Kirándulás a Dunakanyarban

Esztergom kiváló helyszín, egy kellemes hosszú hétvége eltöltéséhez. A város bőven tartogat számunkra kulturális látnivalókat, de nem hagyhatunk ki hétvégi programunkból egy kellemes dunakanyari túrázást sem.

1. NAP – Péntek: Esztergom felfedezése

Esztergom könnyen megközelíthető közkedvelt úti cél, ahová mindenképpen érdemes ellátogatnunk. A szállás elfoglalása után teszünk egy kellemes sétát a hangulatos belvárosban. Elsőként a Bazilikába látogatunk el, amely Európa  harmadik legnagyobb temploma a római Szent Péter-bazilika és a londoni Szent Pál-katedrális után. Következő állomásunk a Főszékesegyházi Kincstár, mely Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára, ötvös- és textilgyűjteménye. Itt csodálhatjuk meg az egyik legnagyszerűbb magyar reneszánsz építészeti emléket, a Bakócz-kápolnát, a Bazilika félköríves Panorámaterme pedig pazar kilátást biztosít a kanyargó Dunára és a Duna túloldalára. Jó időben a Kupolakilátó is nyitva áll a látogatók előtt. 

TIPP! Hétköznaponként 15 órától tárlatvezetést is kérhetünk! 

A Főszékesegyház alatt elterülő Vízivárosban vár a Keresztény Múzeum, Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, amelynek képtára az ország harmadik legjelentősebb képzőművészeti anyagát őrzi. Legnagyobb kincse a garamszentbenedeki Úrkoporsó, amelynek megcsodálására távolabbi tájakról is útra kelnek a turisták.

Jó tudni! Ha a közösségi közlekedést választjuk,  személyvonattal 85 perc alatt tehetjük meg az utat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba, miközben végig a Pilis fenséges vonulatai szegélyezik utunkat. Szárnyashajóval hasonlóan rövid idő alatt átszelhetjük a Duna habjait, hogy a Vigadó térről Esztergomba megérkezzünk, azonban azt tartsuk szem előtt, hogy a szárnyashajó-járat csak áprilistól szeptember végéig, hétvégenként közlekedik. Kanyargós és izgalmas utat jelent az is, ha a Volán buszjáratát választjuk. 

2. NAP – Szombat: Kirándulás a Dunakanyarban, Vármúzeum

Szombat reggel útnak indulunk Tahitótfaluba, hiszen a településről több, kellemes gyalogtúra indul ki. Túránk kiindulópontja a Tahi hídfő (Szabadság tér), innen körülbelül 300 métert kell megtennünk Esztergom irányába a Bercsényi útig, mely Tahin keresztül az erdőbe vezet. Ettől kezdve a sárga jelzést követjük, 1 km után az út kettéválik (a fakeresztnél), a sárga jelzésre és a kerékpáros zöld jelzésű műútra.

A sárga jelzést követve, az Ugró-patak jobb oldalán haladva 1 km után érünk a Leány-kút nevű forráshoz. Egy körülbelül 100 méteres hajtűkanyar után a sárga kör jelzéshez érünk, melyen továbbhaladva átkelünk a Villám-patakon, és a Hétvályús-forráshoz jutunk. Ezután meredeken visz utunk, míg el nem érjük a piros jelzést. Innen balra haladva jutunk el észak-nyugati irányból - mindössze néhány száz méter után – az 521 méteren magasodó Vörös-kőhöz, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk Leányfaluval, a Szentendrei-szigettel és a Duna-völggyel. A helyszínen emlékmű és esőbeálló is található.

A Vörös-kőtől a piros jelzést követve Pilisszentlászló felé, észak-nyugati irányban a Pap-rétre érünk ki. (Vörös-kő - Pap-rét, körülbelül 3,5 km) Erről az útról térjünk le a sárga jelzésen Tahitótfalu felé.

Kora délután érkezünk vissza Tahitótfaluba, ahonnan visszaindulunk Esztergomba. Délután a Vármúzeumba látogatunk el, melynek a helyreállított királyi palota ad otthont. Az itt látható kiállításon a Várhegy történetébe nyerhetünk bepillantást az őskortól egészen a XVII. századig. 2015 tavasza óta látogathatóvá vált a turisták elől korábban elzárt Beatrix-terem, a királyi várkápolna és – a restaurációs munkálatok hosszabb-rövidebb időszakait kivéve – Vitéz János reneszánsz freskókkal díszített dolgozószobája, a Studiolo is.

A várfalakról leereszkedve, engedjünk a gyomrunk csábításának és töltsük a szombat estét a szezononként megújuló étlappal és ínycsiklandó borvacsorákkal hívogató Prímás Pincében, a Főszékesegyház tövében. Ha időnk engedi, tegyünk egy borismereti sétát a Kárpát-medencei Borvidékek Alagútján is!

3. NAP – Vasárnap: Duna Múzeum

A vasárnapunkat kezdjük egy templomlátogatással, de ezúttal – rendhagyó módon – egy egykori muszlim vallási épület felkeresésére bíztatjuk a magyar katolicizmus fővárosába látogatókat: a négyszáz éves Özicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi a Berényi Zsigmond utcában álló, helyreállított műemléki épület, a városban sokan a régi érseki magtárként ismerik. Mégis kevesen tudják, hogy a Malombástyánál álló szentély az egykori Török Birodalom fővárosától, Isztambultól északnyugati irányban legtávolabb fekvő középkori muszlim vallási építmény. Belterében kiállítóterem, teraszán kávézó csalogatja a vendégeket.

Mielőtt hazaindulnánk, látogassunk el a Duna Múzeumba, mely 2001-ben az „Év Múzeuma" elismerő címet, majd pedig 2003-ban „Az Év Európai Múzeuma" különdíját nyerte el. A Múzeumban vizeink történetével, a vízügyi szakma írott és tárgyi emlékeivel ismerkedhetünk meg, emellett olyan izgalmas témákban mélyedhetünk el, mint a víz fizikai és kémiai tulajdonságai, vízszabályozás kérdései.

TIPP! Gyermekekkel is érdemes a Múzeumba látogatni, mivel őket a víz fizikai törvényeit bemutató játszószoba várja!