A déli part kilátói

Ha Balaton mellett járunk kétségtelen, hogy a vidék egyik legmaradandóbb emlékét maga a látvány jelenti. Hogy még teljesebb élményt nyújtson, sok helyen állítottak kilátót, ahonnan még jobb rálátás nyílik egy-egy területre.

Löszfal kilátó - Balatonkenese

A kilátóhoz a Tátorján tanösvény vezet - ez egy a Dunántúlon egyedül itt tenyésző ritka védett növényről kapta a nevét. Az ösvény a Faluháztól indul, majd a Keneséről Fűzfőre vezető műúton elindulva hamarosan meglátjuk a meredek partoldalt, oldalában több kis barlanggal (tatárlikak). A löszfal legmagasabb pontján található a kilátó, illetve a Soós Lajos emlékoszlop is.

A Partfőről gyönyörű kilátás nyílik a tóra, és a tanösvényen végigsétálva megismerhetjük a térség különleges állat- és növényvilágát.

Panoráma Kilátó - Balatonvilágos

A Balaton Balatonvilágosnál a legszélesebb, innen nyílik a legteljesebb panoráma. Ez a kilátóhely ihlette meg többek között Mészöly Gézát, akinek festményeit, más ismert balatoni festők - úgymint Csók István, Egry József - műveinek társaságában a Keszthelyi Festetics Kastély Múzeum exkluzív kiállításán tekinthetjük meg.

Kőhegyi kilátó - Zamárdi

A millennium évében, 2000. szeptember 10-én avatták fel a 219 m magas Kőhegy tetején. Tiszta időben csodálatos panoráma nyílik szinte az egész Balatonra. Ellátni Aligától Tihanyon keresztül egészen Badacsonyig.

Gömbkilátó - Balatonboglár

A pókhálót vagy akár a brüsszeli Atomiumot is felidéző Gömbkilátó karakteres megjelenésével Balatonboglár jelképévé lett. A 165 méter magas Várdombon álló építmény az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készült, s csak később került a balatonparti városba. A "Gömbből" tiszta időben feltárul előttünk a Balaton látképe, de érdemes a somogyi dombok felé is néhány pillantást vetnünk.

Sipos-hegyi kilátó – Fonyód

A Sipos hegy tetejére az erdei úton juthatunk fel a Kilátóba, ahonnan lenyűgöző kép tárul elénk Keszthelytől Keneséig (a Balaton-parton egyedül erről a helyről)láthatjuk az egész Balatont. A Sipos hegy sétányain, az Erdei tornapályán elhelyezett táblák segítségével kedvünkre megmozgathatjuk végtagjainkat.

Valkó kilátó - Fonyód

A József utcán az ország egyik legszebb szerpentin útjának emelkedőjén haladva a Valkó kilátónál pihenhetünk és megcsodálhatjuk a lenyűgöző szemközti panorámát.

Várhegyi Széplátó – Fonyód

A fonyódi Várhegyen 2011-ben új, négyszintes, faszerkezetű kilátó épült körpanorámás kilátással a Balatonra illetve a Nagy-Berek élővilágára. A kilátóhoz felvezető utak mentén kialakított tanösvény hozzájárul a balatoni élővilág megfigyeléséhez, környezeti és kulturális ismeretek bővítéséhez.

Kilátó – Balatonföldvár

A Balaton legújabb kiállítóhelye 2016-ban került átadásra. A földvári Magasparton hajóformájú épületegyüttes kétszer háromszáz négyzetméteres alapterületén egy interaktív, hajózással és Balatonnal kapcsolatos kiállítást rendeznek be, amihez kapcsolódva megépül egy összesen 25 méter magas kilátótorony, ahonnan tiszta időben az egész Balatont be lehet majd látni.