Páratlan időutazás! A grófi család visszatért Pápára!

„Kegyelmes Gróf úr a tea! Kíván még valamit, Jóuram? - Másra nincsen szükségem, elmehet!" Ez a párbeszéd nemcsak a történelemben volt mindennapos a pápai Esterházy kastélyban, hanem ma is naponta elhangzik a Kék Szalonban.

Ha ellátogatunk Pápára, mi magunk is részesei lehetünk a főúri élet mindennapjainak. Lúdtoll, tintatartó, porcelán teáskészlet és a jellegzetes barokk ruhák, parókák. Különleges hangulatú tárlatvezetés, amikor Moliere: Tudós Nők című darabjának jelenetei segítségével kalauzolják a látogatót szobáról szobára. Egy cseppet sem hétköznapi kastélylátogatás, miközben szó szerint játszva tanuljuk a 18. századi főúri életvitelt.

A főúri élet meghatározója volt a szabadidő aktív eltöltése, bálok, nagy vadászatok, pompás vacsorák elköltése. Az arisztokraták egyik kedvelt tevékenysége volt, amikor maguk a grófok, grófnők és jellemzően a gyerekek tanultak be különféle klasszikus darabokat és egymásnak jelenteteket adtak elő. A kastélyban felidézhetjük ezeket a pillanatokat, régi klasszikustól láthatunk egy-egy részletet profi színészek előadásában.

A kastélyban négy-öt szalont alakítottak ki lakói, bár időként változtatták a termek funkcióit. A legkedveltebb, a mára gyönyörűen újjávarázsolt Vörös Szalon volt, ahol a főúri élet legszínpompásabb része zajlott. Természetesen nemcsak nagyrendezvényeket tartottak, a kis estélyek mindennaposak voltak a rezidencián. Ilyenkor 4-6 fős zenekar szolgáltatta a „talpalávalót" a kor divattáncához, a francianégyeshez.

Látogatóként 45 perces, színészek által megjelenített, előadásba bújtatott tárlatvezetést kapunk. A használati tárgyak többségében a megtalált készletek rekonstrukciói, melyek például nemcsak a felújított ebédlő díszei, de a játék kellékei is egyben.

Fel sem tűnik, hogy közel egy óra elröppen, de a kastély még mindig tartogat meglepetéseket. Az épületben ugyanis Kézműves műhely működik, ahol saját magunk, különböző ízesítésű csokoládé bon-bonokat készíthetünk. Ugyanígy lehetőség van a kastély egykori konyhájában mézeskalácssütésre, mindössze előzetesen jeleznünk és foglalnunk kell időpontot ehhez a két tevékenységhez. A múzeumnak gazdag 18. századi mézeskalács verőfa gyűjteménye van, amiből tervezik másolatok elkészítését ezzel még egyedibbé és különlegesebbé válik majd a sütögetés.

A Gyerekbirodalom a kastély keleti szárnyában található. Itt megtekinthető egyéb más várak mellett az Esterházy Kastély kétszázezer Lego darabból álló méretarányosan kicsinyített mása. A tágasan kialakított Gyerekbirodalomba a legozás szerelmeseit várják, a Lego asztalkáknál ugyanis a kiállításból ötleteket merítve, bárki szabadon felépítheti álmai kastélyát.

A keleti szárny emeletén lévő időszaki kiállítóterekben jelenleg a „Klasszikusok randevúja" című Herendi kiállítás látható. Pápa városa, az ajkai kristály és Herendi Porcelánmanufaktúra együttműködési megállapodást írt alá, melynek alapján újra gyártják az Esterházy kollekciókat. Ezeket az ebédlői vitrinekben a látogatók is megcsodálhatják, igény szerint megvásárolhatják.

A kastély másik állandó kiállítása a pápai születésű, színkutató festőművész Nemcsics Antal és a Munkácsy-díjas grafikus festőművész Cziráki Lajos munkáit mutatja be.

A nyugati szárny emeletén működik egy barokk Marionett színház, az egykori „sárga szoba" területén. A változtatható magasságú színpaddal, Marionett bábos és élőalakos színpadi lehetőséggel különböző művészi produkcióknak ad otthont. Bár a pápai kastélyban nem volt Marionett színház, de a marionett bábozás a barokk kor jellemző szórakoztató műfaja, ez indokolta létrehozását. A látványosság az országban egyedülálló: a 17 darab, fából faragott, barokk ruhába öltöztetett, 70 és 50 centiméteres báb az Esterházy családot jeleníti meg, bárók és grófnők, de inast, udvaribolondot és komornát sem nélkülöznek a báboperettek. Már a nézőtér kialakítása is különleges, hiszen kis taburetteken, zsámolyokon lehet helyet foglalni, míg az esti előadásokon barokk karosszékek szolgálják a nézők kényelmét.

A színházhoz múzeumpedagógiai foglalkoztató kapcsolódik az egykori „madaras vendégszoba" helyén, ahol a bábkészítéssel, a bábozás történetével és kultúrájával ismerkedhet az ifjabb nemzedék. A színészöltözőt („Régi komornyik szoba") 18. századi bútormásolatokkal rendezték be, itt bepillanthat a látogató a barokk színházi öltöző miliőjébe. Múzeumpedagógiai foglalkozások keretében fantasztikus lehetőségek sorakoznak gyermek- és ifjúsági csoportok előtt. A „Maskara" vagy a „Cikornya és pomádé" című foglalkozások egyik legkedveltebb pontja természetesen mindig a beöltözés, a grófi, grófnői ruhák felvétele, aminél élőbb történelemórát elképzelni sem lehet. A barokk élet, a képzőművészet, a zene, az öltözködés és tánc a drámajátékokon keresztül többé már nemcsak a könyvek, filmes bejátszások képein jelenik meg, hanem személyesen átélt, örök élményekké válnak.

A Kastély kedvelt esküvőhelyszín is. Nemcsak az esküvői fotózásokra foglalható, de a szertartások lebonyolítása is lehetséges. Kápolnáját 2015. áprilisában dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel, így itt esküvők, keresztelők, szentmisék és egyházzenei rendezvények megtartására is van lehetőség.

Fantasztikus, és a látogatók fogadásának Magyarországon egyedülálló módja valósul itt meg Pápán, az Esterházy Kastélyban, ahová újra élet költözött!