Börzsönyi kalandtúrák: Nagybörzsöny, Szob, Királyrét

Az ország egyik legérintetlenebb helye a Magas-Börzsöny, ahol bőven találunk természeti látnivalókat. A Duna partján haladva a visegrádi fellegvár, a hegy lábánál barátságos falvak várják az érkezőt. A környék ég téli szezonban is számos programmal csábít.

Tatárfejes templom Nagybörzsönyben

Szobtól az Ipoly mentén fölfelé haladva érkezünk meg az egyik legvarázslatosabb hazai faluba, Nagybörzsönybe. Meghitt, érintetlen hangulatú falu ez, kezdve az egyszerűségében lenyűgöző 13. századi Szent István-templomtól a Börzsöny-patak ipari műemléknek számító vízimalmán át, egészen a nap mint nap nyitva álló kézműves sajtkészítő és érlelő műhelyig, és a helyi fafaragó művész, Kókai Géza bácsi diófa lemezből faragott fa csipke kiállításáig.

A népi emlékezet szerint a tatárjárás idején került a tizenkilenc, kőből faragott, bajuszos tatár fej a Szent István-templom homlokzatára. Kissé borzongató, de különleges látványt nyújtanak ezek a pogány szokásokat felidéző motívumok egy római katolikus templom falán. A templomot körülkerítő kőfal már a XV. századból való, ezzel védekeztek az itt élők a Felvidéket dúló huszitákkal szemben.

12 csodás középkori templom Magyarországon

A falu utcáin eredeti állapotukban megmaradt népi lakóházak sorakoznak, de ha errefelé járunk, ne mulasszuk el megnézni a présházakat és pincesort, a Tájházat, a Bányászati kiállítást, vagy az 1400-as évek elején - a falu környékén meginduló arany- és ezüstbányászat konjunktúrájának idején - épült Bányásztemplomot, amelynek belső tere az ország egyetlen hordozható orgonáját rejti.

Nagybörzsöny, azaz "Deutsch-Pilsen"  utcáin sétálva helyenként még hallhatjuk felbukkanni a sajátos, német eredetű börzsönyi bányászdialektust. A lenyűgözően szívélyes helyi vendéglátók egész évben számos finomsággal készülnek a messziről érkezők fogadására. A falu határából induló kisvasúton bejárhatjuk a hegység belső, érintetlen világának egy jelentős szeletét. Nagyirtáspuszta felé haladva egyre inkább magával ragadja az utast a téli erdő végtelen nyugalma.

>>Nagybörzsönyről ITT írtunk mégtöbbet.

Királyrét: Hív a természet!

Királyrét üdülőterületet gyakran csak úgy emlegetik, mint "a Magas-Börzsöny déli kapuja". Itt működik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Királyréti Látogatóközpontja, melynek földszinti nagy termében interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg a Börzsöny lakóival. A ház vendégeit kézműves foglalkozásokkal, diavetítéssel is várják. A Látogatóközpont mellől induló Királyrét tanösvény a környék változatos élőhelyeire vezeti el a kirándulókat.

Rengeteg élmény kisvasutakon

Királyrétre érkezhetünk kisvasúttal is, amely a téli időszakban csak hétvégeken működik: Kismarosról indul, és a Morgó-patak völgyében halad. Ez Magyarország egyik legrégebbi erdei vasútja, és egyben a leghosszabb fennmaradt vonala a Börzsöny erdőségeit hajdan több mint kétszáz kilométer hosszan behálózó kisvasút-hálózatnak.

A királyréti horgásztótól mindössze 10 perc sétára egy igazi rejtett gyöngyszemet fedezhetünk fel: a Bajdázó-tavat. A korábban elmocsarasodott vízi élőhelyet néhány éve újították fel a természetvédelem munkatársai, és mostanra - a szabad víztükörnek köszönhetően - az állatvilág is reneszánszát éli errefelé. A megújult Bajdázó-tó minden évszakban nagyszerű élmény.