A tihanyi levendula

Ha a Balaton kapcsán szóba kerül a levendula, mindenkinek azon nyomban Tihany jut az eszébe. Pedig ez a párosítás egyáltalán nem annyira egyértelmű, mint amennyire annak tűnik.

A Tihanyi-félszigetre, ki gondolná, még nincs 100 éve, hogy idekerült a május-júniusban lilában pompázó, illatos levendula. Bittera Gyula - európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő - 1924-ben telepítette az első ültetvényt a  Csúcs-hegy oldalában,  az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre. Az első sikerek láttán további jelentős telepítéseket végeztek, Tihanyban kialakult a levendulatermesztés kultúrája. A termesztés célja az illóolaj - a levendulaolaj - előállítása volt, melyet a virágzás idején learatott levendulából a közeli Külső-tó partján lepárlással nyertek.

A tihanyi levendulások történetének csaknem vége szakadt az 1950-es években: jelentős részüket kivágták, a Csúcs-hegy oldalában megmaradt és magára hagyott ültetvényt pedig jórészt visszahódította a környező erdő. A jelentősen becserjésedett, beerdősödött öreg levendulást az 1990-es évek közepén kezdték ismét művelésbe vonni, s ezzel megmentették az utókor számára.

És hogy mire is jó a tihanyi levendula?

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fertőtlenítő hatása is, sőt sokan használják rovarcsípések esetén is! Kiváló gyógyír reumás fájdalmak kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendulaolaj nagyon kellemes illatú - gyakran alkalmazzák aromaterápiás célokra. Szárított virágja általános rovarűző, leginkább molyok ellen szokták használni.

Mára annyira fontossá vált Tihany életében a levendula, hogy külön rendezvényt is szerveznek köré. A Levendula Hetek júniusban, a virágzás idején várja az érdeklődőket mindennel, ami levendula: a termesztéstől kezdve, a lepárláson át az ajándékkészítésig, mindezt a Belső-tó partján, a Levendulaháznál (hol másutt?).

Bővebb információ a Levendula Házról itt található.