Nemcsak a hó, a műanyag is csúszik!

Felejthetetlen életérzés a napsütésben síléceken siklani a havas lejtőkön. Mivel a síelés köztudottan a költséges téli sportok közé tartozik, ezért sokan hezitálnak, hogy húzzanak-e egyáltalán síbakancsot, és belevágjanak-e életük nagy kalandjába. Nos, számukra van egy jó hírünk. A síelés alapjai hazánkban is kiválóan elsajátíthatók, és ráadásul költséghatékonyan.

Kezdjük egy jó tanáccsal. Ha síelésre adjuk a fejünket, első alkalomra ne vegyük méregdrága sífelszerelést, arra elég csak akkor áldozni rá, ha végérvényesen beleszerettünk a sportágba, ami valószínűleg hamar el be fog következni… Kezdetben elegendő sífelszerelést bérelnünk.

A síelés igazi életérzés

A síelés nem csupán egy téli sportág, hanem életforma is. Aki belekóstol az önfeledt siklás örömébe, az jó eséllyel meg is szereti azt. Így van ez hazánkban is, ahol évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend e téli sportág.

Hazánkat - geológiai sajátosságaiból kiindulva - sajnos nem nevezhetjük sínagyhatalomnak, mégis kiváló lehetőséget kínál a síelés alapjainak elsajátítására.

Óvatos becslések szerint is több mint félmillióan ragadnak sílécet hazánkban a téli hónapok alatt, és ez a szám évről-évre töretlenül növekszik. Ezért is indokolt, hogy a síelni vágyók a hazai sípályákat kihasználva, itthon szerezzék meg sítudásuk alapjait, illetve hazai pályákon gyakoroljanak.
Nem kell kétségbe esni, ha hazánkban nincs mindig síelésre alkalmas hó, hiszen ahogy a címben is írtuk, nemcsak a hó, hanem a műanyag is csúszik, vagyis Magyarországon is egyre több műanyag borítású sípálya áll rendelkezésre, méghozzá szakképzett síoktatókkal.

Műanyagra fel!

A síelés szerelmesei közül néhányan, akik nem bízták az időjárás kegyeire kedvenc sportjuk gyakorlását, műanyag borítású sípályákat építettek, ahol fiatalok és felnőttek egyaránt költséghatékony módon, profi oktatók kísértetében sajátíthatják el a sízés alapjait.  Budapesten több műanyag borítású pálya üzemel, de vidéken is található már néhány ilyen.

Ezek a pályák szakmai szempontból optimális lehetőséget kínálnak a síoktatáshoz. Könnyen használható felvonók, pályavilágítás, szakképzett oktatók, valamint a kezdő vagy akár a haladó szintek elsajátításához leginkább megfelelő speciális borítás könnyed élménnyé teszi az oktatást.
Nem csoda, hogy hazánkban szinte gomba módra szaporodnak a műanyag borítású sípályák.

De milyen előnyökkel bírnak e speciális sípályák?

Óriási előnyük, hogy – kis túlzással – szinte egész évben használhatók, nem kell azon izgulni, hogy lesz-e síelésre alkalmas hó, így akár már ősszel elkezdhetjük, illetve megalapozhatjuk téli síelésünket, és az sem mindegy, hogy kellemes hőmérsékletben tehetjük mindezt, nem akkor, amikor „röpködnek" a mínuszok.

De számos más előnnyel is rendelkeznek a műanyag borítású pályák: gondoljunk csak bele, nem kell elutazni több száz kilométerre, szállást és ellátást fizetni, drága síbérletet vásárolni, valamint külföldi síoktatókat alkalmazni csak azért, hogy „léchez szokjunk", vagy megtanuljuk az alapvető sítechnikákat. Így rengeteg pénzt és időt spórolhatunk, mialatt igazi síélményhez juthatunk.

Profi síoktatók kezében

Idehaza, a műanyag borítású pályákon barátságos, kedves és szakmailag jól felkészült oktatók magyar nyelven, érthetően magyarázzák el a helyes testtartást, valamint az alaptechnikát.

Ezeken a pályákon lehetőség kínálkozik mind az egyéni, mind a csoportos képzésre, így akár baráti társaságok, gyermekcsoportok is vidám légkörben tanulhatják meg a műanyag borításon mindazt, amiket a havas pályákon is alkalmazniuk kell majd. Ide sorolhatjuk a síkreszt is, ami nélkül nem érdemes „élesben" kimerészkedni a nagy sípályarendszerekre.

A műanyag pályák hossza általában 100-200 méter, amelyek optimálisak a síelés alapjainak megtanulásához, és a megszerzett tudás kiváló alapot nyújt a havon történő biztonságos síeléshez is.

Nem kell tehát feltétlenül külföldre utazni ahhoz, hogy elsajátítsuk a lesiklás csínját-bínját. A hazai sípályák bármelyikén kiválóan felkészülhetünk akár egy hosszabb külföldi síelésre is.

Fontos azonban, hogy fizikálisan is alapozzuk meg a síelésünket, amelyet leginkább úgy tehetünk meg, hogy egyrészt mindig alaposan bemelegítünk, másrészt pedig olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek erősítik és „hozzászoktatják" az izomzatunkat a síeléshez, így elkerülhetjük az esetleges sérüléseket, húzódásokat és töréseket. A gyakorlatokról érdemes kikérni a síoktatók tanácsát.

Jó tudni!

Hazánkban közel 30 kilométernyi sípálya és 49 sílift található.  Sopronnál működik egy 20 kilométer hosszúságú sífutópálya is.

Síoktatás hazánkban: A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSz) az OKJ képesítéssel rendelkező sí- és egyéb havas sportokat oktató szakemberek egyesülete, amely ellátja az oktatóképzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat.

TIPP! Legnagyobb hazai sípályák