Pincelyuktól a Püspöki pincerendszerig

Nincs jobb annál, amikor szellemi és testi táplálékunkat egy helyen, és nem mellékesen jókedvűen találhatjuk meg. És ha már a föld alatt járunk, egyértelmű: ezek a borospincék, ahol a híres és nevezetes egri és Eger környéki borokkal randevúzhatunk.
A bükkaljai borospincék közül a legegyszerűbbek és legrégebbiek az épület nélküli lyukpincék, amelyek külön pincecsoportokat is alkothatnak. Ilyen látható Egerben a Nagykőporoson, Felnémeten,
és Szomolyán. A pincék nagy többsége inkább présházas pince, amelyek gyakran településeken kívül alkotnak pincecsoportokat, pincefalvakat. Az egri borúton barangolva ezek közül a leghíresebbik az egri Szépasszony-völgy, valamint a Kőporos, a Tihamér és a Kőlyuk.
 
Szép pincefalvak találhatók Bogácson (a cserépi, a csecslyuki és a hintó-völgyi pincék), Bükkzsércen (az alsóhegyi és a baglyasi pincefalu), Cserépfalun (a berezdaljai hármas pincesor), Noszvajon (a nagyimányi és a szomolyai úti), de ilyen van Szomolyán, Tardon, Ostoroson, Borsodgeszten, Kisgyőrben, és Harsányban is. 
 
A földesurak, az egyházak és a gazdag polgárok pincéi hatalmasak voltak, több ágból, akár több emeletből álltak. A legnagyobb – 12 hosszanti ággal, keresztágakkal, rejtekágakkal rendelkező – az egri püspöki palota alatt lévő káptalani pince. Ez a pincerendszer most a Város a város alatt kiállító helyen megtekinthető.