Horgászat a Nyugat-Dunántúlon

Halban bővelkedő patakokat, folyókat és tavakat találhatunk Nyugat-Dunántúlon „széltében-hosszában". Mielőtt horgászbotot ragadunk, érdemes egy pillantást vetni a gazdag kínálatra.

Pinka-patak – Vaskeresztes

A Pinka-patak a Rába legjelentősebb mellékvize. Kiváló vízminősége és állandó vízszintje miatt megbízhatóan jó pisztrángos, paducos víz hírében áll. A magyar-osztrák határhoz közel ered, és végig a két ország között kanyarog. A patak hossza mintegy 55 kilométer, legnagyobb mellékvize a Strém-patak. Érdekesség, hogy sebes vizét kihasználva, több malom és duzzasztó is települt a patak közelébe.
A patak sziget feletti része horgászatilag elsőosztályú duzzasztott szakasznak számít, amely jól meghorgászható. Jó tett a horgászoknak a jobb ág – elfelejtett holtág -- újraélesztése, medrének az élő Pinkához kapcsolása, halasítása.

Hol található? Pinka vaskeresztesi ága

Milyen halakat lehet fogni? pisztráng, márna, paduc, domolykó, ponty, keszegfélék, (a megtalálható halfajok száma: 28) 

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni ?  szállás, étkezés, jegyvételi lehetőség,

 

Öreg Csuka Horgásztó

A Halászi belterületéhez tartozó tavak kiváló lehetőséget teremtenek a horgászatra. A víz területen sok halat lehet fogni, folytonos kapások, szép halállomány. Jól megközelíthető, hétvégenként készítenek halat roston és halászlét. Minden héten haltelepítés!

Hol található? Halászi

Milyen halakat lehet fogni? ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, busa, sügér, angolna, afrikai harcsa, fekete sügér

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni?  Büfé, hétvégi melegkonyha

 

Patkányosi Horgásztó

Az Alsó-Szigetköz egy csendes zugában, természetvédelmi területen rejtőzik a Patkányosi vadászház , s a közelében a Patkányosi Horgásztó. Minden horgászni vágyót kellemes, szép környezet várja. A tóba folyamatosan telepítenek halakat.

Hol található? Alsó-Szigetköz, Vámosszabadi

Milyen halakat lehet fogni? ponty, harcsa, keszeg, kárász, busa, sügér,  süllő, balin, amur

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni? Vidra Csárda, horgásztó, erdei tanösvény

 

Lukácsházi Abért I-II. tó

A két vízterület a Lukácsházi árvízcsúcs csökkentő tározó töltésének rekultivációja során került kialakításra.  Az Abért I. tavat a Rába folyó vízrendszeréhez tartozó Gyöngyös-patak táplálja. Az Abért I. tó egy átfolyón keresztül látja el vízzel az Abért II. tavat, amelynek felesleges vize egy öblítő-csatornán keresztül a Gyöngyös-patakba folyik.

Hol található? A 87-es főútról Szombathely felé Kőszegfalva városrésszel szemben. Vasúton a Szombathely-Kőszeg vasútvonalon érhető el.

Milyen halakat lehet fogni? ponty, domolykó, süllő, balin, fenékjáró küllő, sujtásos küsz, küsz, egyéb keszegfélék

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni? pihenőhelyek családok számára

 

Gersekaráti Sárvíz-tó

Gersekarát Vas megye déli részén, az úgynevezett Vasi Hegyháton, Vasvártól 9 km-re, Körmendtől 18 km-re, az osztrák és szlovén határhoz közel helyezkedik el.

A község környezeti adottságai kiemelkedőek: a dimbes-dombos, erdőkkel és szőlőhegyekkel borított táj, az erdők vadgazdagsága, a település határában lévő 36 hektáros tó és mindezek háborítatlan nyugalma kellemes környezetet kínál a pihenésre, horgászásra. A tó vize horgászat mellett fürdésre is alkalmas, szépen gondozott partján strandolásra és kempingezésre is lehetőség van. Jelzett túraútvonal is áthalad a településen.

A tó ideális helyszíne családi horgászatoknak, mert az igényesen kialakított ingyenes strandon biztonságos környezetben fürdőzhetnek a nem horgászó családtagok.

Hol található? Gersekarát közúton Vasvár, Körmend, illetve Zalaegerszeg irányából lehet eljutni a tóhoz

Milyen halakat lehet fogni? ponty, amur, csuka, harcsa, kárász, keszegfélék

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni?  Közelben szálláslehetőségek, ingyenes strand, kemping, tóparti büfék, vegyesboltok.

 

Máriaújfalui- Hársas-tó

A Hársas-patak felduzzasztásával az 1980-as évek végén hozták létre a völgyzárógátas árvíztározót. A Hársas-tó az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. Korábban nagy munkálatokat végeztek az északi és a nyugati parton, de a tó kétharmada megtartotta az eredeti meder és domborzati jellemzőit. A befolyó környéke kiváló ivóhelynek bizonyul. Ezen a részen 100 méter hosszan egész évben tilos a horgászat természetvédelmi és halvédelmi okokból! A tavon szabad strandot is kialakítottak, amelynek köszönhetően nyáron családos horgászturizmus a jellemző. A befolyó és a strand előtti terület vize sekély. A gátnál találhatunk viszont 5-6 méteres vízmélységeket. Télen különösen jó horgászhelynek tartják számon a Hársas tavat. A tó környéke és az itt található tanösvény kedvelt kirándulóhely.

Hol található?  8-as főút (Budapest felől) - Vasszentmihály után balra - Csörötnek után Szentgotthárd felé - Magyarlak után Szentgotthárd - Rábakisfaludnál balra Apátistvánfalva (Őriszentpéter) felé – 2 km

Milyen halakat lehet fogni? ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszegfélék, compó

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni? szabad strand, kirándulóhely, sátorozási lehetőség

 

Rába folyó

A Rába jelentősebb mellékfolyói a Lapincs, a Pinka, a Sorok, a Gyöngyös, a Répce-árapasztó csatorna, a Herpenyö és a Marcal. A Rába folyó teljes vasi szakasza közel 800 hektár és közel 140 km hosszan kanyarog a megyében. A folyó szélessége 20 -50 m között változik, átlagmélysége pedig 2-3 méter. A folyó jellemző fenékviszonya kavicsos, sóderes aljazat, de ritkán találkozhatunk iszapos területtel is. A folyójában megtalálható halfajok száma 53. A Rába folyó Alsószölnök felett éri el Magyarországot.

Hol található? A Rába a 8-as úton Kám és Szentgotthárd közötti szakaszáról, illetve Rum-Sárvár-Répcelak környéki utakról, valamint hidak, duzzasztók felől érhető el.

Milyen halakat lehet fogni? márna, paduc, domolykó, dévérkeszeg, ponty, balin, süllő, harcsa, csuka, kárász és szinte valamennyi keszegfajta, kárász

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni? szabadstrand, épített örökségek, emlékművek.