Pannonhalma: a világörökség nyomában

Szent Márton hegyének különleges atmoszférájából Géza fejedelem is megérezhetett valamit, hiszen itt, Pannonhalmán telepítette le hajdan az első szerzeteseket. A Pannonhalmi Bencés Főapátság a keresztény szellemiség és kultúra fellegvára 996 óta.

Az apátság későromán - kora gótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, s ezt veszi körül a monostor épülete. A bazilika a turisták számára látogatható, akárcsak a Mátyás király korabeli kerengő és a klasszicista könyvtár. Az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy egy élő szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket. Pannonhalma, az ezeréves bencés monostor 1996 óta a Világörökség része. 

A szerzetesi világ nyitva áll az érdeklődők előtt. Modern turistafogadó épület, a VIATOR Apátsági Étterem, Borbár és Konferenciaterem, az Apátsági Pincészet és az Arborétum kínál számos érdekes látnivalót és programot. A fogadóépületben a szerzetesközösségről és a bencés szellemiségről vetített film várja a látogatókat. Az épületet a bazilikával összekötő lépcsősoron kényelmesen eljuthatunk a látnivalókhoz, melyek 1000 éves múltja azonnal rabul ejt.

Tavasszal frissítő sétát tehetünk a megújult Arborétumban, ahol megcsodálhatjuk az újonnan kialakított gyógynövényes kertet és házat, valamint a levendula lepárlóüzemet. A közel 5 hektár területen termesztett levendula itt kerül feldolgozásra, mely több más gyógynövény mellett a tradicionális receptúrák szerint készített apátsági termékek alapjául szolgál. Az Apátságban vásárolhatunk levendulaolajat és kozmetikumokat, gyógynövényteákat, likőröket és borokat, valamint igazán különleges csokoládékat.

Kora tavasztól késő őszig nagyon sok programmal vár mindenkit az Apátság, melyek közül kiemelkednek a június végén kezdődő Levendula hetek, az augusztus közepén zajló Gyógynövényes hét, valamint a VIATOR Apátsági Étterem és az Apátsági Pincészet teraszán nyáron megrendezésre kerülő Jazz Estek. Ha több napra maradnánk, szállást is kaphatunk a Főapátság vendégházában, a Szent Jakab Házban.