Szombathely – a Nyugat királynője

Magyarország egyik legrégebbi alapítású, történelmi emlékekben bővelkedő városa Szombathely, az egykori Savaria. Neve elválaszthatatlanul összeforrt a Savaria Történelmi Karnevállal és Szent Márton Európa-szerte tisztelt alakjával.

Szombathelyt (Savaria) Kr.u. 50 körül alapította Claudius császár, aki az Apolló légió leszerelt katonáit telepítette le itt. A római kor emlékei ma is megtekinthetők a Savaria Múzeumban, a Romkertben, a felújított Iseumban és a Történelmi Témaparkban. Ez utóbbi az antik természettudományok bemutatóparkjaként működik. A Savaria Legio raktára a rómaiak korabeli viseletéből nyújt látványos ízelítőt. A több mint 2000 éves Iseum pedig tárlatok, nyaranta szabadtéri operaelőadások impozáns helyszíne. A város persze virágzik ma is – és nem csak képletesen. Virágos terek, parkok, arborétum csábítja a látogatót. Nemhiába viseli Szombathely a „legvirágosabb város" címet.

Híres szentje, Szent Márton a legenda szerint Savariában született. Emlékét őrzi a szombathelyi Via Historica Sancti Martini, azaz Szent Márton történelmi sétaút, mely a Kálvária templomtól a Szent Márton templomig vezet. Helyszínei a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódnak. A Szent Márton Látogatóközpontban több érdekes kiállításon kaphatunk képet Márton életéről. Márton-napon egész Szombathely ünnepel. A Szent Márton Hét programjai kulturális, gasztronómiai, népművészeti eseményeket kínálnak, mint pl. a Szent Márton-napi Országos Nagyvásár.

Ha Szombathelyen járunk, feltétlenül látogassuk meg a Vasi Múzeumfalut, ahol a régi korok paraszti világa elevenedik meg. A skanzen rendezvényei – Szent György-napi Vásár, Húsvéthétfő, Szent Márton-napi Országos Nagyvásár – hamisítatlan vásári hangulatot varázsolnak. A közelében lévő csónakázótó pedig kellemes pihenést ígér.

Gyermekes családok számára kihagyhatatlan program a Kalandváros, a régió legnagyobb és legbarátságosabb játszótere. Közepén a névadó, 7 méter magas Kalandvár. Az itt található focipálya, csúszda, kötélpálya, trükkös hinták, vízi játékok, homokozók, mászókák, tengeralattjáró, fűzfalabirintus egész napos játékot garantál. Szombathely kámoni városrészében arborétum, a várostól 15 km-re pedig a Jáki templom kínál látnivalót.