Ismerjük meg a Keleti-Bakonyt!

Ismerjük meg a Bakony keleti szegletét, ami számtalan érdekességet és gyönyörű helyeket rejt magában: várakat és keresztény zarándokhelyeket, szurdokokat, patakokat, vízesést, barlangokat és természetesen a végtelen erdőt, majd a hegy tetejéről nyíló kilátást.

Felfedező utunkat kezdjük Várpalotán, ahol az ipari múlt emlékei mellett csodás történelmi értékek rejtőznek. A város mai területén már a római korban is nyüzsgő élet volt, melyről egy korabeli kőgát, valamint a Székesfehérvár és Inota határában helyreállított két halomsír tanúskodik. A legmozgalmasabb történelmi korszak emléke azonban a városközpontban található Thury-vár. A patinás épület a XIV. században épült és napjainkig többször is átépítették. A török időkben végvári szerepet is kapott, nevét a vár egyik rettenthetetlen hőséről, Thury Györgyről kapta. A várban nem a történelmi hangulaton kívül hanem változatos kiállításokat látogathatunk meg, és rendszeres programokban lehet részünk. A vár után jöjjön egy kastély: Ybl Miklós tervei alapján készült Zichy kastély is megér egy kitérőt. 

Ha a városból észak felé  indulnunk tovább,  a bakonyi erdők egyik  középkor  emlékeit, az egykori Pusztapalota romjait fedezhetjük fel. Az erdő hűs lombjai alatt felfrissülhetünk, de legyünk figyelmesek, mert a fellegvárat már az erdő ostromolja. A kastélyban található Trianon Múzeum kiállításain keresztül Magyarország történetének egy meghatározó korszakát ismerhetjük meg. 

Várpalotáról indulva Jásd irányába is továbbmehetünk. A Bakony mélyén megbúvó kis ékszerdoboz felé, melyet a Gaja-völgy természeti szépségei tesznek igazán különlegessé. Ez a település szintén lakott volt már az ókortól kezdve, amelyről egy avar sánc (Márkusvár) is tanúskodik. Messzebb, Isztimér határában egy vízmosás felett, az erdő mélyén rejtőző és ismeretlen eredetű Csiklingvár romjait is felkereshetjük. Ha már bakancs van a lábunkon, Jásd településtől alig pár kilométerre található a népszerű Gaja-szurdok, benne a Római-fürdő, mely egy közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgy vízeséssel, a völgy oldalában pillanthatjuk meg a hírhedt beyár, Savanyú Jóska barlangját és egy pusztuló mésztufa képződményt.

A faluba visszatérve érdemes felkeresnünk a hangulatos Poós Vízimalmot. A településen egykor 9 vízimalom is működött, napjainkban azonban már csak kettőt találunk a patak partján sétálva. Jásd egyik kiemelkedő látnivalója a 600 évnél is idősebb keresztény Szentkút, mely az egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. Az innen áradó nyugalom és béke, a kápolna és az itt található Mária szobor szakrális terei, méltán teszik a térség egyik legvonzóbb látnivalójává.


Városlődi kálvária

A község Tájházában helyi alkotók, mesterek munkáiból rendezett kiállítások mellett a szlovák közösség egy berendezett szobájának és konyhájának is otthont ad az épület. A faluház udvarán izgalmas népi játékok várják a kisebbeket, így az önfeledt mókázás közben játékosan ismerhetik meg, miként játszott egykor a dédpapa.