Monor: szőlőskert Budapest szomszédságában

A fővároshoz közeli kisvárosról nem is gondolnánk, hogy mennyi látnivalóval és programmal kecsegtet: a Gödöllői-dombság és az Alföld találkozásánál fekvő, szőlészeti hagyományairól és borászati tanösvényéről híres település igenis megér egy 20 perces autózást, de akár a félórás vonatutat is Budapestről.

Érdemes a bemutatást Monor legmagasabb pontjával, a 190 méter magas Strázsa-heggyel kezdeni, amely a nevét onnan kapta, hogy a török hódítás idején innen kémlelték a falubeliek a környéket. Monoron a szőlőtermesztésnek, bortermelésnek évszázados hagyománya van, ma is népszerű borturisztikai célpont.

Közép-Európában kuriózumnak számít a 960 pincéből álló, összefüggő Pincefalu, ahol ma már számos pince igényes kialakítással, vendéglátással várja a helyi borokat végigkóstolni vágyó látogatókat. A hegyen 2002-ben elkészült egy modern kilátó, de a 2009-ben átadott Szőlészeti és Borászati Tanösvény miatt is megéri felkapaszkodni a város fölé magasodó hegyre.

A település számos étterme és cukrászdája közül az elmúlt években felújított 100 éves Vigadó Étterem érdemel említést, amely népszerű rendezvényhelyszín is egyben. A város három panziója és Közép-Európa legnagyobb nádfedeles szállodája, a Nyerges Hotel összesen közel 200 férőhelyről gondoskodnak.

A városban jól kiépített kerékpárút teszi lehetővé, hogy akár kisgyermekes családok is két keréken fedezzék fel Monor városát, a 2009-ben átadott, szépen felújított Főtér, a sétálóutcává alakított Petőfi utca és a Piaccsarnok érintésével. Szerdán és szombaton városi piac, évente hat alkalommal pedig kisállatbörze várja a monoriakat és a városba érkezőket.

A központban helyezkedik el a felújított Városi Könyvtár, ahol helytörténeti kiállításon ismerkedhetnek meg a látogatók a település múltjával és jelenével. A vallási épületeket a 1702-ben újjáépített református nagytemplom és az 1806-ban felszentelt Nagyboldogasszony templom képviselik.

A várost övező erdők és rétek kitűnő terepkerékpározási, túrázási és nordic walking lehetőséget biztosítanak, míg a város határában lévő 6 lyukú golfpálya is jó sportolási alternatíva a golf kedvelőinek.

A Monori Pincefaluban számos rendezvény, fesztivál várja a vendégeket az év minden szakában, a csendes hétvégéken pedig a Vendégváró Pincék kínálnak családias hangulatú borkóstolókat, bortúrákat. A pincefaluhoz kapcsolódó rendezvényeink közül kiemelkedik a minden év januárjának második hétvégéjén megrendezett Forraltboros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig, a júniusban szervezett Borvidékek Hétvégéje – és a kapcsolódó Monori Bortárs Filmfesztivál -, amely autentikus pincefalu környezetben hozza össze mind a 22 magyar borvidéket és a bort szerető embereket; kikapcsolódásra, kirándulásra vágyó családokat.

További visszatérő rendezvények a farsangi Falánk Fánkfalók Találkozója februárban, a "biciklizés-borkóstolás-bográcsozás" hármas jegyében, május végén megrendezett Orbán-napi vigadalom - mely magában foglalja a Strázsahegyi Pincék Fesztiválját és a Strázsahegyi Tekerő Amatőr terepkerékpár-versenyt. Ezen felül említést lehet tenni a térzenével, borkóstolással és pékbemutatóval kísért Új Kenyér Ünnepéről augusztusban, a hagyományos Szüreti Sokadalom és Felvonulás, valamint a szőlészeti gazdasági évet lezáró, libalakomával egybekötött Márton-napi Újbor Ünnep. Egy szó mint száz, Monoron az év minden szakában zajlik a (boros) élet!