Bálint Borárium: hagyomány, család, egészség

A pázmándi Bálint Boráriumban bioborokkal, pázmándi prémium termékekkel, sparhelten sült fantasztikus finomságokkal ismerkedhetünk meg. Ugyanakkor a helyi szokásokból, jellegzetes helyi ételekből is ízelítőt kapunk.

Ha az M7 autópálya felől érkezők Pázmánd határát jelző tábla előtt a szőlőhegy felé pillantanak, feltűnik előttük a Bálint Borárium környezetbe simuló íves épület. A háromszintes építmény kényelmes, nagyméretű teraszáról – melynek egy része téli időszakban is működik – csodaszép panorámában gyönyörködhetünk.

A pinceház első szintjén a só szobák, az alsó szintjén a felújított dézsma pince és annak továbbgondolt pincerendszere található az impozáns trezorteremmel. A pince központi helyét uraló búbos kemencéből frissen sült pogácsát kaphatunk, hozzá a Velencei-tó környékén tevékenykedő borászok gazdag kínálatából válogathatunk.  

A több mint 200 éves Jezsuita rendház  felújított  dézsmapincéjében és kibővített pincerendszerében azaz a Bálint Boráriumban a Velencei-tavi térség borászatai mellett az országban elsőként mutatják be hazánk ökogazdaságaiból származó, minősített bioborokat.

A környék szőlőtermesztő és borkészítő múltját, hagyományait is megismerhetjük a minőségi borokon túl, ugyan így a tradicionális vidéki életet felidéző, sparhelten és kemencében készült ételeket. Az ételek készítéséhez környéken fellelhető helyi alapanyagokat használnak fel a Borárium konyhájában. Programjaik között kiemelt szerephez jutnak a már-már feledésbe merült népi hagyományokhoz kötődő események, mint a szüreti nagy lakoma, pinceszerek, farsangolás, borfejtés vagy az újbor ünnepe.

Eleink hagyományos és nap-mint nap használt főző-sütő- és fűtőeszközén készült kiváló ételeket kóstolhatunk a pázmándi dombokon. A teljesség igénye nélkül néhány ínycsiklandó étel a kínálatból: Kemencében sült oldalas, vele sült hagymás burgonyával; Kenyértésztában sült főtt, füstölt csülök lila káposztával, Juhtúrós lepény szalonnával és lila hagymával, Medvehagymás lepény szalonnával és lila hagymával, Juhtúrós sztrapacska és természetesen a Pázmándi batyu. Ez utóbbi csirkemell, burgonya, paprika, paradicsom és bacon csodás harmóniájából áll össze.

A Borárium építésével egy időben kezdődött meg a pázmándi helyi natúr élelmiszerek készítése.  Pázmánd Íze márkanév alatt. Ennek a termékcsaládnak az a jellemzője, hogy kizárólag a helyben, természetes körülmények között gondozott, hagyományos kézműves technikával feldolgozott alapanyagból készülnek, például bodzából. A termékek mesterséges adalékanyagot nem tartalmaznak. Pázmánd íze termékek között találunk olyan finomságokat, mint a Bordzsem bourbon vaníliamagokkal vagy a Bodza szörpöt bodzabogyóból.

Az édesszájúak is találnak maguknak kedvükre valót a termékek között, mint a Házi almás vagy szőlő pite, bourbon vanília magokkal ízesített Sauvignon Blanc bordzsemmel, illetve a túrós és meggyes Kígyó rétes.

De nem maradhat el a szórakozás, lazítás sem a pinceházban.  Hagyományos népi játékokkal játszhatnak a Bálint Boráriumba látogató gyerekek a játéksarokban. Az egészség megőrzése érdekében a csemeték a Himalája sóterápiás szoba só-homokozójában játszhatnak, míg a pihenésre és feltöltődésre vágyó felnőttek a hang-fényterápiás sószobában relaxálhatnak. A sóterápia elősegíti a szabad, tiszta és mély légzés elérését, és ezáltal kitűnően szolgálja az immunrendszer erősítését és az öngyógyító erők aktiválását, relaxációt és stresszoldást.