Barlanglakások

Ha eleget kalandoztunk már a föld alatt, de még mindig vonzanak minket a különlegességek és a kövek, a földfelszínen is találunk érdekességeket. Ezen különlegességek egyike – és ebben esetben félig még mindig a föld alatt maradva – a főként a Bükkaljára és Eger környéki tájegységekre jellemző barlanglakások.
A Bükkalján, a pincéknél már megismert, viszonylag könnyen formálható vulkanikus eredetű tufakőbe nemcsak borospincéket vágtak a helyiek az évszázadok során, hanem barlanglakásokat is.
 
Ma már ezeket a föld alatti, pinceszerű helyeket nem lakják, de 100 évvel ezelőtt még elterjedt volt a vidéken. Nem csak a nincstelen, vagy csak csekély földtulajdonnal bíró napszámosok, summások, de a tehetősebb, földbirtokkal rendelkező parasztok vagy iparosok is éltek ezekben a pinceházakban. A legtöbb, száznál is több barlanglakással Ostoros, Szomolya, Tibolddaróc rendelkezett.
 
Cserépváralján, Egerszalókon, Noszvajon, Sályban és Sirokban 30-100 közötti, Andornaktályán, Bogácson, Cserépfalun, Demjénben, Egerben, Felsőtárkányban, Kácson, Kisgyőrben 10-30 kőbe vájt hajlékot térképezetek fel. Bár még 1970-ben is mintegy 30 lakott volt, ma már tájházak, kiállítóterek formájában tekinthetik meg a látogatók a bükkaljai barlanglakásokat. 
 
Érdekes hasznosítása az egykori lakhelyeknek Noszvajon, a Farkaskő Művésztelep (Pocem), ahol kortárs művészek vették birtokba és alakítják látványosra, az itteni barlanglakások is látogathatóak.