Nyugat-dunántúli akadálymentes utazási ajánló

Hőlégballonozás, várséta, falusias ízek, természettudományos programok. Ezekben az élményekben mindenkinek része lehet, akkor is, ha kerekesszékkel indul a Nyugat-Dunántúl felfedezésére. Braille-feliratok, indukciós hurkok, rámpák bizonyítják: a vendégszeretet nem csak szlogen.

BÜKFÜRDŐ

Utazásunkat kezdjük Bükfürdőn, ahol már évek óta dolgoznak azon, hogy a pihenés és feltöltődés a mozgásukban korlátozott vendégek számára is elérhető legyen. Az elmúlt  időszakban korszerűsítették a járdákat, akadálymentesítették a helyi turisztikai indormációs irodákat és nyilvános mosdókat alakítottak ki. Az aktív kikapcsolódás híveire is gondoltak:  a bükfürdői Sportparkban a már meglévő és nagy sikernek örvendő Felnőtt Játszótér mellett speciális kültéri fitnesz eszközöket alakítottak ki, a büki és a bükfürdői Tourinform-irodában pedig tandem és pedelec kerékpárok bérelhetők. A „csendesebb" vizeket kedvelőket a Bükfürdő Gyógy-és Élménycentrumban beemelő szerkezetek segítik a medencébe jutásban, a fürdő belső terei is teljesen akadálymentesítettek.

Szállásajánló

Bükfürdőn több szállodájában is igyekeznek tenni azért, hogy a mozgáskorlátozott vendég is felhőtleül pihenhessen. Ilyen az Apartman Hotel, amelynek bejárata és négy szobája akadálymentesített, a közlekedést lift segíti, az „A" épület recepciója mellett külön mosdó található. Minden közösségi tér megközelíthető, csakúgy, mint a szálloda mögött található étterem. 

Szintén felszerelten várja a kerekesszékes vendégeket a Danubius Health Spa Resort Bük, amely akadálymentesített bejárattal, lifttel és 5 szobával rendelkezik mozgáskorlátozottak számára. A közös vendégtérben van akadálymentesített mosdó, a wellness részleg alkalmas mozgáskorlátozott vendégek fogadására, az étterem is rendelkezik akadálymentesített bejárattal. 

Greenfield Hotel Golf & Spaba szintén akadálymentesített bejáraton át juthatnak a kerekesszékes vendégek. Az épületben több lift található, a vendégtérben akadálymentes mosdó van, a spa részleg is megközelíthető lifttel, külön beemelő szerkezet nincs, de az úszómester segít a vízbejutásban. Három, mozgáskorlátozottak részére kialakított szobával rendelkeznek, de a fürdőszobákban kád van - így ezt a szállást azoknak ajánljuk, akik segítővel érkeznek.

Hotel Piroska szállodában 2 darab mozgássérült szoba van, az épületet teljesen akadálymentes: van akadálymentes bejárat, az épület egyik szárnyában lift, a közös vendégterekben akadálymentesített mosdó. A Hotel Caramell bejárata akadálymentes, 2 lift, és egy mozgáskorlátozottak részére kialakított szoba van, a közös vendégterekben akadálymentesített mosdó szolgálja a mozgáskorlátozottak kényelmét. A Hunguest Hotel Répce és Répce Gold hotelekben is van mozgáskorlátozottak részére kialakított szoba, a Répce Goldban két apartman áll a mozgássérült vendégek rendelkezésére.

SOPRON

Sopronban és környékén is több akadálymentesen megközelíthető/bejárható kiállítóhely, múzeum, kulturális intézmény működik. A Petőházi Cukormúzeumban kézi hajtású kerekesszék szállítására alkalmas lépcsőjáró készülék segít a bejutásban, a múzeumban van mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdó.

 Ligneum néven nyílt meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Látogatóközpontja, amely egy háromszintes tudományos és ökoturisztikai létesítmény. A liftnek és a tágas tereknek köszönhetően kerekesszékkel is kényelmesen bejárható. A kiállítási és foglalkoztató helyszínek könnyen megközelíthetőek, a bejáratnál tágas fogadótérbe érkezünk. Az erdészeti és faipari interaktív kiállítótér mozgatható, tapintható, megszólaltatható elemeinek felfedezése a vakok, gyengénlátók, siketek és nagyothallók számára is új élményszerzési lehetőséget kínál, a kerekesszékkel érkező látogatók szemmagasságában elhelyezett elemek a könnyebb megismerést segítik. Akadálymentesített mosdó is rendelkezésre áll. A Ligneum az Egyetem főbejáratától, a Botanikus Kerten keresztül sétaúton könnyen megközelíthető, a szintkülönbségeknél akadálymentesített feljárót építettek. A fogyatékossággal élők számára kedvezményes belépőjegyet biztosítanak. 

Szintén az egyetemhez tartozik a GYIK Rendezvényház, amelyben sokszínű rendezvényeket bonyolítanak. A bejárat és a földszinti nagyterem kerekesszékkel is megközelíthető, a mozgáskorlátozott látogatók számára akadálymentesített mosdó áll rendelkezésre. A Kecske (Bencés) templom és kolostor épületegyüttesében jelenleg gazdag kultur- és építészet-történeti állandó kiállítás működik, amely kerekesszékkel is bejárható. A templomban és a kiállítótérben interaktív felületek, látványos többnyelvű magyarázó felületek, játékos bábfal ad újabb és újabb információt. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó Sarródi Tájház szintén megközelíthető és bejárható a kerekesszékes látogatók számára, a tájházban akadálymentesített mosdó található. A más típusú fogyatékkal élőknek egyedi tárlatvezetést biztosítanak.

Szállásajánló

Soproni Székhelyű Karok Kollégiumainak, egyben szálláshelyeinek bejárata és recepciói akadálymentesen, lépcsőlifttel és lifttel megközelíthetők. Mindkét kollégiumban találhatók mozgásukban korlátozottak számára kialakított szobák is. A Sopron zöldövezetében található Hotel Fagus tökéletes helyszíne családi üdüléseknek, a wellness pihenést kedvelőknek. A szálloda akadálymentesített, mozgáskorlátozottak számára kialakított szobával is rendelkezik. A belváros peremén elhelyezkedő Hotel Sopron mozgáskorlátozottak részére is könnyen megközelíthető. Akadálymentesített szállodai bejárat, könnyen elérhető és bejárható akadálymentesített mosdó, akadálymentesített étterem jól megközelíthető asztalokkal és tágas napfényes terasz áll a kerekesszékkel érkező vendégek rendelkezésére. A hegykői Tornácos Házban családi apartman és mozgáskorlátozottak számára kialakított szoba egyaránt megtalálható. Az étterem szintén akadálymentesen megközelíthető. Sopron zöldövezetében, Balfon a családias hangulatú Gólyafészek Vendégház nyugodt falusi környezetben helyezkedik el, benne akadálymentes közlekedő, mosdó, fürdő és földszinten található akadálymentes szoba is a vendégek rendelkezésére áll.

A vendéglátóhelyek közül akadálymentesen megközelíthető és mozgáskorlátozott mosdóval rendelkezik a Nyugat étterem, valamint Sopron egyik legnépszerűbb étterme, a Deák étterem,

KŐSZEG

Kőszegen a Jurisics-vár nagy része kerekesszékkel is bejárható, a vármúzeum emeleten lévő helyiségeihez lifttel lehet felmenni, a kiállítótermek akadálymentesítettek. A vendégek számára akadálymentesített mosdó áll rendelkezésre. A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont és Chernel kertben a kiállítótér és a tanácsterem akadálymentesített. Az emeleti kiállítótér lifttel is megközelíthető, a vendégek részére mozgássérült mosdó itt is rendelkezésre áll. A Chernel kert kísérő segítségével kerekesszékkel is bejárható.

Az Őrségi Nemzeti Parkban járva látogassunk el Szőcére, ahol a Lápok Háza mozgásukban enyhén és közepesen korlátozott vendégeink előtt is aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A bemutatóhely gyalogosan és gépjárművel egyaránt akadálymentesen megközelíthető. A ház kialakításánál figyeltek a mozgáskorlátozottak igényeire: akadálymentes parkoló, megfelelő szélességű ajtók, süllyesztett küszöbök, elegendő tér a forduláshoz, csúszásmentes felületek, vezetősávok, Braille-írásos információk szolgálják a fogyatékossággal élők kényelmét és biztonságát. A Lápok Háza körül található tőzegmohás lápréten kerekesszékkel is bejárható pallóösvény vezet keresztül.

Szalafő – Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes szabadtéri múzeumban a mozgássérült, kerekesszékes vendégek a múzeum területén a házak között biztonságosan tudnak közlekedni. A vakok és gyengénlátók részére hat nyelven beszélő hangostábla és kitapogatható makett a múzeum épületeiről segítik a tájékozódást. A műemlékegyüttes házainak mindegyikén Braille-írásos tájékoztatató tábla található.

Szállásajánló

Kosbor Panzió Stílusos Vidéki Szállodában a recepció, az étkező, a borozó teraszok megközelíthetőek kerekesszékkel. A szállodában egy mozgássérültek számára akadálymentesített szoba található, mellette fedett terasz, ahol még esős időben is gyönyörködhet a birtok látványában a vendég. A szoba küszöbmentes, a bejárati ajtó automatikus légzáró kefével záródik. A fürdőszoba és az épített extra méretű zuhanykabin mérete megengedi, hogy a kerekesszékkel meg lehessen benne fordulni. A fedett tornácon megközelíthető az étkező és a recepció. Egy-egy akadálymentes szobát kínál továbbá Bajánsenyén a Kerka Panzió, illetve Magyarszombatfán a Ginti Panzió, utóbbinak az éttermében is van akadálymentes mosdó. Nagyobb társaságot is el tud szállásolni a hegyhátszentjakabi Szent Jakab Turistaház, amely hat akadálymentes vendégszobával, és hozzájuk tartozó akadálymentes mosdóval rendelkezik.

ZALAEGERSZEG

Zalaegerszegen igazán különleges kalandban lehet része a bátor vállalkozóknak. A Zala-Zola Hőlégballon Egyesület jóvoltából a kerekesszékben ülők is kipróbálhatják milyen érzés hőlégballonnal függeszkedni a levegőben. Az élmény és a jó hangulat garantált.

Itt található az ország első, integrált játszótere, a Bóbita játszótér is, ahol a fogyatékkal élők számára is élvezhetően alakították ki a környezetet és a játékokat. Nyilvános akadálymentes mellékhelyiséget találunk a városban a Balatoni úti autóbusz-pályaudvaron, az Art Moziban és a Cinema City Egerszeg Plázában is. A mozikban lévő mosdókhoz lifttel lehet feljutni.

A bazitai tetőn áll a 95 méter magas, kilátóként és kávézóként üzemelő Bazitai TV-torony, ahol 53 méteres magasságban körpanorámás kávézó működik, kilátással a városra és a zalai dombokra. Tiszta időben a Ság és a Somló vulkanikus tanúhegyéig, valamint az Alpok vonulatáig is el lehet látni. Azért is nevezetes, mert egyike annak a három TV-toronynak, amely látogatható Magyarországon – a másik kettő Pécsett és a Mátrában, Kékestetőn található. A toronyba lift viszi fel a látogatókat. Bár az épület nem teljesen akadálymentes, a személyzet örömmel segít abban, hogy mindenki élvezhesse az egyedi kilátást.

Keresztury Dezső Városi Művelődési Központba a kerekesszékes látogatók a hátsó bejáraton tudnak bejutni, ami az első emeletre vezet, ahol a könyvtár található. Innen lifttel tudnak lemenni a földszintre (a lift használatához a könyvtárban kell elkérni a kódot), ahol a galéria, a nagyterem és egy PopUp Cafe található. Akadálymentes mosdó van a központban.

Akadálymentes bejutás és mozgáskorlátozottak igényeinek megfelelően kialakított mellékhelyiség várja a vendégeket a következő éttermekben: Arany Bárány Étterem és SörözőCentro ÉtteremVándor Vigadó Panzió és Étterem, a Reininghaus Söröző és PizzériaMimosa Lounge Art Bar CaféPelé Caffe & BarPedro ÉtteremTerasz Étterem és Pizzéria és Vadkacsa Vendéglő. A TÓ-KA Vendéglő és Panzióba akadálymentes feljáró vezet, ugyanakkor két küszöb is van, ezért segítséggel járható, akadálymentes mosdó itt is a vendégek rendelkezésére áll.

Zalaegerszegen a Panoráma Panzióban és a Fáraó Vendégházban is egy-egy fürdőszobás akadálymentes szoba található.

GÖCSEJ

Még mindig a Zalában maradva érdemes felkeresni a Göcseji Múzeumot is, amelynek állandó kiállítása „Központok a Zala mentén" címmel, különböző színű és anyagú időalagút segítségével mutatja be a római kori Zalalövő, a középkori Zalavár, valamint Zalaegerszeg történetét az őskortól napjainkig. Az épületben Németh János keramikusművész jellegzetes, a göcseji népi hagyományokból táplálkozó alkotásai is megtekinthetők. A földszinten stíltár, szobortár, valamint a dokumentum- és fotógyűjteményt bemutató papírtár, az emeleten pedig játék-, etno- és archeotár fogadja a látogatókat. A Göcseji Múzeum akadálymentes, mosdó is rendelkezésre áll. A tárlatokat a látássérültekre gondolva Braille-írással látták el.

Göcseji Falumúzeum – az ország első szabadtéri múzeuma – a várost átszelő Zala folyó holtága és egy régi vízimalom körül kapott helyet. A gyűjteményt 22 zalai településről szállították a helyszínre, és a skanzen területén egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak, ahol a látogatók a térség mindennapi használati tárgyaival is megismerkedhetnek. A Göcseji Falumúzeum régi kisnemesi kúriákat idéző fogadóépületének emeletén a „Kárpát-medence népviselete babákon" című kiállítás kapott helyet. A falumúzeum kerekesszékesek számára akadálymentesített, természetesen mellékhelyiség is a mozgáskorlátozott vendégek rendelkezésére áll.

LENTI

Lentiben nemrég avatták fel a Helyi Értékek Házát, ahol kiállították a helytörténeti gyűjtemény darabjait, de otthonra lelt egy értékes faragványgyűjtemény és számos helyi kézműves termék és alkotás is. Az új épületben a mozgásukban korlátozott vendégek számára is akadálymentesen bejárható.

MOSONMAGYARÓVÁR

Mosonmagyaróváron a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont nevéhez méltóan izgalmas és interaktív élményt kínál mindenkinek. A hatalmas, 300 éves magtárépületből kialakított élményközpont szintjein a négy elemhez (föld, tűz, víz, levegő) kapcsolódó bemutatók, eszközök, játékok találhatók. Folyamatosak a tudományos előadások, repülőgép szimulátor, pániklabor, 5D-s mozi, interaktív kiállítások, virtuális űrutazás színesítik a programot. Az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontja címet is elnyerő épületbe rámpa vezet, szintjeit lift köti össze. Minden emeleten akadálymentes mosdó található, a látássérülteket kiemelt vizuális jelzések segítik. Szintén akadálymentesen látogatható a Flesch Károly Művelődési Központ, ahol rámpa és lift segíti a közlekedést, valamint két, mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdó található az épületben. Braille-feliratok és indukciós hurok segíti a látás- és hallássérültek tájékozódását. A Bio Flexum-Termál Gyógyfürdő területén a közlekedés akadálymentesített, bár a medencéhez nincs beemelő lift, a személyzet segítségét igénybe lehet venni. Mozgáskorlátozott vendégek számára akadálymentesített parkolóhelyek állnak rendelkezésre.

Szállásajánló

Lajta Park Hotelben lift található, két szoba akadálymentessé alakított. A gyógyfürdőhöz kapcsolódó Aqua Hotel Termál*** & Campingnek bejárata akadálymentesített, részben akadálymentesített szobákkal rendelkezik. A Thermal Hotel épületébe és étteremébe a bejutás, épületen belüli közlekedés rámpával megoldott, egy akadálymentesített szobával rendelkeznek. A Lipóti Termál- és Élményfürdő & Campingben biztosított az akadálymentes közlekedés. Bár a medencéknél beemelő lift nincs, az úszómesterek segítenek a vendégeknek. Az öltözők, valamint 1-1 mosdó akadálymentesített, a kempinget Braille-feliratokkal látták el. Az ugyanitt található Orchidea Hotelben egy akadálymentes szoba, az étteremben akadálymentes mosdó áll rendelkezésre. A Diamant Hotel Szigetköz Conference, Spa & Family Resort éttermében akadálymentesített mosdót találunk.

SÁRVÁR

Nyugat-dunántúli kalandozásunkat zárjuk a Sárvári Kalandparkban, amelynek különlegességét az adja, hogy nem csak az adrenalinfüggő sportbarátokat várják, hanem azokat a mozgásukban enyhén és közepesen korlátozott gyermekeket és egyéb fogyatékkal élőket is, akik eddig nem mertek ilyen helyre bemerészkedni. Az itt szerzett élmények és az itt eltöltött idő a különböző hátrányokkal élők számára egyéni és csoportos terápiás kezelésnek, mozgásterápiának, gyógytornának is tekinthető. A komplexumban szakképzett gyógytornászok, terepruták is dolgoznak, akik bátorságot tudnak önteni azok szívébe, akik eddig sosem gondolták volna, hogy képesek végigmenni egy kalandpark kötélhágcsóin. A park kialakítása nem sokban tér el egy átlagos kalandparkétól, a különbség az emberi tényezőkön, a szakértelmen múlik, éppen ezért működnek együtt a Pető Intézettel.

Összeállításunk a szolgáltatóktól kapott tájékoztatáson alapul. A szállások lefoglalása és az egyes helyszínek felkeresése előtt mindenképpen javasoljuk a szolgáltatókkal, különösen a szállásadókkal történő egyeztetést, hogy még pontosabb tájékoztatást kapjunk a választott szálláshely akadálymentességének részleteiről, valamint egyedi, speciális igényeinket is előre egyeztetni tudjuk.