Két keréken, két lábon és négykézláb

Bármilyen módszert válasszunk is a Bakony felfedezésére, nagy élményekben lehet részünk. A kerékpárosok a bátorságukat tesztelhetik Eplényben, a túrázók az Ámos-hegyi kilátót vehetik birtokba, aki pedig hajalndó térdre ereszkedni, az barlangolhat is.

Ha a kerékpározás mellett döntünk számtalan lehetőségünk van arra, hogy kényelmes kerékpártúrákat tegyünk, nem feltétlenül kell teljesítménytúrázónak lenni. Felvillantva néhány kivételes helyszínt, íme egy kis kedvcsináló:

Eplényből a síaréna (nyáron Bringaréna) lábától indulva egy nagyon kellemes, laza kerékpározással érjük el Bakonynána községet, ahonnan kacskaringós erdei úton juthatunk el a Római fürdőhöz, melyet végig tábla is jelöl. A csodaszép szurdokos helyen megsüthetjük szalonnánkat a kijelölt tűzrakóknál és a kiépített pihenőhelyen szusszanhatunk egyet.

Kép@Magyar Turzimus Zrt

Ha a séta mellett döntünk kellemes úticél lehet Eplényben az Ámos-hegyi kilátó, melyet a Szent Sólyom négyülőszékes felvonóval nyáron is könnyedén megközelíthetünk. Az Ámos-hegyi Pihenőerdő két körtúrát is ajánl a vándoroknak: 3 és 4 km hosszú szakaszon barangolhatjuk be a tájat. A körtúrák egymástól függetlenül, de teljes hosszban is bejárhatók.

Kép@Magyar Turzimus Zrt

A Magas-Bakony egyik ékköve, a Cuha-patak völgyében, Vinye település, ahonnan kerékpározásra és gyalogtúrákra is alkalmas túraútvonalak indulnak különböző távokon és nehézségi fokon. A Cuha-völgyének túráit különlegessé teszik a patakkeresztezéssel tarkított átkelések, érdemes tehát váltó zokniról is gondoskodni. Nyüzsgő élet van, vándorbotos túrázók, nordic walkingos kirándulók, patakban gázoló gyerekek igazi paradicsoma.

A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb pontja kerékpárral különleges kihívást jelent, de gyalogosan is számos útvonal és a kék túra is vezet felfelé. Zirc településről például egy 12 km-es túrával elérhető. A 700 m fölött magasodó Vajda Péter kilátóból tiszta, napos időben a Balaton víztükre és az osztrák Schneeberg ormai is láthatók.

A Bakonyban nem szégyen a másodiknak lenni. A második legmagasabb ponton Papodon magasodó Vitéz Bertalan Árpád kilátó 2013-ban épült újjá és hosszú idők óta egy rendkívül kedvelt kirándulási célpont. A kilátó több irányból is könnyen megközelíthető. Az eplényi vasútállomásról és Hárskútról a piros sáv, Márkóról pedig a piros kereszt majd a piros háromszög túrajelzések vezetnek fel a több mint 644 méteren található kilátóponthoz.

A Bakonyban az a különleges, hogy a kéktúra, a piros túra és az egyes emléktúrák mellett a tanösvények valódi családi, andalgósabb sétákat ígérnek, a geotúrák a felfedezők igényeire szabottak, a gyógynövénytúrák pedig különleges egyéni vagy csoportos „tanulmányutak" is egyben.

Az említett Cuha-patak menti vagy Kőris-hegyi túrák jelölt túraútvonalak, míg vezetett geotúrákon a Bakony Balaton Geopark térségében vehetünk részt. A geoparkban tett túra abban más, hogy számos olyan földtani és felszínalaktani értéket rejt, ami nemcsak tudományos szempontból képvisel magas értéket, hanem esztétikailag is maradandó emléket hagy bennünk. A Magas-Bakonyban vezetett geotúrák érintik Zirc városát és egy valódi gyöngyszemet Bakonybélt is. Bakonybél egy igazi kincs. Különleges hangulatú kistelepülés, páratlan adottságokkal. Ha innen indul valaki csillagtúrákra akár gyalogosan, akár kerékpárral garantáltan teljes képet kap a legszebb természeti csodákról. Bakonybélből közelíthető meg például a Gyilkos-tónak nevezett Hubertlaki tó. Hihetetlen az azonosság az erdélyi névrokon tóval. Itt ugyanúgy megcsodálhatjuk a csillogó víztükörből kiálló, elárasztott facsonkok egyedi látványát.

Lássuk, mit lehet megtenni négykézláb! Jelenleg az Országos Barlangnyilvántartás 763 barlangot tart nyilván a Bakonyban. Ebből a Tapolcai-barlangrendszer a legnagyobb és legismertebb, de azt nem kihívás gyalogosan és csónakkal bejárni. Nem így a Magas-Bakony barlangjai: a Kőpince Bakonyszentlászló, a Kőrishegyi Zsomboly vagy Ördöglik és az Odvaskő barlangcsoport Bakonyszűcs határában. Nem véletlen a négykézlábas jelző, mert ezek a barlangok kifejezetten gyakorlott barlangászok által fedezhetők csak fel. Indulás előtt érdemes tájékozódni, melyiken zárult már le a feltáró kutatás, melyik az, amelyik biztonsággal látogatható.

A természetben a túrázó rendszerint halkan jár, hogy az élővilágot csak éppen hogy megzavarva élvezhesse az erdő békéjét vagy üdítő zenéjét. Óvatossággal és figyelemmel járva pedig kincsekre bukkan. Igen a Bakony az a táj, ahol még vannak érintetlen erdőszakaszok, ahol harapni lehet a friss hegyi levegőt, a Bakony az a táj, ahol mindenki csendet és nyugalmat talál. A Bakony vár! Vándor, ugye, jössz?