TOP 5 program Mórahalmon

Mórahalom egy karnyújtásnyira van Szegedtől és minden adott egy pörgős hétvégéhez! Az élményfürdőben lazulhatunk, szaunázhatunk, ami különösen jól esik, ha előtte gyalogos, segway- vagy quad-túrán bejártuk a környéket és akár a hidegháborús bunkereket is megtalálhatjuk a kelebiai erdőben.

1. Segway túrák

A mórahalmi Tourinform Iroda elől indulva minden szombaton garantált programként kipróbálhatjuk a segwayezést. Rövid gyakorlás és betanítás után indulhatunk a Biteszékhez, majd tovább a Nagyszéksós-tavat megkerülve a bivalygulyához. A résztvevőknek az élmények mellé zsírosdeszka és egy pohár fröccs vagy szörp is jár, valamint egy 300 Forintos kedvezményes fürdőbelépő.  

2. Quadozás

A quad gyakorlatilag minden terepen elmegy, akár száguldozni is lehet vele. Olyan helyekre is eljuthatunk, ahová autóval nem, élvezhetjük a természetet, miközben próbára tesszük az ügyességünket. A túrákat képzett túravezetó CB rádió segítségével vezeti, indulás előtt pedig a résztvevők oktatásban részesülnek.  A terepmotorok csak 18 éves kor felett használhatóak, a quad vezetőjének gépjárművezetői engedéllyel (jogosítvány) rendelkeznie kell.

3. Hidegháborús bunkerek nyomában

Lentitől Algyőig húzódott az egykor nem hivatalosan Rákosi-vonalnak is nevezett Déli Védelmi Rendszer. Tito vagy a NATO támadása ellen védte volna az országot, de soha nem használták katonai célokra. Az erődítmények nem egy vonalban, hanem „bokrokban" helyezkedtek el. A szakvezetéses túra során Bánhidy Zoltán túravezetőtől, aki kiképzőtiszt-helyettes volt a zöldhatáron, átfogó képet kapunk a 1952-től 1955-ig épített, sohasem használt magyar „Maginot-vonal" történetéről, amely a jugoszláv hadsereg – vagy rajtuk keresztül a NATO, esetleg az USA seregének – támadása ellen védte volna az országot.

4. Szakvezetéses túrák

A Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola számos szakvezetéses túrával várja a természetbe vágyókat. Három helyi és három külföldi (Szerbia) túraútvonal, valamint tematikus, akár gyalog, kerékpárral vagy lóháton is bejárható, a Széksósi Kulcsosháztól induló Móra-túra útvonalak közül választhatnak az érdeklődők. A Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola éves túranaptárában márciustól októberig találunk garantált vezetett túrákat, de akár önállóan is felfedezhetjük a környék olyan természeti ritkaságait, mint az orchideamezők és a 2014-ben az „Év vadvirágának" választott szibériai nőszirmot.

5. Mórahalom, a fürdőváros

A Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő 21 medencéjéből 16 (14 fedett és 2 szabadtéri medence) a téli hónapokban is üzemel. Szaunaparkja az összesen 11 szaunával és relax medencetérrel, valamint a naponta több alkalommal is tartott szauna szeánszokkal a legjobb menedék a kinti hideg ellen.

A földszinti szaunavilágban a vendégeket gőzkabin, finn-, aromaterápiás-, és infra szaunák, termálvizes relax medence, kneipp medence, csobbanó medence, valamint jégkása kút várja. A galéria részen rengeteg nyugágy és pihenőterület, valamint egy fürdőruha nélkül használható naturista szaunablokk található pezsgőmedencével, trópusi élményzuhannyal, infra-, és bio szaunával, valamint egy udvari orosz szaunával.