Horgászhelyek a Dél-Alföldön

Ha szenvedélyes horgászok vagyunk, keressük fel a Dél-Alföld halban bővelkedő vizeit. Nem fogjuk megbánni. Amur, keszeg, süllő, angolna és törpeharcsa is akadhat a horgunkra, ráadásul gyönyörű környezetben, kellemes helyen pihenhetünk.

Atkai-holtág

Szegedről a 47-es számú főúton Hódmezővásárhely felé haladva az algyői Tisza-híd előtt balra, majd az aszfaltozott árvízvédelmi töltésen mintegy 6 km megtétele után balra terül el a holtág déli vége.

A folyószabályozás során mentett oldalra került patkó alakú holtág 107 hektár kiterjedésű és közel 8 km hosszú. Átlagmélysége kb. 5 méter, de természetesen vannak sekélyebb és mélyebb szakaszok is. A holtág két ágra oszlik. Atka és környéke a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet  része, ezért a természetvédelmi hatóság tiltja a fürdést, tűzgyújtást, sátorállítást. A Tisza szabályozása során egy nagy, patkó alakú kanyart választottak le a folyóról, így a külső íven 8-11 m mély vizet is találhatunk a mederben. A főág vize a Kis-Tisza szigetének déli vége alatt a Sándorfalvi csatorna befolyójánál a legmélyebb. A partszegély sekély, de van egy ún. medertörés, ami a pontyhorgászok kedvelt helyei közé tartozik.

Miért érdekes: kitűnő vízminőség, kivételes pontyállomány; jelentős a keszegállomány, amely leginkább bodorkából, dévérből, karikából és néha jász keszegből tevődik össze, de néha ezüstkárász is fogható; az amurok általában nagyméretűek.

Halak: ponty, amur, keszegfélék, törpeharcsa, süllő, csuka, angolna, harcsa.

Szolgáltatások: fürdés, tűzgyújtás, sátorállítás TILOS, sátras ernyő, bojlis ernyő használata megengedett

Jegyváltás: A szegedi horgász boltokban elérhető, illetőleg alkalmanként a vízparti halőrházban. A parton a halőrház mellett vendégház működik.

 

Maty-éri víztározó

Szegedtől észak-nyugatra található. A víztározó a bajai és a röszkei út között észak-déli irányban terül el. Szegedről az E-5-ös számú főúton Röszke felé, Szeged határától mintegy 3 km-re az út mentén jobbra található.

A horgászok körében is igen népszerű víztározó 1991-ben Horgász Világbajnokságnak is otthont adott. A 2,5 km-es nyílegyenes partszakasz egyenletes vize azonos feltételt biztosít minden ott horgászó számára. A kedvező feltételeknek köszönhetően a víztározó ideális horgászversenypálya a helyi, országos és nemzetközi versenyek számára. A nívós halállomány gerincét a fehérhalak: kárász és keszegfélék (dévér, bagoly, karika) adják. Nemes halak közül első helyen természetesen a ponty áll. A minden tavasszal nagyobb mennyiségben kihelyezett kétnyaras növendék adja a tározó folyamatosan fogható pontyainak utánpótlását, amit havi rendszerességgel háromnyaras kihelyezés is fűszerez. Az amur elsősorban nagyobb testű példányokkal van jelen.

Miért érdekes: Kiemelt horgászvíz, Európa legjobb adottságú horgászverseny pályája.

Halak: ponty, amur, kárász, keszegfélék (dévér, bagoly, karika), süllő, csuka, törpeharcsa, harcsa.

Jegyváltás: A szegedi horgász boltokban, illetőleg alkalmanként a vízparti halőrházban.

 

Mártélyi-holtág

Mártély megközelíthető Budapest felől az 5-ös út - Szegednél a 47-es út – majd Hódmezővásárhelyen Szentes felé balra a 45-ös úton - a város vége előtt balra kell fordulni Mártély felé.
1971 óta tájvédelmi körzet . A szépséges "Dög-Tisza" - így nevezik a helyiek -, szinte már-már egyedülálló a holtágak között az eredeti, ősi táj megőrzésében. Déli végén, a Foknál remek helyeket kínálnak a víz alatti bokrok, és a vízben álló fák. Az üdülőtelep csónakjai között kevés hely marad a parti horgászatra, kicsit északabbra viszont a strand kanyarjában (Gyémánt-kanyar) vízről, partról egyaránt próbálkozhatunk - itt van a legmélyebb víz a holtágban, a meder hirtelen tör lefelé, aránylag kemény. A feljebb lévő laposon (Sárgási-lapos) a sekély víz dominál, még távolabb buja parti növényzet nehezíti meg a horgászást.

Miért érdekes: 1971 óta tájvédelmi körzet, meseszép, ősi táj.

Halak: harcsa, nyurga ponty, süllő, csuka, amur, balin, keszegfélék, törpeharcsa

Szolgáltatások: bérelhető csónak, étterem a közelben

Jegyváltás: helyben, a Horgász presszóban és Hódmezővásárhelyen is beszerezhető

 

Kurca-csatorna:

Szentes városát kettészelő, széles öntöző főcsatorna. Megközelíthető Csongrád felől a szivattyútelep melletti bekötő útról, vagy a város észak-nyugati területén.

A Kurca a Körös-torok alatt szakad ki a Tiszából és 15 km hosszúságban kanyarog a szentesi határban.
Jól halasított, sok jelölt horgászhellyel, sok parti horgászhellyel. Kiépített versenypályával. 
Szentesi gyerekek részére ingyen horgászati lehetőség, kijelölt helyen felnőtt felügyeletével.

Miért érdekes: A folyó élővíz korában Szentes legfontosabb halászó helye és hajózható folyója volt. A víz bővelkedik halakban.

Halak: ponty, süllő, kősüllő, csuka, harcsa, törpeharcsa, balin, compó, kárász, keszeg-félék, amur, naphal

Szolgáltatások: Szép a horgászok által gondozott part és víz. Napijegyek kaphatók a környéken.

 

Tiszaalpári Holt-Tisza

Elérhető a 44 sz. főútról Lakitelek és Tőserdő után. Kiváló horgászhely a családi horgászok és a sporthorgászok számára is.

A Tiszaalpári Holt-Tisza a Tisza jobb parti, nyári gáttal védett árterületén helyezkedik el. Hossza 10 km, átlagos szélessége 60-80 m, teljes területe 138 ha, átlagos vízmélysége 1,6 m.
A holtág a Tisza jelentősebb áradásai során víz alá kerül, ami a keszegállomány nagyságát kedvezően befolyásolja, valamint jelentős mennyiségben hoz csukát is a területre. A holtágak parti sávja néhol kiépített, néhol teljesen vadregényes. Fenekező módszer nem ajánlott a helyenként 1,5 - 2 méteres iszap miatt. Eredményesen lehet horgászni úszós módszerrel és spiccbottal is.

Miért érdekes: A holtágak parti sávja néhol kiépített, néhol teljesen vadregényes. 

Halak: ponty, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, busa, sügér, törpeharcsa, domolykó, naphal

Szolgáltatások: A vízparton kempingezési lehetőség, parkoló, büfé, ABC található.