A természet és a hagyomány találkozása Szaporcán

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legújabb látnivalója az Ős-Dráva Látogatóközpont. Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető centrum interaktív kiállítással, majorral, tanösvényekkel és változatos programokkal várja a közönséget.

A főépületben megismerhetjük a térségre jellemző élőhelyeket, azok fajokban gazdag élővilágát, valamint a terület kultúrtörténeti, néprajzi értékeit. Bepillanthatunk az egykor itt élt ormánsági emberek világába, s megtudhatjuk, hogyan alkalmazkodtak e környezethez.

Az épület kilátótoronnyal is rendelkezik, ahonnan nemcsak a látogatóközpont területét, hanem a környező tájat is megcsodálhatjuk. A helyszínen kerékpár-, kenu- és kajakkölcsönzési lehetőség is van; sőt szakvezetéses túrát is igényelhetünk.

TIPP! Ki ne hagyjuk az éjszakai sakáltúrát! A különleges túra során a természet éjszakai hangjait ismertetik meg a résztvevőkkel, így kis szerencsével a hazánkba visszatelepült aranysakálok (más néven nádi farkasok) sajátos hangját is hallhatjuk.

A központhoz major (állattartó telep) is tartozik, ahol az Ormánságra jellemző olyan régi, magyar háziállatokkal találkozhatunk, mint a szürke marha, a mangalica sertés, hucul lovak, régi juh- és baromfik. Az állatok extenzív tartásban élnek, azaz a jószágok nem fogyasztanak ipari takarmányt és a lehető legtöbb időt a legelőn töltik.

A nemzeti park igazgatóság a területen három, többnyelvű tanösvényt is kialakított. Bejárásuk során megismerkedhetünk a Dráva természeti értékeivel, a hagyományos gazdálkodással és természetesen az Ős-Dráva programmal is, amely az ország egyik kiemelt projektje.  Ős-Dráva program egy komplex, a természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő területfejlesztési koncepció, amely hosszútávon a fenntartható fejlődés feltételeit teremtheti meg hazánk egyik leghátrányosabb térségében, az Ormánságban.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont felkeresése remek alkalom arra, hogy megismerkedjünk az ország egyik legérdekesebb tájegységével az Ormánsággal. A természeti látnivalókon túl, megcsodálhatjuk az egyedülálló festett, fakazettás református templomokat (Adorjás, Drávaiványi, Kovácshida, Kóros), megtudhatunk néhány dolgot az "ormánsági egykézésről", a falusi portákon pedig megkóstolhatjuk a mézédes ormánsági dinnyét vagy akár az ormánsági kötött gombóc levest is.

Végül íme egy kedves film az Ormánságról: