Tisza-tavi akadálymentes utazási ajánló

Akadálymentes horgászat, elektromos kerekesszékből is élvezhető hajókirándulás, narrációval kísért, izgalmas bemutató - a Tisza-tó mindenkinek kínál élményt, ismeretet, tapasztalatot. Kilátó, tájház, wellness fürdő és kényelmes szállás vár mindenkit, aki erre a különleges tájra kíváncsi.

POROSZLÓ

Minden korosztály számára ilyen izgalmas élményt nyújt a Poroszlón épült Tisza-tavi Ökocentrum, amely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Az Ökocentrum mozgáskorlátozottak számára teljesen akadálymentesített, az akváriumtól a kilátótoronyig minden elérhető kerekesszékkel is.

A vakok és gyengénlátók tájékozódását Braille-írással ellátott táblák és térképek segítik, a látnivalókról pedig 4 nyelven működő audio guide készülékekből kaphatnak tájékoztatást. A látogatóközpont felszálló madárra hasonlító, 2600 m2 alapterületű központi épülete több szinten várja az érdeklődőket állandó és időszaki kiállításaival, rendezvénytermével, háromdimenziós mozijával, játszószobával, kilátó tornyával.

Az első szint – amely tulajdonképpen a "földszint" – a fogadótéré, ahol megkaphatjuk a kellő információkat, s ahol még egy büfé és ajándékbolt is helyet kapott. A -1 és -2 szint az akváriumok szintje, míg a felső szinten 3D-s mozi – ami a környéken valódi kuriózumnak számít, hiszen hagyományos mozi sem nagyon van - egy 100 fős konferenciaterem és a kilátó található, ahonnan szinte a teljes Tisza-tó belátható.

Az épülethez tartozik még egy 72 férőhelyes parkoló is, benne külön akadálymentes parkolóval. Az Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely közel 1 millió liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodákkal igazán különleges természetközeli élményt nyújt.

A főépületet körülölelő több mint 7 hektáros szabadidőpark állatbemutatóival és játszótereivel egyszerre vidámpark és állatkert, míg a létesítmény részét képező Tájház, halászskanzen és hagyományőrző baromfiudvar révén valóságos időutazást tehetünk a 19. század világába. A kikötője közvetlen összeköttetést teremt a Tisza-tóval, kiinduló pontja a GPS navigációval támogatott vízi túráknak és kishajós kirándulásoknak.

A Poroszló központjában - az Ökocentrum második bejáratánál - fekvő "rendezvénytér", több mint 400 férőhelyes lelátójával színvonalas kulturális és közösségi események, rendezvények, koncertek helyszíne.

Hajózás

Egy tisza-tavi látogatás nem lehet teljes anélkül, hogy vízre ne szálltunk volna, hiszen itt minden a víz körül forog. Az élmény itt mindenki számára elérhető, az Ökocentrum a Tisza-tavi Hajózási Kft-vel együttműködve mozgássérülteknek és gyengénlátóknak is szervez hajókirándulásokat. A programcsomagok között találunk 50 perces kishajó kirándulásokat, de akár egyedileg rendelhető hosszabb, akár egész napos túrákat is kínálnak a vendégeknek.

A társaság 10 db hajójából 3 alkalmas akár az elektromos kerekesszékek szállítására és be- és kiszállására. A 12 személyes hajókban 2-2 kerekes székes vendég tud részt venni a kiránduláson úgy, hogy mind számára, mind pedig a többi vendég számára tökéletes komfortot biztosítanak, valamint úgy, hogy minden biztonsági előírásnak megfeleljen a hajóút.

A kirándulás során a túravezetők az egész út alatt folyamatos narrációval mutatják be az adott táj látnivalóit, így a gyengénlátók számára is megadják a kellő leíró jellegű tájékoztatást, ezáltal élvezhetővé válik a hajókázás. Emellett több, madárrezervátumot érintő túra közül is választhatnak a vendégek, a túrákon közlekedő akadálymentesített elektromos katamaránnal pedig a kerekesszékesek is zökkenőmentesen élvezheti kirándulást.

HORGÁSZAT

Akadálymentes horgászhelyeket is találunk a Tisza-tónál: a tavat már a mozgásukban korlátozott vendégek is könnyedén megközelíthetik, amennyiben horgászszenvedélyüknek szeretnének hódolni. A poroszlói oldalon – az Ökocentrum építésével egyidőben – kialakított horgászállások az ő kényelmüket szolgálják. Ezeknek a parti része, a stégek ugyan korábban is már használhatók voltak, de vízoldalon csak később tették horgászhatóvá a területet.

A téli kisvizes időszakban kotrással mélyítették a medret és ritkították a növényzetet, a partoldalon kőszórással lett komfortos, biztonságos az akadálymentesített horgászhely. A mozgássérültek, mozgásukban korlátozottak elsőbbséget élveznek ezeknek a horgászállásoknak a használatában, tehát bárki leülhet ide horgászni, de amennyiben mozgássérült horgász érkezik, át kell adni a helyet neki. A horgászhelyek előtti frissen megkotort, mélyebb vizek jó haltartó helyek, több sikerrel kecsegtetnek az itt szenvedélyüknek hódoló pecásoknak. Volt már itt kifejezetten mozgássérült horgászoknak rendezett horgászverseny is. A helyek megközelíthetők a poroszlói szabadstrandtól a 33-as út felé eső partszakaszon.

KERÉKPÁR

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum a mozgáskorlátozottak számára egyéni lehetőségeket és élményeket kínál, a kerékpárosoknak készült lebegő járdán az épület mindkét emelete kerekesszékkel is megközelíthető. A második emeleti kávézó teraszáról varázslatos panoráma nyílik a tájra. Az épületben mozgássérült mosdó és zuhanyzó is található. A vakok és gyengén látók számára Braille-írásos táblák segítik a tájékozódást.

TANÖSVÉNY

A Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény pallóút rendszerének minden eleme – a megfigyelőtorony kivételével – alkalmas a kerekesszékes közlekedésre. A beszállításhoz jelenleg nincsenek speciálisan kialakított hajók, de a könnyebb kerekesszékek utasukkal együtt mindkét kikötőponton beemelhetők.

TISZAFÜRED

A Tisza Balneum Hotel kialakításánál fontos volt az a szempont is, hogy maga az épület, valamint az egyes helyiségek könnyedén megközelíthetőek legyen mozgáskorlátozott vendégek számára. A szállodában tágas lift áll a vendégek rendelkezésére, hogy feljussanak az emeleten kialakított akadálymentes szobába, amelyben kényelmes mozgástér, fürdőszoba és zuhanyzó található. Minden részlegük – konferenciatermek, wellness és SPA, Mókaland Játszóház, étterem - akadálytalanul közelíthető meg, valamint elérhető több olyan mellékhelyiség az épületben, ami szintén akadálymentesített. A wellness részlegen található medencék eléréséhez speciális beemelő rámpa igényelhető, melynek kezelésében a szálloda munkatársai készségesen állnak rendelkezésére.

BEREKFÜRDŐ

A Berekfürdő Termál- és Strandfürdő egész évben szeretettel várja a gyógyulni, vagy kikapcsolódni vágyó vendégeit. A fürdő minden medencéje akadálymentesített, több mobil beemelő is működik, a területen több mozgáskorlátozottak számára igénybe vehető mosdó és öltöző is található. Az új fedett rész teljesen akadálymentesített, még a nagyobb méretű kocsiknak is.

A berekfürdői Megbékélés Háza a református egyház konferencia- és képzési központja, mely több, mint hatvan éve lát vendégül csoportokat, ad otthont erdei iskoláknak, ifjúsági csoportoknak, szakmai konferenciáknak, továbbképzéseknek, work shopoknak, mozgáskorlátozott csoportoknak, családoknak, valamint pihenni vágyó üdülő vendégeknek. Vendégeik évről-évre szívesen visszajárnak hozzájuk, mert igyekeznek csoportjaik egyéni igényeit kiszolgálni, és személyre szabott szolgáltatásokat nyújtani számukra, mindezt barátságos, egyre fejlődő környezetben, odafordulással teszik. Épületeik, és az azokat körülvevő parkot is akadálymentesítettek, így a mozgásukban korlátozott és fogyatékkal élő vendégeknek is lehetőséget adnak a gondtalan testi-lelki gyógyulásra, feltöltekezésre, kihasználva a pár méterre fekvő gyógyfürdő vízének adottságait.

KARCAG

A karcagi Nimród Bioszálloda és Bioétterem is szeretettel várja mozgásukban korlátozott látogatókat, a kerekesszékes vendégek számára akadálymentesített szobák állnak rendelkezésre, az étteremhez is tartozik speciálisan kialakított mosdó.

ABÁDSZALÓK

A Tisza-tó menti települések közül az egyik legnépszerűbb Abádszalók. Nem csak fiatalos lendületével, pörgős nyári fesztivál programjaival, hanem barátságos vendégszerető fogadtatással is kitűnik a környék falvai és városai közül. Részben akadálymentes szobákat kínála az abádszalóki Vitorlás Vendégház, amelyben az éttermet és a reggeliző helységet rámpán lehet megközelíteni.

Összeállításunk a szolgáltatóktól és a helyi turisztikai szervezetektől kapott tájékoztatáson alapul. A szállások lefoglalása és az egyes helyszínek felkeresése előtt mindenképpen javasoljuk a szolgáltatókkal, különösen a szállásadókkal történő egyeztetést, hogy még pontosabb tájékoztatást kapjunk a választott szálláshely akadálymentességének részleteiről, valamint egyedi, speciális igényeinket is előre egyeztetni tudjuk.