Medical wellness- előzzük meg a betegséget!

A gyógyászatot a kikapcsolódással ötvöző medical wellness viszonylag új, de dinamikusan fejlődő irányzat. Célja, hogy a gyógykezelés helyett előzzük meg a betegséget: a wellnesshez képest annyival több, hogy orvosi kontrollt, alternatív terápiákat takar.

2007 januárjától ismeretes a medical wellness fogalma, melyet egy berlini kongresszuson definiáltak. Hiteles magyar nyelvű megfelelője jelenleg még nincs ennek az ágazatnak.

Addigra már megfogalmazódott az az igény, hogy a wellness-szolgáltatásokat orvosi háttérrel kapcsolják össze, és garantálják az egységes szolgáltatás-színvonalat, kiküszöbölendő, hogy a wellness csaknem bármilyen szolgáltatás előtagja lehessen.

Akkreditáló testületek jöttek létre. Németországban a minősítést a Német Medical Wellness Szövetséggel együttműködésben a TÜV Rheinland végzi, itthon pedig ezen szervezet leányvállalata.

Másik minősítési  díj a EUROPESPA Med® , melyet az Európai Orvosi Egyesület kritérium rendszere alapján ítélik oda az ennek megfelelő magas színvonalat és minőséget képviselő gyógyszállodáknak. Olyan szolgáltatók nyerhetik el, akik  a gyógyászati és turisztikai szolgáltatások minősége mellett komplexen és innovatívan kezelik  a gyógyforrásoktól egészen a fürdőkig tartó folyamatot, és hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre valamint az élelmiszerbiztonságra. Mindkét minősítés birtokosára van hazai példa, remélhetőleg egyre többen lesznek hazánkban is a medical wellness szolgáltatók.
Medical wellness irányzatba szállodák, gyógyfürdők, sőt akár day spa-k (főleg angolszász nyelvterületen - medical spa) is besorolnak. Orvosok, terapeuták, továbbá étkezési és életmód-tanácsadók, sportoktatók, masszőrök, kozmetikusok, pszichológusok és a komplementer orvoslás más képviselői dolgoznak a vendég érdekében.

A konkrét szolgáltatási paletta meglehetősen széles. Orvosi felméréssel kezdődik, melynek során részt vehetünk a teljes körű belgyógyászati, laboratóriumi, speciális kardiológiai, anyagcsere-vizsgálatokon. Ha már tudjuk, merre tovább, jöhetnek az orvosilag felállított programok: különböző gyógyító terápiák (pl. balneoterápiák) és az életmódváltást segítő programok (pl. pszichológiai tanácsadás, mozgás- és étrendprogramok), anti-ageing kezelések (pl.a mezoterápia). Léteznek olyan speciális területek is, mint például az alvászavarok kezelése, a kardiológiai rehabilitáció, az allergia-kezelések és a súlykontroll-programok.

Végezetül mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében? Úgyis fogalmazhatnánk, hogy a prevenciónak 3 lépcsőfoka létezik. Az elsőben arra kell törekednünk, hogy a betegségek ne is találjanak meg minket, így többek között igyekezzünk rendszeresen sportolni, eleget  pihenni és egészségesen táplálkozni. A második fázisban már hangsúlyt kapnak az állapotfelmérő módszerek, hogy a  tüneteket még nem okozó, de már kialakulás előtt álló  betegségeket minél előbb felfedezzük. A harmadik lépcsőnél pedig azon kell dolgoznunk, hogy a már kialakult betegségek tünetei ne romoljanak tovább.