Látnivalók Salföldtől a Somlóig

Valódi kincsek gazdag tárházát rejtik a túrázni és pihenni vágyóknak is a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. erdészetei által szakszerűen vagyonkezelt állami tulajdonú erdőterületek, ahol a legtöbb nevezetesség jelzett utakon, könnyebb-nehezebb túrákkal megközelíthető.

Tegyen virtuális túrát  a Bakonyerdőben! Kattintson a képre a galéria eléréséhez!

A Tapolcai-medence egyik legismertebb, leggyakrabban látogatott kirándulóhelye a vulkáni eredetű tanúhegy, a Badacsony. A kirándulóerdő pihenőhelyekben is bővelkedik, mint például a Köbölkút-pihenőhely, a Ranolder kereszt, a Rózsakő, a Kisfaludy kilátó, a Klastrom kút vagy a Bujdosók lépcsője.

A Tapolcai-medence másik kiemelten forgalmas kirándulóhelyének számít a Szent György-hegy, a szintén vulkáni eredetű tanúhegy, amit természeti értékekben bővelkedő jelzett turistautak szelnek át. A hegy tetejéről a Keszthelyi-hegységtől és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panoráma tárul fel.

A Keszthelyi Erdészet területén található kilátók közül a Berzsenyi- és a Festetics-kilátó 2000-ben, illetve 2002-ben teljesen megújult. A turisták igényeit szolgálják emellett a „B"-lapi, a Büdöskúti, a vonyarcvashegyi Cseri Kapu erdei pihenőhely, valamint Sümegtől nem messze a Sarvalyi forrás és autóspihenő.

Salföld községtől délnyugatra, az erdő szélén, egy kis völgy közepén emelkedő természetes magaslaton találhatóak az egyetlen magyar alapítású pálos szerzetesrend kolostorának romjai. Az Erdészet az elmúlt években elvégezte a terület teljes állagmegóvását, majd a templomhajót, a sekrestyét és a diadalívet is felújították.

Balatonfüred közelében, a természetvédelmi terület szívében található Koloska-völgy sokféle lehetőséget kínál az odalátogatóknak a szabadidő hasznos eltöltésére. Balatonfüred Arács városrészét észak felé elhagyva találjuk meg a 2004-ben felújított kirándulóhelyet, ahol többek között a gyönyörű erdei környezetben kiépített tornapályán is lehetőség van némi aktív kikapcsolódásra. A helyszínen - a természet adta lehetőségeket kihasználva - egy szabadtéri színpadot is kialakítottunk, amellett szintén felújítottuk és rendbe tettük a forrás és a tó környezetét is. A kútból iható víz folyik.

A természetes folyamatok hatásai és a tudatos fejlesztések összehangolásának köszönhetően a Magas-Bakony egyik gyöngyszemévé vált a Cuha-völgyi kirándulóerdő és tanösvény. A tájegység talán egyik legkedveltebb kirándulóhelye közúton és vasúton egyaránt jól megközelíthető, Vinye és Porva-Csesznek vasúti megállóhelyek között, a környék nagyobb városaitól könnyen elérhető távolságra. A technika és természet harmóniájának szép példája a Cuha-völgyi milleneumi vasút és völgyhíd, amely az ország egyik legszebb vasútvonala - ipari műemlékké nyilvánítását már kezdeményezték.

Gerence-völgyi kirándulóerdő - ez a név a Bakonybéli Erdészet kirándulóerdeit takarja, és ez a tájegység magába foglalja a Magas-Bakony egyik legszebb panorámát nyújtó Kőris-hegyet is. A völgy a Pápa-Bakonybél útvonalon, a közút mellett fekszik a Gerence-patak két oldalán, ahol padokkal, asztalokkal, kiépített tűzrakó-helyekkel, esőbeállókkal, illemhelyekkel várjuk a túrázókat. Három tisztáson pedig a Bakonybéli vagy Farkasgyepűi Erdészetek engedélyével táborozni is lehet. A Magas-Bakony további látnivalói emellett a Forrasztókői exótakert - amit több mint ötven éve telepítettek be nem őshonos, elsősorban tűlevelű fafajokkal -, a Witt kilátó a Bakony-emlékművel, valamint az 1936-os hazai rendezésű Erdészeti Világkongresszusra is emlékező, a természetszerű erdőgazdálkodást bemutató Roth Gyula tanösvény.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park védelme alatt álló Somló-hegyi kirándulóerdő a dunántúli vulkáni tanúhegyek egyik legszebbikén fekszik. Hazánk legkisebb, de méltán híres borvidékének déli lejtőin termelik a Somló-hegy ősi borszőlőjét, a Somlai Juhfarkot. A felső régióban a szőlő átadja a helyét a cseres, molyhos-tölgyeses ligeterdőknek, ahol számos védett növény- és állatfaj él. A tetőre érve ősgyepen találják magukat az oda látogatók, majd észak felé indulva a Somló-vár romjaihoz, illetve a kilátóhoz juthatnak, ahonnan a környék páratlan panorámája tárul fel.

Tanulás az erdőben

Immáron kilencedik éve működik Nagyvázsonytól hat kilométerre a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola. Az erdei iskola a szállás és étkezés mellett a környezeti nevelés, az erdei tanulás, a sportolás és a szabadidős tevékenységeknek is teret ad. Kézműves programjaiban helyet kap az ősi mesterségek felelevenítése, így például a papírmerítés, bőrművesség, kenyérsütés, agyagozás, nemezelés. A közeli Öreg bükk erdei tanösvényen bemutatott magaslesek és meteorológiai mérőműszerek ugyancsak a gyakorlati tapasztalatszerzést szolgálják.

A látogatók kipróbálhatják az íjászatot, a légpuskás céllövészetet, a lovas kocsizást, a természetismereti túrákon pedig hozzáértők vezetésével ismerhetik meg a fákat, cserjéket, lágyszárúakat és az erdei állatokat, illetve madártani, méhészeti és csillagászati tudásukat is bővíthetik az erdei iskola látogatói. Szervezett kerékpáros és autóbuszos kirándulások indulnak például Nagyvázsonyba, a Káli-medencébe és a Tapolcai-medencébe, közben betekintést nyerve a környék gazdag természeti, történelmi és kultúrtörténeti nevezetességeibe.

Bakonyalján, a kupi erdőtömbben létrehozott Esterházy Erdei Oktatási Központban szintén szakképzett vezetők várják az iskolásokat, családokat. Az Oktatási Központtól induló Tallós Pál Tanösvény két körútból áll. A kiskörúton (1 km) hét ismeretterjesztő tábla, a nagykörúton (4 km) tizenhárom tábla tájékoztat a bakonyalji erdők történetéről, a helyi növény- és állatvilágról, erdészeti alapfogalmakról, erdőgazdálkodásról. A terület különlegessége, hogy hazánkban egyedül e helyütt él a védett halvány sáfrány.

A Sárosfői Alkotóházat a vizes élőhelyek tanulmányozására hozták létre, a halastavak környezetének felkutatása mellett például madárgyűrűzésre is van lehetőség.

2012 májusában nyitotta meg kapuit Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola, ahova szeretettel várják a természetkedvelő gyermekeket és felnőtteket, erdei iskolás csoportokat, családi és baráti társaságokat, vállalati tréningek résztvevőit a Magas-Bakony kapujában, a Gerence patak völgyében, Huszárokelőpusztán.

MÉG TÖBB ERDŐGAZDASÁG>>