Gyógynövények, kilátók és barlangtúrák - irány a Dél-Bakony!

"Szagos müge, lisztmamonya, macskagyökér, tyúkturbolya, kutyabengevakarék, mindegyikből tíz marék!" – szalasztotta Ludas Matyi Döbrögi legényeit a mezőre.

Ha ilyen gyógynövényeket nem is találunk Halimbán, a Dr. Szalai Miklós Gyógynövény Tankert és Oktatóközpont kertjében, de számos olyan termesztett gyógynövény aromája leng körbe minket, melyből a névadó halimbai esperes kedvező gyógyhatású teákat kísérletezett ki. A nagy fajszámú gyógynövény tankert őrzi Szalai Miklós hagyatékát és elsődleges feladatának tekinti a településhez és a környékhez kapcsolódó gyógynövényes hagyományok felélesztését, bemutatását és elterjesztését. A településről vezetett gyógynövénytúrák indulnak egyéni- és csoportos jelentkezőknek is.

Halimbáról további két érdekes geotúra útvonalat ajánlunk: a Kerekerdő Geotúra 6,5 km hosszú, közepes nehézségű, különösen a szép kilátást kedvelő, valamint a geológiai érdekességek iránt érdeklődő turistáknak ajánlott. „A forrásvíz és vörösbor útja (Halimba-Szőc-Halimba)" egy hét állomásból álló geotúra, ami izgalmas ösvényen át vezet a szomszédos településre, majd a környéken híres szőci pincesor előtt elhaladva gyönyörködhetünk az Agár-tető hatalmas erdőtömbjének látványában.

Halimbától észak-keleti irányban fekszik Úrkút települése, mely mára belföldi és külföldi turisták kedvelt kiránduló helyévé vált. Úrkútról kihagyhatatlan kirándulási lehetőség a Városlődig vezető 6,2 km hosszúságú tanösvény. 25 állomás érintésével olyan csodákat látunk, ami világviszonylatban is egyedi értéket képvisel. A több mint 2 hektáron elterülő úrkúti őskarszt páratlan formakincsekkel gazdagítja a tájat. A tanösvényen haladva egyre több szikla emelkedik ki a talajból, majd eljutunk a hegy gyomrába, amely az Őskarszthoz vezet. Hosszú lépcsősor vezet le az udvarszerű mélyedésekbe, ahol még a nyári forróságok idején is hűvös a levegő. Innen további lépcsősor vezet még mélyebbre, ahol a katlanszerű képződményben már csak sziklafalak vesznek körül bennünket. Tengeri liliomok, csigák, kagylók megkövesedett maradványai 150 millió évvel repítenek vissza az időben. Geológiai élménybomba a napfényben megcsillanó színes kőzetek színorgiája. Ami nagyszerű, hogy a tanösvény jelzéseit követve könnyedén bejárhatjuk ezt a páratlan csodát.

Az utóbbi időszak erdészeti beruházásainak köszönhetően számos kilátóval gazdagodott a Dél-Bakony. A legmagasabb pontján, a Kab-hegy csúcsán található Kinizsi Pál kilátóból balatoni panorámában gyönyörködhetünk. Érdemes elidőzni Kab-hegyen, hiszen itt található a Sárcsi-kúti tanösvény, mely a László forrásig vezet. A tanösvényen elhelyezett táblákon végigkövethetjük a Kab-hegy kialakulásának történetét. Hárskút község határában, a Kisbükk-hegyen átadott Fekete István kilátóból tiszta időben a Somló-hegy és az Alpokalja nyúlványai is látszanak. Bándról kellemes sétával érhetjük el a Miklós Pál-hegyen magasodó Majer Antal kilátót, melyhez csodaszép úton juthatunk el a szentgáli tiszafás érintésével. Bándon, a Séd-patak mellett emelkednek az Esseg vár romjai, ahová rövid sétaút vezet.

Fekete István kilátó

A szomszédos Szentgál felé a természetvédelem alatt álló „tiszafás" is egyedülálló látványosság. Itt található Közép-Európa legnagyobb védett tiszafása, mely 6 km hosszan, fél km szélességben, mintegy 120 ezer példányt számlál. Összehasonlításképpen, a Szlovák-Kárpátokban 180 ezer tiszafa él. Érdekesség, hogy Szentgálon jóval az ideális klimatikus viszonyok magassága alatt él a tiszafa, de a jó vízellátottság, a vékony sziklás talaj és a párás mikroklíma kedvező feltételeket teremt a túléléshez. A tiszafa rendkívül lassan növő fajta, nagyon jó a megújuló képessége. A vadak által lerágott vagy ember által levágott egyed újra és újra sarjad. A legenda szerint a fából készült íj megnövelte annak erejét ága pedig az „örök életet" jelképezte.

Ha valaki különleges földalatti geológiai időutazásra vállalkozik, lehetőség van szakvezetéssel ellátogatni a szentgáli Kőlik-barlangba. A szervezők az overallos kalandtúrák keretében teljes felszerelést és profi szakvezetést nyújtanak. Sőt az alaptúrák mellett extrém túrákon is indítanak csoportokat. A barlang mélysége 42 méter és jelenleg 420 méter hosszan látogatható.

A Bakony hű marad az érkezőhöz. Mindig ad, valami újat, mindig ad valami mást. Ha a finom falatok el is fogynak, a hátizsák sosem marad üresen. Vannak dolgok, amiket már mindig magába zár: „nemes tájakat, örök emlékeket…"