Meghatározó élmények a csillagos égbolt alatt

Tegyük szívünkre a kezünket: szinte mindenkit elbűvöl a csillagos égbolt. Kaposvártól délre, a Zselic szívében megbújó Zselici Csillagparkban olyan „csillagösvényeken" szerezhetünk meghatározó élményeket, amelyek örökre beivódnak emlékezetünkbe és tudatunkba.

A 2015-ben átadott bemutató-csillagvizsgálót és a közelében álló 25 méter magas kilátót érdemes felvennünk a „bakancslistánkra", és nem csupán azért, mert "Az év ökoturisztikai létesítménye 2015" pályázaton a leginnovatívabb látogatóközpontnak járó különdíjat is elnyerte.

Csillagok ezrei a fejünk felett

A létesítmény különlegességét az érintetlen csillagos égbolt adja, amelynek látványától legtöbbünkben megmozdul valami... Magunkba szállunk, elgondolkozunk a világmindenségen, valamint azon, hogy mi, emberek a gigantikus univerzumhoz képest mily picinyke „porszemek" vagyunk.A fényszennyezés hatására egyre kevesebb hely található a Földön, ahol a sötét éjszakai égbolt természetes állapotában figyelhető meg. A zselici táj természeti értékeihez az itt megtalálható több száz védett növény- és állatfaj mellett a csillagos égbolt is hozzá tartozik. Derült éjszakákon a Zselicben megdöbbentően tisztán hömpölyög a fejünk felett a Tejút sávja, és csaknem kétezer csillagot látunk az égbolton ragyogni. Összehasonlításképpen: lakott területekről, vagy azok közelében, csak néhány száz, rosszabb esetben néhány tucat csillagot számolhatunk meg. 2009-ben a Zselici Tájvédelmi Körzet Európában az elsők között nyerte el a csillagoségbolt-park címet.

Szemkápráztató látvány: Tejút, bolygók és hullócsillagok

A látogatóközpontban csillagászati és természeti témájú kiállítások, távcsőkupola és planetárium várja az érdeklődőket. A kupolában található 40 centiméter átmérőjű tükrös távcsővel az égbolt rejtett kincsei, például a Naprendszer bolygói, ezek gyűrűi, illetve holdjai, a csillaghalmazok és a galaxisok részleteikben is megtekinthetők éjszakánként. A csillagképek, a Tejút és a hullócsillagok szabad szemmel figyelhetők meg a kupolán kívül, az épület mellett erre a célra kialakított teraszról. Nappal éltető csillagunk, a Nap aktív felszínét vizsgálhatjuk speciális naptávcső segítségével.

A planetáriumban csillagászati, természeti és környezetvédelmi témájú tudományos ismeretterjesztő, valamint a Zselicet bemutató teljes kupolás (térhatású) filmeket vetítenek. Ezt megelőzően, előadásokon a csillagos égbolt leglátványosabb elemeit és a hozzájuk kapcsolódó történeteket ismerhetik meg a kíváncsiskodók. A természeti tárlat a Zselic élővilágát mutatja be, a csillagászati kiállítás fő eleme a meteoritgyűjtemény.

Lenyűgöző panoráma

A pihenőhelyek a környék természeti értékeit, valamint építészeti és táji jellegzetességeit tárják a látogatók elé, sőt szabadtéri iskolai foglalkozások megtartására is nyílik lehetőség. A kilátó felső szintjéről északra, akár a Badacsonyig, déli irányban pedig a horvátországi Papuk hegységig is ellátni, és páramentes időben a Mecsek hegység vonulatai is tisztán kirajzolódnak.

A látogatók, családi vagy iskolai programok keretében, nappali és éjszakai túrákon is részt vehetnek. A nappali (2-4 kilométeres) gyalogtúrák során a látogatóközpont és a Ropolyi-tó környékét deríthetjük fel az erdei ösvényeken. A napnyugtakor kezdődő éjszakai túrák első része a nappalihoz hasonló kirándulás, amelynek során az erdő élővilágával, valamint az állatok hangjaival ismerkedhetünk meg. A teljes sötétség beállta előtt szemeink fokozatosan alkalmazkodnak az éjszakai fényviszonyokhoz, így a távcsöves bemutató idejére már biztonsággal közlekedhetünk mindenféle világítás nélkül.

Zselici Csillagpark - már mobilalkalmazáson is

A Zselici Csillagpark számára készült egy mobiltelefonos alkalmazás. A letöltött applikáció segítségével tesztelhetjük csillagászati ismereteinket, egy ún. „Csillagjátékkal" végig járhatjuk a tanösvényeket, illetve a „Tanösvény játékkal" részt vehetünk egy izgalmas kincskeresésben is. Az alkalmazással felfedezhetjük a Zselici Tájvédelmi Körzet érdekességeit, értékeit, látnivalóit, valamint a csillagvizsgáló környezetében található túraútvonalakat.

Így lehet eljutni a Zselici Csillagparkba: A Zselici Csillagpark a 67-es útról, ill. Zselickisfalud felől közelíthető meg. Mindkét leágazástól a látogatóközpontig kb. 8 kilométert kell autózni, buszozni, kerékpározni vagy sétálni burkolt utakon vagy erdei ösvényeken.

További információ a Zselici Csillagparkról itt

A SEFAG Zrt. a Zselici Csillagparkon kívül még számos közjóléti létesítményt működtet Somogy megye egész területén, melyekről részletesebben a www.sefag.hu oldalon olvashatnak.