Hol túrázzunk a Bakony és a Vértes tájain?

Rengeteg kalandos túrára indulhatunk a Közép-Dunántúlon: a Vértes, a Bakony, a Gerecse és a Velencei-hegység jó néhány túraútjához kapcsolódva az érintetlen erdők közti szálláshelyeken pihenhetünk meg a megtett kilométerek után.

Milliónyi csillag, lődörgő vadmalacok, szabadtűzön készített ételek és kedves barátok társaságában kapcsolódhatunk ki a városi hétköznapok egyhangúságából.

Jelige: vártúrák és bakancsos kirándulások  

Közép-Dunántúl három nagy hegységén keresztül vezet az Országos Kéktúra útvonala, mely részben érinti a régióban fellelhető 16 várat és kastélyt – Veszprémtől Nádasdladányig. Összességében: szurdokvölgyek, patakmedrek, vízmosások, kalandtúrák, érintetlen erdők és azok jelentős vadállománya, kiépített túrautak mentén vethetjük bele magunkat a Bakony, a Vértes és a Gerecse zöld lombjai közé. Részletes, kidolgozott túrautakról további cikkünkben írtunk: T Ú R A K E R E S Ő, most viszont ismerkedjünk meg a vidék nevezetességeivel.

Hosszabb, akár visszatérő kalandozásokra ajánljuk Veszprém megye 7 várát, melyek közt a Hétpecsétes Vártúrák túraút kalauzol el. Sorban Csesznek, Csobánc, Nagyvázsony, Somló, Sümeg, Szigliget és Várpalota várát fűzték fel egy pecsétgyűjtős témára. Akár egészen különleges módon is megközelíthetjük a várakat, hiszen Magyarország első három via ferrata pályája itt, a bakonyi cseszneki vár hegyén épült ki, ahol három pályán mászhatunk végig.

A cseszneki vár közelében járva, Zircről egy kellemes vonatozással juthatunk el a varázslatos Cuha-patak sziklás völgyébe, ahol 4 kilométernyi, vízmosásokkal szabdalt erdőrészt járhatunk be.Bakonynána környékén a Keleti-Bakony legnagyobb vízfolyása, a Gaja-patak mentén kialakult szurdokvölgy, a (nem tévedés) Római Fürdő kihívásaival nézhetünk szembe.

Bakonybél az alacsony fényszennyezés miatt különösen kedvez az éjszakai csillaglesre érkezőknek, de nem csak emiatt kedvelt célpont, hiszen a Gerence-patak Kerteskői szurdokvölgyét és a Likas-kő barlangot is innen közelíthetjük meg.

TIPP!
Ha még nem tettük meg, Bakonybélen keressük fel a  Pannon Csillagdát, ahol a legmodennebb 3D mozitechnikával vetített csillagokat és különleges távcsöveket is láthatunk. 

Festői környezetben járhatunk be számos túrautat a Vértes dombos-völgyes erdeiben, ahol 5 várromot is útba ejthetünk: Csókakő vára mellett a Csáki-vár és Gerencsérvár romjainak meghódítását tűzhetjük ki célul, illetve kellemes sétát tehetünk a Várgesztesi várhoz és a Vitányvárhoz

A Velencei-hegységben, a majd' 100 hektáros Pákozd-Sukorói Arborétumban sokféle kalandban lehet részünk –  halászati- és tájmúzeum, kilátó, kalandjátszótér vár! A közelben pedig vízi tanösvényen csónakkal, a geológiai formákat rejtő ingókövek között bakancsban, a tó körüli, számos védett madár- és növényfajt rejtő útvonalon akár kerékpárral is barangolhatunk.