Észak-magyarországi akadálymentes utazási ajánló

Észak-magyarországi akadálymentes utazási ajánlónkban éppúgy találunk kulturális programot, múzeumot, várat, mint fürdőket és gasztronómiai élményeket, sőt, még kisvasutazni is lehet. Vágjunk is bele!

MISKOLC

Új színfoltként jelent meg pár éve Miskolc gasztronómiai palettáján a DRÓT Bisztró és Étterem. Az akadálymentesített étteremben, magyaros és tájjellegű, valamint a nemzetközi és a vegetáriánus konyha kínálata, egyaránt megtalálható. Mindehhez különleges borkínálattal rendelkezik, rendszeresen szervez borvacsorákat is.

A miskolctapolcai ősparkban található a páratlan szépségű Barlangfürdő, amelyhez többmedencés szabadtéri strand is tartozik, szomszédságában pedig csónakázótó várja a látogatókat. A Barlangfürdő párolgó, termálvize a barlang kristálytiszta levegőjével együtt már önmagában is jótékony hatású. A vendégek a természet alkotta barlangjáratokban fürödhetnek, élvezhetik a vadvíz vízáramának kellemes masszírozását, és közben megcsodálhatják az Európában egyedülálló természeti képződmény különleges formáit. A Barlangfürdő pihenésre alkalmas parkkal rendelkezik, amely akadálymentesítése révén a mozgáskorlátozottak számára is zavartalan közlekedést biztosít. A mozgáskorlátozott vendégek számára a fürdőben külön öltözőt biztosítanak, a termál medencét pedig könnyedén igénybe vehetik a speciális elevátor segítségével.

Miskolc-Diósgyőr városrészből indul a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, amellyel csodálatos utazást tehetünk a természetbe. Az akadálymentes vasúti kocsiról itt írtunk bővebben.

LILLAFÜRED

A Lillafüredi Ökoturisztikai Központ legújabb fejlesztésének révén az 1960-as években gyártott MK-48 típusú mozdony hajtásrendszerét hibrid hajtásúra alakították át, ezzel létrejött a világ első keskeny nyomközű hibrid mozdonya. Egyúttal korszerű és akadálymentes ökoturisztikai központot alakítottak ki Lillafüreden és Garadnán, aminek köszönhetően mindenki számára akadálymentesen hozzáférhető, látványos és színvonalas turisztikai attrakció jött létre, amely ugyanakkor hűen megőriztte az eredeti állomásépület küllemét. A lillafüredi épületben egy gyerek és felnőtt várótermet is kialakítottak külön kiállítótérrel.
Az ökoturisztikai központok látogatói megismerhetik a Bükki Nemzeti Park területének védett, nem védett és fokozottan védett növényeit és állatait, valamint betekintést kapnak azok életterébe.

A kirándulás nem lehet teljes, a megújult lillafüredi függőkertben tett séta nélkül, ahol megújultak a támfalak, a sétányok, a teraszokat, de Wi-Fi hálózatot, játszóteret, új bejáratot és két új teraszt is kialakítottak. A fejlesztéseknek köszönhetően a Palotaszállóhoz legközelebb eső részen található Zene terasz és a a függőkert többi része is teljesen akadálymentes, a Kosztolányi Dezső sétányról babakocsival, illetve kerekesszékkel is minden egyes teraszt meg lehet közelíteni. Egy teraszt és egy kilátópontot is kialakítottak, így az eddigieknél biztonságosabban lehet megtekinteni a lillafüredi vízesést. A teraszokon – zene, költészet, találkozások, virágok, szobrok, vízesés – kívül egy új bejáratot is kapott a függőkert a Hámori-tó felől, és az egész területen korhű kandeláberek és utcabútorok gondoskodnak az autentikus hangulatról.

SZILVÁSVÁRAD

Kisvasutazni nem csak Lillafüreden, de Szilvásváradon is érdemes a megújult és megszépült a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton. Felújították az induló állomás épületét, a volt erdészházban, más néven Halastó-épületben információs irodát, elsősegélynyújtó helyiséget és akadálymentes vizesblokkot alakítottak ki. A kisvasút végállomásánál is tájba illő épület várja az utasokat, bővítették a vasúti peront is, valamint a Gloriette tisztáson, a Fátyol-vízesés szomszédságában kialakítottak egy új játszóteret, illetve egy olyan akadálymentes vizesblokkot is, amely méltó a völgyben megforduló évi több százezer látogató, köztük a mozgásukban korlátozottak kulturált kiszolgálására is.

A beruházás fontos eleme az egyik kisvasúti mozdony teljes átalakítása környezetkímélő, dízel-elektromos hajtásúra. A meglévő nosztalgia gőzmozdonyhoz – amelyet a közvélemény „Szilviként" ismer – két szerelvény átalakításával, hozzá illő, korhű kocsikat illesztettek.

KISNÁNA

A Mátrában is akad kerekesszékkel is bejárható látnivaló van, ilyen például a kisnánai vár. A Mátrafüredtől 19 kilométerre a település közepén emelkedő dombon magasodó, a közelmúltban helyreállított gót stílusú várromban ma Vármúzeum működik. Az ásatások során falrészek, épületmaradványok, ércpénzek, csontok kerültek elő, amelyeket szintén kiállítanak a várban. A várba vezető út teljesen akadálymentes, a bejárathoz érve egy hídon keresztül lehet bejutni. A vár udvarát kerekesszékkel teljesen be lehet járni. A toronyba vezető lépcsőt is felújították, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környékre, a kerekesszékes látogatók számára az udvar szintjén egy kamerával rögzített látkép látható.

GYÖNGYÖS

Kedzjük az asztalra valóval! Gyöngyösön a Bori Mami kávézó és étterem a bisztrókultúra új virágzásának köszönhetően nem csupán étteremként üzemel a Mátra kapujában, hanem úttörő szerepet tölt be a polgári életvitel modernkori újjáéledésében is. A városban egyedülálló gasztrobisztró Gyöngyös patinás központjában, a Belváros téren elegáns, mégis könnyed stílussal, családias és melegséget árasztó hangulattal várja a vendégeket. Az étterem teljes mértékben akadálymentesített kerekesszékes látogatók részére.

Akadálymentesen látogatható  a Mátra Múzeum! Az egykori Orczy kastélyban vadászattörténeti, helytörténeti, ásványtani és őslénytani állandó kiállítások láthatók. A gyűjtemény különlegessége Magyarország egyetlen teljes épségben előkerült és itt bemutatott mamutcsontváza. A természettudományi kiállítás középpontjában egy közel 15 méter magas épített kocsánytalan tölgyfa áll. Egyben ez a fa határozza meg a kiállítás központi gondolatát, az élővilág szintezettségének bemutatását. A kiállítás látványelemei között látható 24 dioráma, az élővilág és környezete kapcsolatának szemléltetésére, és a rendszertani egységek, ahol a hazai fajok mellett más földrészek élővilágának reprezentánsaival is megismerkedhetnek a látogatók.

A felsoroltak mellett, tudománytörténeti bemutató, valamint növény- és állatélettani, szervezettani tablók tekinthetők meg.
Az épületben modern oktató laboratórium, valamint egy élő trópusi állatokat és növényeket bemutató pálmaház is található. Az esélyegyenlőség jegyében, a teljesen akadálymentesített épületben kialakítottak egy speciális foglalkoztató „Tapintható természet" címmel vakok és gyengénlátók számára. A kiállítás kétnyelvű, a magyar mellett angol nyelven is olvasható minden felirat. A múzeum előtt mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkoló áll rendelkezésre, a belépés a fogyatékkal élők és kísérője számára díjtalan.

Az Orczy kastély és a kastélykert felújítása mellett egy vadonatúj és korszerű Természettudományi Paviliont is építettek. Mindkét épület teljesen akadálymentesített, és korszerű mozgáskorlátozott mosdóval van ellátva, a szintek közötti közlekedést lift segíti. A személyzet kedves és segítőkész, folyamatosan figyelnek a látogatókra, és igény esetén segítséget nyújtanak számukra. Nem csak a múzeumi látnivalók csábíthatják az ide érkezőket, a kastélykertben a csodálatos növények mellett egy kis halas tavat is kialakítottak. Gondoltak a gyerekekre is: ők a játszótéren szórakozhatnak, míg a szülők a parkban pihenhetnek. Az Orczy kastély épületében a földszinten található a múzeum egyik fő látványossága, a mamut. A hatalmas méretű állat Mátraderecskén 1949-ben Dancza János és Vértes László ásatásán került elő, Zám Ferenc kertjében.

A múzeum legérdekesebb része a Természettudományi Pavilon, ahol az élővilágot a földalatti gyökérzet állat és növényvilágától felfelé haladva a cserje szinten át egészen a lombkorona élővilágáig szintenként mutatják be. A pavilonban kapott helyet a pálmaház is, ahol számtalan növényt ismerhetünk meg.

MÁTRAFÜRED

A mátrai kirándulásokhoz több szálláshely közül is választhatunk. A Residence Ózon Conference & Wellness Hotel Budapesttől csupán 80 kilométerre, a Kékes lábánál, Mátraházán, 710 méterre a tengerszint felett várja a vendégeket. A szálloda varázslatos hegyvidéki környezetben, egy 3,2 hektáros ősfás erdei szabadidőpark ölelésében helyezkedik el. Az impozáns épület majd minden szegletéből egyedülálló kékesi panorámát nyújt felejthetetlen élményt. A szálloda kerekesszékes vendégek számára teljes mértékben akadálymentesített. Mátrafüreden a Gyöngyvirág Szálló mozgáskorlátozottak számára felszerelt szobája két személy részére ideális, akadálymentes fürdőszobával.

A gyöngyösi mamutnál is messzebb merészkedhetünk az időben, ha a Nógrád megye északi szögletében, az Ipoly-folyó közelében megbújó Ipolytarnócra látogatunk. Földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeji".

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő 510 hektáros előfordulás földtani örökségét különleges interpretációban mutatja be látogatóinak.
Az Ősfenyő Belépő fogadóépületben a 4D Motion Theatre szimulációs teremben a vulkánkitörés által elpusztított hajdani élőhelyet, és az akkor élt ősállatokat bemutatót tekinthetjük meg, melyet egyben látványos térhatású, digitális animációval gazdagítottak. Az épület mellett láthatók azok a 8 millió éves mammutfenyő törzsek, amelyeket a bükkábrányi bányában találtak. A fogadóépület és a környékén kiépített pihenőhelyek képezik a tanösvény-hálózat kiinduló- és végpontját, itt kezdődik a különleges időutazás.
A „Borókás-árok" Geológiai ösvényen egy ősi tenger, a Paratethys fenekétől, – egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül – a vulkánok tetejéig ívelő időutazásra szakavatott túravezető kíséri a látogatókat a történelem előtti múltba. A 800 m hosszú geológiai ösvény utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható, valamint teljes mértékben akadálymentesített. A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be. A nagyobb lábnyomos csarnok megújult kiállításán a lábnyomok alapján rekonstruált állatok 3 dimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg. Itt a terület ősmaradványai mellett a kiállítás az egyéb európai és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér, s az ősnövény-sarokban az egykori vegetáció élethű rekonstrukciója látható.

EGER

Észak-Magyarországon, Egerben találjuk az ország egyik legjobban felszerelt akadálymentes szálláshelyét is. A Hotel Eger & Park szállodában mindig is fontos szempont volt az akadálymentesítés, és kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a mozgássérült vendégek igényeit szem előtt tartva alakítsák ki a szobákat, közösségi tereket. 
A szálloda Hotel Eger szárnyában 49 akadálymentesített szoba épült, illetve alakult át azzá, ezek egy része teljes mértékben akadálymentes, megfelelően kialakított fürdőszobával, egy része pedig csak az egyedül vagy segítséggel mozogni tudó mozgássérült vendégeknek ajánlható, mivel fürdőszobájában kád található.

A szálloda wellness területeit is komplexen átalakították: a könnyebb megközelíthetőség érdekében a lépcsőkhöz lifteket, az úszómedencébe és az új építésű élménymedencébe beemelőket szereltek. Kerekesszékes vendégek számára is használhatóvá vált a kombi szauna, amely a finn vagy infraszauna jótékony hatásait ötvözi. A szálloda személyzete örömmel és kellő felkészültséggel fogadja a mozgássérült vendégeket, ami nem véletlen, hiszen a Hotel Eger & Park több alkalommal is szolgált már a Paralimpia hazai helyszíneként. További információ

MEZŐKÖVESD

Mezőkövesden, a matyó város ékkövének számító, Zsóry Lajosról elnevezett gyógy- és strandfürdő területén várja vendégeit a Pandora Zsóry Apartman 18, négycsillagos apartmanházzal. Mozgáskorlátozott vendégeknek egy speciálisan kialakított apartman áll rendelkezésre közvetlenül a közösségi ház mellett. Az apartmanokhoz bútorozott terasz és saját parkoló tartozik, a házak télen fűthetők, nyáron klimatizálhatók. Mezőkövesd minősített gyógyhely, melyről itt írtunk bővebben


KÉP - Pandora Aparmanok ©pandora-apartman.hu

TOKAJ-HEGYALJA

Az UNESCO világörökség részét is képező Tokaji-Hegyalja borvidéken egyszerre hódolhatunk a bor és a gasztronómia iránti szenvedélynek.

Jó választás lehet a Tarcalon működő Andrássy Rezidencia Wine & Spa szálloda, ahol gyönyörű rusztikus környezetben az Andrássy család patinás egykori rezidenciájában spa és wellness részleggel, és a borvidék egyik legjobb éttermével várják a vendégeket.
A szállodában egy teljes mértékben akadálymentesített szoba áll a mozgáskorlátozott vendégek részére. A szobákból szép kilátás nyílik a Terézia-kápolnára.

Kulináris utazásra hívja az ide látogató vendégeket az Eszencia Étterem, melynek kínálata a Tokaj-hegyaljai magas minőségű borok és a nemzetközi konyha tudatos ötvözete, a hagyományos értékek megőrzésével. Az étterem akadálymentesen megközelíthető, speciális mosdó a közösségi térben áll a vendégek rendelkezésére.

 Miskolcról fél órás autóúttal érhető el Edelény, amelynek neve összeforrt a felújított L' Huillier Coburg kastéllyal. Mielőtt felfedeznénk ezt a csodás épületegyüttest, kellemesen megebédelhetünk a város központjában, a kastélytól pár percre található Templomkerti Kisvendéglőben, amely egy régi templomépületben kialakított igényes vendéglátóhely. A hangulatos belső enteriőrrel, szőlőlugasos kerthelyiséggel és akadálymentesített terekkel garantálják a vendégek kellemes időtöltését.

A régióba tett utazás méltó lezárása lehet az Edelényi Kastélysziget bejárása. A gyönyörűen felújított kastély belső tereiben a múltba kalandozhatnak a látogatók, a több mint öt hektáros parkban pedig a természet szépségét élvezhetik. A Bódva folyó partján új fogadóépület és parkoló várja a vendégeket, innen egy új gyaloghídon lehet megközelíteni a szigeten álló kastélyt. Az elmúlt években elkészült el a Holt-Bódva revitalizációja is, a növény- és állatvilág mentését, mederkotrást követően a kastélyt ma már újra víztükör veszi körül, éppúgy, mint 300 éve, az építés kezdetekor. A kastély teljes területe akadálymentesített, mozgáskorlátozott parkoló és mosdó is a kerekesszékesek rendelkezésére áll. Mivel a kastély csak tárlatvezetéssel látogatható, érdemes a vezetések időpontjáról előzetesen tájékozódni. A múzeumpedagógiai foglalkozásoknak köszönhetően a gyerekek számára is garantáltan izgalmas lesz a program.

Összeállításunk a szolgáltatóktól kapott, valamint az egyes helyszínek honlapján olvasható tájékoztatáson alapul. A szállások lefoglalása és az egyes helyszínek felkeresése előtt mindenképpen javasoljuk a szolgáltatókkal, különösen a szállásadókkal történő egyeztetést, hogy még pontosabb tájékoztatást kapjunk a választott szálláshely akadálymentességének részleteiről, valamint egyedi, speciális igényeinket is előre egyeztetni tudjuk.