legnevesebb hazai pincészetek közel 40 féle borkülönlegességével várják a vendégeket. Három mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkoló, akadálymentes szoba, lift, akadálymentes mosdó és információs táblák szolgálják a kényelmes tartózkodást. Akadálymentes szállást találunk még a Pötyi diákszállón és a Sziki Portán is. Utóbbi egy új építésű akadálymentesített parasztház típusú szálláshely, amelyben 3 mozgáskorlátozott parkoló, rámpa, akadálymentes mosdók, Braille-írásos információs táblák és feliratok segítik a vendégeket. A házban teljesen felszerelt konyha, az udvaron búbos kemence áll a vendégek rendelkezésre, a kertben üldögélve kényelmesen megszemlélhetjük a portán tartott juhokat is.

Összeállításunk a szolgáltatóktól kapott tájékoztatáson alapul. A szállások lefoglalása és az egyes helyszínek felkeresése előtt mindenképpen javasoljuk a szolgáltatókkal, különösen a szállásadókkal történő egyeztetést, hogy még pontosabb tájékoztatást kapjunk a választott szálláshely akadálymentességének részleteiről, valamint egyedi, speciális igényeinket is előre egyeztetni tudjuk.