Sportosan a Dunakanyarban

Sportos, aktív időtöltésre számtalan lehetőség nyílik a Dunakanyarban: kalandparkok, extrém sportok, túrázás, kerékpártúrák, lovaglás és vízi túra, sőt az Országos Kéktúra útvonala is áthalad a Dunakanyar vidékén. Összegyűjtöttük a legjobb túra- és kalandlehetőségeket Esztergomtól Vácon át Budapestig.

Kalandparkok, szabadidőparkok

 

Családi és osztálykirándulások tökéletes célpontjai a kalandparkok és erdei kirándulóközpontok. A különböző szabadtéri programokat kínáló intézmények nagy szolgálatot tesznek: segítenek rábírni a gyerekeket, hogy a szabad levegőn mozogjanak, és kíváncsiságukat is kielégítik.

Katalinpusztán erőd-mező lakóival ismerkedhetnek a kirándulók. A vác-szendehelyi kiránduóközpontban a hagyományos erdei mesterségektől a természeti kincseken át mindennel találkozhatunk, ami a terület élővilágával kapcsolatos.

 

Hasonló izgalmakat ígér a diósjenői erdei szabadidőpark, ami remek választás, ha nem szeretnénk túl távol mozdulni a kiépített területek nyújtotta biztonságtól, de egészséges környezetben szeretnénk tudni a kicsiket.

A drégelypalánki nomád tábor az egyik legjobb hely, ha "ottalvós" programot keresünk. A festői természeti környezetben található táborhelyen sportolásra, közös porgramok szervezésére is alkalmas teret kínálnak, de kényelmesen be is barangolhatjuk a környéket innen kiindulva.

 

Lovarda, kovácsműhely, mini állatkert, lovaglás és még sok más színes program vájra azokat, akik Nőtincsre indulnak. Az élményparkban akár több napot is eltölthetünk, annyi az izgalom: kézműves foglalkozások, lovaskocsizás, kirándulások segítenek megszerettetni a természeti értékeket még a legkisebbekkel is.

Törökmezőn akkor is fogadni tunak bennünket, ha nagy csapattal érkezünk: a helyi turistaházban bográcsozási lehetőséggel, sporteszközökkel várják akér a húsz főt meghaladó csoportokat is.

 

Visegrádon az extrém kalandok kedvelői Magyarország első canopy pályáján lesiklás közben a fellegvárat és a kanyargó Dunát látják felülnézetből, a kevésbé merészek pedig a téli-nyári bobpályán száguldhatnak végig.

 


 

TIPP!  Evezés a Dunakanyarban és az Ipolyon:

Kirándulótippünk egy 3 napos vízitúrára:
1. nap: Vámosmikola – evezés az Ipoly alsó szakaszán

2. nap: Dunakanyar: Visegrád – Szentendrei-sziget

3. nap: Szentendrei Duna-ág – Budapest, Római-part


Dunakaland Kalandpark, Göd – sárkányhajós programok
Verőcei Vízisport Centrum

 

 

Túrázás és Kéktúra útvonalak a Dunakanyarban

 

Romantikus túrák Visegrád környékén:

 

Gyalogtúra Szentendre Pap-szigetről: 521 m tengerszint feletti magasságba, a Vörös-kőre, jutalom: a környék legszebb kilátása.
Gyalogtúrával a pálosok egykori falujától, az Apátkúti-völgyben Visegrádig is eljuthatunk.
Szurdok jellegű patakon többször átkelve, a legtisztább foglalt forrás vizét kortyolva, magashegységi hangulatú arborétumot felfedezve, történelmünket idéző Visegrádra.

Még több túra a Dunakanyarban>>


TIPP!  Erdei kisvasúttal is kombinálhatjuk gyalogos vagy kerékpáros túránkat. A Dunakanyarban négy kisvasútvonalat is találunk: a Kemencei-, Királyréti-, Nagybörzsönyi-, illetve a Szobi kisvasutat. Bővebben az erdei kisvasutakról>>

 

Kerékpártúrák a Dunakanyarban

Budapest – Nagymaros – Budapest kerékpártúra 

Túra hossza: 106 km
Nehézsége: közepes
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: 432 m
Tájegység: Szentendrei-sziget és Pesti-félmedence
Érintett települések: Budapest XIV., XIII., IV.,  Dunakeszi, Göd, Sződliget, Vác, Verőce, Nagymaros
 
További információk és térkép itt.
 
Budapest – Szentendre – Budapest kerékpáros körtúra 
Túra hossza: 34 km
Nehézsége: Könnyű
Terep: Hegyvidék
Szintemelkedés: 180 m
Tájegység: Pilis-Visegrádi-hegység
Érintett települések: Budapest III., Szentendre, Pomáz, Budakalász
 
További információk és térkép itt.