Szigliget, a Balaton vára

Szigligetről – mi balatoniak legalábbis hajlamosak vagyunk úgy hinni, hogy – mindenkinek elsőre és talán „másodikra" is a vár, a Balaton Vára jut eszébe. Ez persze nem véletlen, hiszen a Balaton vidékének legszebb fekvésű vára már messziről magával ragadó látványt nyújt.

A várat a pannonhalmi apátság építtette 1260 és 1262 között. A várat később a Lengyel család birtokolta. Az alsóvár bővítése Török Bálint nevéhez fűződik. A szigligeti vár végvárként szolgálta a hazát a török háborúk alatt. Történelme során többször átalakították, de még 17. században villámcsapás érte és leégett, szomorú sorsát pedig a császári rendelet végezte be, amelynek értelmében 1702-ben felrobbantották. Búslakodás helyett inkább látogassunk el a folyton épülő-szépülő szigligeti várba – nincs is erre jobb alkalom, mint a március végi Várkapunyitó. Ha magunkban szeretnénk felfedezni a várat, induljunk utunkra a templom mögül! Sétánk során először az alsóvárba jutunk, majd egy gyilokjárón át a rondellára. Innen meredek gyalogút vezet az alsóvárnál mintegy 20 méterrel feljebb emelkedő felsővárba.

A szigligeti vár folyamatosan megújul, a közelmúltban megtörtént például a várba vezető út felújítása, az alsóvárban az udvar burkolása, kovácsműhely és új falépcső kialakítása az alsóvárból a felsővárba. Újdonság, hogy a várban kültéri nézőkéken 3D-s filmen lehet megnézni az egykori lőportorony felrobbanásának történetét.

Szigligeti mese: Avasi templom és a kőkecske legendája

„… A templom előtt volt régen egy kőkecske. A gyerekek azon szoktak játszani, lovagolni… Régen történt, hogy egy vasárnap odajött egy katona és egy nagy bárddal kettévágta a kőkecskét. Tele volt aranypénzzel. A kőkecskét még a törökök hagyták itt. A katona is török volt, így ő tudta, hogy mit rejt a kőkecske. A katona elvitte a sok pénzt. A kecskét meg később szétverték a gyerekek." A toronyhoz sokféle más hiedelem fűződik. Van aki azt mondja, hogy „török hagyomány", más meg a „vörösbarátok" templomromjának tartja. Ahogy a környéken lakó emberek mesélik, igen elvadult hely volt ez régen. Az útépítésekor és a környező házak alapjainak ásásakor sok csont és koponya került elő a torony környékén. Sokan féltek is itt lakni eleinte, mert akkor még a halottakat is a toronyban helyezték el temetésig.

Hasznos info:

A műemléki védelem alatt álló Avasi templom-rom egy római-kori épület maradványainak felhasználásával épült templom csonkatornya. Egykor ezen a területen volt maga a falu és a rév is. Viszonylag épen megmaradt a torony, ami alul négy-, feljebb hat-, legfelül pedig nyolcszögletű.

Szigligeti séta „all in one"

Végigsétálva a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szigligeti templomtól induló, majd ugyanoda visszaérkező, kék T jelű Kamon-kő Tanösvényén - amely nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta – egy úton megismerhetjük a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeit. A hangulatos utcákon járva a tájékoztató táblákon olvashatunk a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetéről, megtekinthetjük az Árpád-kori Avasi templomromot, az erdőbe lépve információt kaphatunk a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, valamint megismerhetjük a geológiai múlt fontosabb történéseit, az egykori tűzhányók világát is.

A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m. Ez a táv kényelmes tempóban (rövidebb pihenőkkel) 2,5-3 óra alatt megtehető.

Szigligeti étterem és borkóstoló ajánló: