Túraajánló Gödöllőre és környékére

Szinte mindenki hallott már a Hungaroringről vagy a Gödöllői Kastélyról. Viszont kevesen tudják, hogy akár egy teljes hétvégét is eltölthetünk Gödöllőn és környékén, színes programok közepette.

Gödöllőre többféleképpen eljuthatunk: vonattal, HÉV-vel, autóbusszal, mégis, ha a város környékét is szeretnénk felfedezni, érdemes autóval nekivágni vagy a HÉV-szerelvényen magunkkal szállítani egy biciklit.

1. NAP: Medveotthon, Domonyvölgy és strand!

Utunk első állomása Veresegyházon a Medveotthon. Érdemes benézni ide: Közép-Európa egyetlen medvemenhelyeként működik, több hektárnyi területen 16 kamcsatkai egyed és 17, Erdélyből ide telepített európai medve él. Sőt, a helyi büfében állatoknak való finomságokat (répát, mézet) tudunk beszerezni, hogy gyermekünk megtapasztalja, milyen medvét etetni a fakanálra nyomott mézzel. Az egész évben nyitva tartó parkban Macifelvonó, hétvégente „Farkas kaland" és látványetetés, valamint játszótér a garancia a kisebbek és nagyobbak felhőtlen szórakozására.

Tovább haladva ne hagyjuk ki az innen mindössze 18 km-re található Domonyvölgyben a Lázár Lovasparkot, ahol előzetes bejelentkezés alapján minden nap 11:30 és 17 órakor lovasbemutatót tartanak. Végignézhetjük a csikósok bravúrjait, lófektetést, -ültetést, ostorpattogtatást, Pusztaötös-fogatot vagy éppen az idomított szamár mókás bemutatóját. További érdekes látnivalókat is kínál a park: a Világbajnokok Termében megcsodálhatjuk a fogathajtó világbajnok Lázár testvérpár éremgyűjteményét, a farmlátogatáson olyan őshonos állatokkal ismerkedhetünk meg, mint a puli vagy a szürkemarha, míg a Versenyistállóban megtudhatjuk, milyenek a híres Lipicai és Nóniusz versenylovak.  A színes programokon túl a helyi csárda várja az éhes látogatókat ízletes magyaros konyhával.

Egy-két strand? A több órás látogatás végén, nyári napokon próbáljuk ki a környék kínálta klasszikus és újhullámos strand, mint Domonyvölgyben a D-Beach strandot vagy Mogyoródon az Aquarénát, Közép-Európa egyik legnagyobb szabadtéri, szórakoztató vízi parkját. Utóbbiban 26 csúszdán tehetjük próbára bátorságunkat, a különböző élménymedencékben hűsölhetünk, s ha egy nap nem elég a fürdőben, akár kempingezhetünk is.

További szálláshelyek Mogyoródon

Szálláshelyek Gödöllőn

2. NAP: Gödöllő, Máriabesenyő, Mogyoród és a  gokart

Kipihenve fáradalmainkat, másnap délelőtt ajánljuk bevenni Gödöllő városát, amelyet mostanság már okostelefonnal vagy tablettel a kezünkben is végigjárhatunk. Ma már területileg Gödöllőhöz tartozik Máriabesnyő, Magyarország egyik leglátogatottabb zarándokhelye. A 18. század második felében felépített templom, kolostor és kápolna a Grassalkovich-család nevéhez fűződik. A felső templomban megcsodálható Loretoi Mária kegyszobrot a kapucinus szerzetesek hozták el Itáliából gyalogosan a kegyhely számára.

A Gödöllői Királyi Kastélyban a Habsburg Monarchia világa, Ferenc József császár és Sisi császárné élete elevenedik meg: a tárlatvezetés során érdekes, olykor pikáns részleteket is megtudhatunk az egykori uralkodópárról. Utazásunk előtt a kastély honlapján tájékozódhatunk az aktuális programokról: Koronázási Hétvégén, barokk mulatságokon, koncerteken, színházi előadásokon vehetünk részt, korhű ruhákba felöltözve fényképezkedhetünk, vagy megkóstolhatjuk Sisi és Rudolf kedvenc süteménykülönlegességét a földszinti cukrászdában.

A szomszédos Mogyoródon van élet a Forma 1-en túl is: az autózás, motorozás szerelmeseinek kínál exkluzív programokat a Hungaroring 4,4 km hosszú tanpályája a festői dombokkal körülölelt faluban. Délutáni, záró programként érdemes beiktatni a megfelelő adrenalinszintet garantáló vezetéstechnikai kihívásokat. Az aktuális lehetőségekről feltétlenül érdemes tájékozódni indulás előtt: olyanokból lehet csemegézni, mint Formula Élményautózás vagy gokartozás, továbbá autós és motoros nyílt napok várják a száguldás megszállottjait — rendőri büntetések nélkül. A Hungaroring mellett van még egy benzingőzös büszkesége Mogyoródnak, ez pedig Magyarország legnagyobb gokart pályája, ahol a vendégek tavasztól őszig a belső pályavonallal egybenyitott külső, szabadtéri pályán róhatják a köröket.