Somogy vadregényes erdei

„Nem az erdő van Somogyban, hanem Somogy van az erdőben" - szól a somogyi erdőket kezelő SEFAG Zrt. jelmondata. A SEFAG Somogy erdeinek felén, 80 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodik.

A különféle adottságoknak megfelelően, változatos erdőállományok adják gazdálkodásunk alapjait. Belső-Somogy homoki tölgyesei, égeresei, Külső-Somogy cseresei, vagy a már hegyvidéki viszonyokat idéző Zselic kocsányos tölgyes-, ezüsthársas bükkösei hatalmas értéket képviselnek. Igyekszünk megvalósítani azt, hogy az erdők egyszerre betöltsék gazdasági, védelmi és közjóléti szerepüket. A gazdasági elvárások mellett oda kell figyelnünk a technikai civilizáció "áldásaitól" megfáradt ember természet iránti igényére, avagy a világméretű, immár egyetemes vészjelekre.

Társaságunk hosszú távú működésének alapfeltétele a tartamos, fenntartható erdőgazdálkodás. Az erdő által megtermelt javakat és az általa nyújtott sokféle szolgáltatást optimálisan kell hasznosítanunk és a társadalom számára hozzáférhetővé tennünk oly módon, hogy az erdei életközösségek működésében a lehető legkisebb zavart se okozzuk. Célunk a természetközeli erdőkezelés minél teljesebb körű alkalmazása erdőállományainkban.

Somogy erdőkkel és vadvizekkel tarkított birodalma természeti értékekben hazánk egyik leggazdagabb vidéke. Az erdők a biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás megőrzésének legfontosabb színterei, ezért megóvásuk, átfogó védelmük fontos feladat. Az erdőgazdaság kezelésében levő természetvédelmi területek aránya 20,8 %. Ugyanakkor a védett természeti területeken az állomány összetétele lényegesen gazdagabb, mint más, nagyobb védett területekkel rendelkező erdőgazdálkodóknál. Az érintett területek faállomány-viszonyait tekintve, s ezek értékét figyelembe véve előkelő helyet foglalunk el a hazai erdőgazdálkodók sorában.

Somogy megye természetvédelmi területei a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságok természetvédelmi felügyelete alá tartoznak. Sok múlik azon, hogy a gazdálkodás és a védelem konfliktusait a kompromisszum-keresés útján igyekezzünk megoldani. Tesszük a dolgunkat annak a nagy felelősségnek a tudatában, melyet a kezelésünkre bízott somogyi erdőkben a természeti környezet, a sok esetben egyedi növény- illetve állatvilág fenntartása jelent. Valljuk, hogy a legjobb természetvédelem a szakszerűen végzett erdőgazdálkodás, ami nem zárja ki a szükséges korlátozások messzemenő figyelembevételét.

Az erdő- és vadgazdálkodás mellett fontos szerepet játszik a SEFAG Zrt. életében a közjóléti funkció ellátása is. Erdészeti erdei vasút, erdei iskola, parkerdők, arborétumok várják a látogatókat; szálláshelyeinken a vendégszervezést a SEFAG Turisztikai Iroda végzi, amely részben önállóan, részben pedig a partnerirodákkal közösen szervezi szolgáltatásainkat.
Összességében 12 szálláshelyen 161 férőhellyel állunk vendégeink rendelkezésére.

A Mesztegnyői Erdészeti Erdei Kisvasút turistákat, kirándulókat szállít olyan, még érintetlen helyekre, ahova gépkocsival nem lehet eljutni. A közel kilenc kilométeres fővonal a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területén, erdők, tavak között kanyarog és nyitott kocsijaiból lehet gyönyörködni a tájban, amely a történelem során még fegyveres harcok színtere is volt. Felsőkak végállomáson két tanösvény is várja a látogatókat.

Csodálatos természeti környezetben, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben, a belső-somogyi homokvidék változatos tájain, gyertyános tölgyesek, tölgy-kőris-szil ligeterdők, égerlápok között kanyarog a szép vonalvezetésű pálya. Ötvennél is több védett növény él a környéken, köztük a tarka nőszirom, a királyné gyertyája, az erdei ciklámen, a tavaszi tőzike és a békaliliom. A vízfolyások és tavak adnak menedéket a vizimadaraknak. Vöcskök, gémek, kócsagok, különféle récék, de még a nagyon ritka fekete gólya és réti sas is fészkel a tájvédelmi körzet területén.

A Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola Somogy megye déli részén, a rinyabesenyői erdőtömb mélyén áll. Az iskola épülete a Festetics uradalom idején erdészlaknak épült.

Az erdei iskola célja az erdei életközösség, az erdei környezet, az erdei munkák, ezen kívül a napszakok, az évszakok váltakozásának bemutatása természetes környezetében, az erdőn. Ezt a célt jól szolgálja az iskola elhelyezkedése, az, hogy az épületből kilépve rögtön az erdőben találja magát tanár, diák egyaránt.

http://aktiv.itthon.hu/documents/12588/23549208/sefag3_604.jpg/09c1929a-7707-4737-8168-b67de9c3b2eb?version=1.0&t=1450790726463&imagePreview=1

Az erdei iskola nem csak gyerekcsoportoknak, hanem baráti társaságoknak, családoknak nyújt remek kikapcsolódási lehetőséget. Az erdei iskola környezetében 5 minősített tanösvény került kialakításra, melyek egyénileg vagy igény esetén erdész szakember vezetésével is bejárhatók. Erdei tornapálya, esőbeálló, külön tanösvény az óvodás korosztály valamint a kerékpárral kirándulók számára, miközben végigjárjuk a tanösvényeket, megismerhető a természet ezernyi csodája, a somogyi homokvidék változatos növénytársulásai, gazdag állatvilága, de bepillantást nyerhetünk az erdőgazdálkodás, az erdész szakma rejtelmeibe is. A tanösvényeken elhelyezett információs táblák segítik az ismeretszerzést és a tájékozódást.
A Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolát a Studinka László Tanösvény köti össze a petesmalmi Vidraparkkal, melyet ha gyalog vagy kerékpárral végigjárunk, utunk a Nagysallér Vadaspark mellett vezet, ahol természetes környezetükben figyelhetjük meg Magyarország kérődző nagyvadjait.

Szálláshelyeink a Balatontól a Dráváig erdei környezetben várják a kikapcsolódni vágyókat. A szobák minősége az igényes hotel és vadászszobáktól a szerény otthonos, valamint az erdei iskola esetében igényes emeletes ágyas megoldásig terjed. A vendégek kikapcsolódását közösségi helyiségek – konferenciaterem, tárgyaló, étterem, étkező, szivar- és kártyaszoba, szauna, masszázs - is szolgálják szálláshelyenként eltérően. A házak konyhái ízes somogyi és speciális vadételeket kínálnak a vendégek igénye szerint.

A szálláshelyek környékén parkerdők, arborétumok, tanösvények, tornapályák, kijelölt túraútvonalak gyalogos- és kerékpáros túrákra csábítják a turistákat.

A Balaton déli partján a fonyódi Várhegyről nyílik remek kilátás nemcsak a Balatonra, hanem a Nagyberekre is, Balatonföldváron pedig a Lucs-tetőről gyönyörű kilátás nyílik Tihanyra és az öbölre, továbbá Külsõ-Somogy erdős dombvidékére. Az erdőben kígyózó több kilométer hosszú panorámaút végigvezet a vidék legszebb részein, egészen a kereki katonavár romjaihoz.

http://aktiv.itthon.hu/documents/12588/23549208/sefag4_604.jpg/2c218230-2f61-4bf7-a429-a348fd9f8dab?version=1.0&t=1450790726257&imagePreview=1

A felújított Somogyvár-Bréza parkerdő a nevezetes Történelmi Emlékhellyel együttesen a település lakóinak, a Balaton felé igyekvőknek, vagy onnan érkezőknek, a história tisztelőinek közismert zarándokhelye. A Kupavárhegy "lábát" még a XVIII. században is a Balaton vize mosta, nem messze innen vezettek a római kori utak Belém-Fenékpuszta irányába, illetve a Kapos völgyében Szalacska felé. Itt található a világ legrövidebb tanösvénye is.

Kaposvár mellett Gombás-Desedai, a Tókaji és a Gyertyánosi parkerdő a gyermekektől felnőtt korig terjedő minden korosztály kedvelt kiránduló helye.

Nagyatádon a Fácánosi Parkerdő, Barcs határában pedig a Barcsi Borókás terül el. A területre - sok más botanikai különlegességgel együtt - jellemző a ligetes, borókás növényzet. A Rigóc-patakra "felfűzött" halastavak közvetlenül csatlakoznak a több ezer hektárnyi erdőtömbhöz. A közelben található két védett fa. A Patkó Bandi fájaként ismert 703 centiméter törzskerületű kocsányos tölgy és egy hármastörzsű, lant alakú fekete fenyő, melynek közös törzskerülete 283 centiméter.

A Desedai és az Ágneslaki Arborétumokban megismerhetőek a nagyközönség számára hazánk őshonos fafajai és a termőhelyi lehetőségek figyelembevételével egyéb világrészek fás és lágyszárú növényei. A változatos természeti tájakon túrázók pihenőhelyek mellett kiváló vízminőségű forrásokat találhatnak.

Partnerekkel együttműködve programot kínálnak mind a kulturális, mind az öko- és aktív turizmus iránt érdeklődőknek. A SEFAG Turisztikai Iroda szálláshely értékesítési, erdei iskolai tevékenységével, program- és rendezvényszervezésével komplex turisztikai terméket kínál a Somogy megyébe érkező látogatóknak. A már meglévő és működő turisztikai attrakciók és szálláshelyeink fejlesztése mellett jelenleg két hatalmas közjóléti projekt megvalósulásán dolgozunk: a Deseda Kalanderdő és a Zselici Csillagpark kerül a jövőben átadásra.

Információ:
SEFAG Turisztikai Iroda
7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 21.
Tel:       82/505-170; 82/505-157
Mobil:   30/2047-278
Fax:      82/505-133
E-mail:  turizmus@sefag.hu
Web:    www.somogyiturizmus.hu; www.somogyiszallas.hu