Mi vár rám a wellness hotelben?

Testi és lelki megújulás, kikapcsolódás és kulináris élmények. - Magyarország mára nem csak a borok és fürdők országa. Az egészség a gasztronómiába is beköltözött.

Gyönyörű szálloda, szép és tágas wellness részleg, izgalmas programok a környéken, vajon milyen lehet a hotel konyhája? A Magyarországon zajló gasztroforradalom a szállodai éttermeket sem kímélte. A hotelek szakácsai egyre nagyobb figyelmet fordítanak a helyi alapanyagok alkalmazására, helyi specialitások bemutatására. Ennek keretében borvacsorákon, bor- és pálinkakóstoló programokon vehetünk részt, szokatlan ételpárosításokkal találkozhatunk, távoli földrészek ízvilágát próbálhatjuk ki. Igazi kulináris élményekben lehet részünk, miközben egészséges ételeket fogyasztunk.

Az egyre többeket érintő ételallergiákra is meg van a hotelek válasza: egyre többen kínálnak speciális étrendet.

A vegetáriánusok tíz-tizenöt évvel ezelőtt a legtöbb esetben csak a klasszikusokból lehetett választhattak. Általában csak rántott sajt, rántott goma és camember szerepekt az étlapon, persze párolt zöldséggel, így azok, akik nem ettek húst, joggal érezhették magukat kirekesztve a vendéglátásból. 

Ebben az időszakban jórészt csak ökofalvakban, indiai éttermekben vagy éppen vegetáriánus vendéglőben juthattunk hozzá vegetáriánus falatokhoz, de az idő múlásával megnőtt az igény a természetes, kezeletlen ételekre. Mára a szállodák és éttermek többsége gondol a „másképp táplálkozókra". Az étlapokon már jóval több bio-alapanyagból készült fogással találkozhatunk; sőt a Dél-Dunántúlon, a Mecsekben ehető vadnövényekből készült ételeket is megkóstolhatunk.

Számtalan termelői- és biopiac lelhető fel országszerte. Városi ember számára izgalmas élmény a felkeresésük és a csemegézés a frissen sült, vagy helyben készített termékekből..

A számtalan gasztronómiai fesztivál közül kiemelkedik két olyan rendezvény, ahol különleges újdonságokkal gazdagíthatjuk bioélményeink tárházát. Ezek egyike az évente megrendezett hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál. A szervezők szerint a gyógyvíz, a bio-alapanyagokból készült ételek és az egészséges táplálkozás együttesen biztosítják a test és lélek gyógyulását Az évről évre megtartott Országos Öko Expo és Bio Fesztivál a környezet-, egészségtudatos szemlélet formálására vállalkozik.

Egyre többen vannak azok, akik utazásuk során fogyni, testileg lelkileg megújulni is szeretnének. Számukra alakítottak ki különböző életmódprogramokat, például a fogyókúrás csomagokat vagy szakértői segítséggel támogatott, böjtprogramokat.

A böjtölésnek több vallásban komoly hagyománya van, a kereszténységben például a húsvétot megelőző időszak a megtisztulás, megújulás ideje.  A ma embere azonban legtöbbször nem vallási, hanem egészségügyi megfontolásból böjtöl. A helyesen kiválasztott program eredményeként a szervezet megtisztul a felhalmozódott salakanyagoktól, feltöltődnek az energiaraktárak és mérsékelt súlyvesztés is bekövetkezik. A testi megtisztulást elvonulás, meditáció, a lelki egyensúly megtalálása teszi teljessé. A komplex kúrának köszönhetően csökkenhet a vérnyomás, javulnak az anyagcsere-folyamatok, tisztábbá válik a bőr, csökkenek gyulladások és ellenállóbbá válik az immunrendszer. Böjttípusok a teljesség igénye nélkül: léböjt, tejsavóböjt, a nyákböjt, Buchinger-, Mayr- kúra, meditatív böjt.

TIPP! Wellness hotelek :: wellness hotelek SZÉP kártyával