Cegléd: a régió déli kapuja

A kikapcsolódásra vágyó turistáknak – akik nem szeretnének sokat autózni Budapestről, ugyanakkor vágynak a vidéki város nyugalmára – kifejezetten jó választás Ceglédet, az Alföld kapuját felkeresni. A Pest megye dél-keleti szegletében fekvő település termálvizeivel, változatos látnivalóival és a szabadidős programjaival nem véletlenül oly népszerű a régióban.

Kossuth Lajos szülővárosának felfedezésére indulhatunk az eklektikus Városháza épülete elől, ahol a Szent Kereszt Plébániatemplom impozáns épülete magasodik, amelyet 1827-ben szenteltek fel. A templom előtt látható Szentháromság-szobor Kiss György szobrász alkotása. A főtér melletti hangulatos Eötvös téren találjuk meg a Városalapítók szobrát, amely egy apácát, egy parasztlányt és egy polgárt örökít meg, a város 650 éves történelmét megidézve.

A Kossuth téren található városi piaccsarnok kedden, pénteken és vasárnap telik meg élettel, ilyenkor érdemes egy kitérőt tenni erre. Itt mondta el egyébként hazánk nagy államférfija, Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én nagy hatású buzdító beszédét – ennek emlékét tábla őrzi.

A város másik főtere a Szabadság tér, itt magasodik Cegléd jelképe, a Református Nagytemplom. A Hild József tervezte épület Közép-Európa legnagyobb református temploma, 1835-70 között épült, klasszicista stílusban. A Templomkertben látható az 1989. október 23-án felállított Szabadság fája, ezzel Cegléd az országban elsőként állított emléket a forradalom tiszteletére. A tér másik látnivalója az 1896-ban felszentelt Evangélikus Templom neogótikus épülete. A téren sétálva érdemes kitérőt tenni a 2000-ben nyitott, dzsesszdob történetét bemutató Dobmúzeumban, amely Kármán Sándor magángyűjtő 30 évi kutatómunkáját öleli fel. Hasonlóan értékes gyűjteményt képvisel az Öntöttvaskályha-gyűjtemény, a vasöntészet művészi érdemeinek emléket állító tárlat, valamint a Kossuth Múzeum gazdag gyűjteménye.

A városban barangolva, a temérdek látnivaló után megfáradt turista bizonyára szívesen szán időt a feltöltődésre. Ennek helyszínéül ajánljuk a Ceglédi Gyógyfürdő- és Szabadidőközpontot, esetleg az aktív pihenést jelentő Ceglédfürdő Kalandpark meglátogatását.

A számos kisebb-nagyobb szálloda mellett Cegléd egy négycsillagos szállodával is büszkélkedhet: a Hotel Aquarell gyógy- és wellness-centrumának, illetve vízi élményparkjának köszönhetően is nagy népszerűségnek örvend.

A település legjelentősebb eseményei között kell megemlíteni az idén hetedik alkalommal megrendezett Bor- és Laskafesztivált, a VII. Pünkösdi Nyitott Pince Napokat és az idén 20. alkalommal zajló Nemzetközi Dobos- és Ütősgálát.