Nyíregyháza Zoo - Európa legjobbja

Óriási hírként hatott a közelmúltban, hogy Anthony Sheridan állatkerti szakértő alapítványa Európa legjobb állatkertjének választotta a nyíregyházi Sóstó Zoo Állatparkot saját kategóriájában. Felkerestük az Állatpark igazgatóját, hogy kicsit meséljen nekünk a náluk folyó munkáról és arról, vajon miért őket választották ki a több száz állatkert közül?

„Anthony Sheridan 2010 óta jár hozzánk minden évben rendszeresen, és azontúl, hogy személyesen tájékozódik, kérdéseket fogalmaz meg azon a kérdőíven, amelyet valamennyi állatkertnek ki kell töltenie a minősítéshez. Legutóbb augusztusban járt nálunk – vág bele Gajdos László, az intézmény igazgatója.  – Megdöbbentünk, teljesen váratlanul ért minket az első hely. Tudtuk, hogy évek óta létezik ez a minősítési rendszer, de sosem foglalkoztunk az eredményekkel. Most, hogy az egyik legfiatalabb állatkertként sikerült ezt az eredményt elérnünk, nagyon örülünk."

Európaszerte hivatalosan is a legjobb állatparkját irányítani mennyi munkával jár?

Tréfásan azt is mondhatnám, hogy pont ugyanannyi a munkám, mint a cím megítélése előtt, hiszen nem azért találtuk ki 21 évvel ezelőtt ezt az állatparkot, mert ilyen elismerésekre vágytunk, hanem egyszerűen szerettünk volna egy Magyarországon új szemléletű, nyitott, a természettel harmóniában lévő állatbemutatót létrehozni ebben a csodálatos tölgyerdőben, Sóstón.

Mi eddig is és ezután is küldetésnek tekintjük ezt a munkát, és hogy most egy nagyon imponáló névsorban  - ahol közel 130 állatkertet minősítettek -, az 500.000 látogatót fogadó állatkerti kategóriában 2 dán állatkerttel holtversenyben mi kaptuk a legtöbb pontot, nem jelent mást, mint hogy igazolva látszik 19 éves munkánk, és az hogy jó irányban haladunk. Így tehát továbbra is tartjuk a kapcsolatot szinte az egész világgal. Az én feladatom a park menedzselése, az itt lévő 100 ember munkájának összehangolása, az, hogy ez az 5000 állat a lehető legjobb körülmények között éljen, hogy az évi 450.000 látogató más lélekkel távozzon tőlünk, mint ahogy belépett.

Egy picit állatgondozó az ember, talán pszichológus, ha kell PR szakember, de lehet, hogy sofőr vagy picit diplomata, de mindenképpen állatszerető zoológus tele nagy tervekkel.

Milyen egyedi, új szemléletű állatkerti világot láthatunk Nyíregyházán?

Akik jártak már a Nyíregyházi Állatparkban, azok nem csodálkoznak azon, hogy az újdonságoknak se szeri se száma. Magyarország  talán legimpozánsabb állatgyűjteménye nem csak attól érdekes, hogy több mint 500 faj 5000 képviselőjét látjuk, hanem a különleges hangulatot árasztó sóstói tölgyerdőtől is. Az évente itt megforduló több mint 400 ezer ember egy egész napot, de sokszor akár kettőt is eltölt a 35 hektáros területen, ahol a hagyományos állatkerti sétát ötvözik a szórakozással és a kikapcsolódást nyújtó kellemes hangulatú helyekkel.

Ilyen például a majomerdő, ahol órákat eltölthetünk, miközben a madagaszkári makik jópofa játékain derülünk, de kellemes időtöltés az Ócenárium üvegalagútjában időzni és figyelni a 6 cápát és a számos szebbnél-szebb halat. A naponta többször is látható fóka-show pedig a kikapcsolódás csúcspontja, mint ahogy az az élmény, amikor a jegesmedvéket úszni láthatjuk.  Sokan választják a tevegelést is, hiszen nem mindennapi élmény a Sóstói tölgyerdőben utazni a sivatag hajóján.

Szinte nincs olyan hét, hogy ne számolnánk be újabb állatkölyökről, aki itt a Nyíregyházi Állatparkban jött a világra. Az idei év sztárja a hamarosan 4 hónapos afrikai elefánt. A kis ormányost már látogatóink is megtekinthetik, hiszen minden nap 10.00-15.00 között anyjával, Kwanzával a külső kifutóban tartózkodik.

Érdemes hosszasan elidőzni a kifutók előtt, hiszen zsebből kikandikáló kenguruval is találkozhatunk vagy akár egy állat születését is végignézhetjük - a legutóbb vendégeink egy fehér tevecsikó világrajövetelét s lábra állását nézhették végig. Óriási kedvenc a Zöld piramis Ázsia ház orangután kölyke, Ruti is, aki mindennapi bohóckodásával hatalmas mosolyokat fakaszt a látogatók arcán.

Szépen cseperedik a márciusban született törpevíziló is, csakúgy, mint a maki kölykök és rénszarvas borjak, s már 2 méter magasra nőtt Kamilla, a zsiráf lány is. S a baba dömping még nem ért véget, hiszen számtalan kismamánk van az úszólábúak, a majmok, nagymacskák és a patások között is… A hosszú séta és a baba mustra után pedig bizonyára jól esik majd a park híresen ízletes menüiből választani a Bambusz étteremben.

A minősítési pontrendszer egyik kritériuma volt az állatkertekben zajló oktatás. Erről manapság elég keveset hallunk, pedig ez az Állatpark munkájának meghatározó része. Milyen programokon vehetnek részt a gyerekek Nyíregyházán?

A környezeti nevelés és oktatás egyik fontos és sok lehetőséget kínáló területe az állatkertekben és állatparkokban folyó pedagógiai munka: a zoopedagógia, ahol az állatkerti állatok segítségével igyekszünk a látogatókat tanítani.  

A ZOO-SULI nyári táborban szakképzett pedagógusok vezetésével környezeti oktatás folyik. Az oktatásban fontosnak tartjuk a szemléletességet, a közvetlen, életszerű bemutatást, tapasztalatok szerzését és a játékosságot. A táborlakók részt vesznek az állatok gondozásában, etetésében, az állatházak takarításában, az Állatpark tisztaságának, szépségének megőrzésében. Megismerik a park belső életét, hogyan kell elhelyezni, gondozni az állatokat.

A partner iskolák rendszeresen jönnek jeles napok alkalmából is. Óriási az érdeklődés, a Föld napján, a Madarak és fák napján és az Állatok világnapján. Ilyenkor érdekes előadások, különleges látványetetések mellett, állatok simogatásával és arcfestéssel is kedveskedünk a látogatóknak.  

Az állatkerti oktatás helyszíne a Zoo-suli oktatóközpont, ahol változatos szemléltetőeszközök – mint például csontok, tojások, preparátumok - állnak rendelkezésre. A szemléltető és munkaeszközök mellett itt kapott helyett a gyerekek által gondozott élősarok is.

Egyre több iskola szeretne nálunk akadályversenyeket és vetélkedőket tartani, így külön erre a célra készültek különböző korosztályok számára feladatlapok, javító kulcsok pedig a nevelőknek.

Számos kiállításunk is nyílt, hiszen az Állatpark nem csak az élővilág és a környezetről szóló ismeretek gyarapításában jár élen, hanem ihletője és témaadója is a művészjelölteknek.

Az Erdei Iskola sem mindennapi az Állatparkban…

A folyamatos és nagy érdeklődés miatt fogalmazódott meg a vezetőségben egy évközben is működő, a gyerekeket színvonalas programokkal váró iskola. Ez az Erdei Iskola intézménye, mely a tanmenethez kapcsolódó, több napos, szervezett nevelési-tanulási egység.

Az erdei iskolai programokat a négy évszak megosztásával szervezzük, korosztályonkénti beosztással: az életkori sajátosságok figyelembevételével alsó-felső tagozatos és gimnáziumi tanulók részére, 6-18 éves korig.

Az erdei iskolában lehetővé válik az iskolai tananyag természetes környezetbe való átültetése. A programot szakképzett pedagógusok szervezik az állatpark dolgozói szoros közreműködésével, egyrészt oktatóközponti foglalkozások keretében, másrészt állatkerti kalandozások alkalmával. A nebulók a park saját szállodájában a Hotel Dzsungelben térnek nyugovóra, ahol a gibbonok éneke és oroszlánüvöltés a vekker.

Parkunk, mely egy természetes tölgyerdőben található, páratlan tanulási lehetőséget nyújt, hisz nem csak a hazai állatvilágot, hanem valamennyi kontinens állatvilágát bemutatja, ezzel megteremtve a választható téma sokszínűségét. Amit nyújtunk, nem csupán iskolai tananyag, hanem szórakoztató, kalandos, változatos programok.