Kiskunhalas a 21. gyógyhely Magyarországon!

Jól kezdődött a tavalyi év Kiskunhalas számára. 2016 februárban ítélte oda az ÁNTSZ OTH (Országos Tisztifőorvosi Hivatal) a gyógyhelyi címet, amit a fürdő környezete kapott meg Halasthermál Gyógyhely néven. A fürdőben minden korosztály igényeire odafigyelnek, kiterjedt zöldfelülettel és kempinggel is rendelkezik.

A világhírű halasi csipke városa, Kiskunhalas a Duna-Tisza közén, Budapesttől 140 km-re délre, a Homokhátságon található. A napfényes vidék természeti különlegessége a homokbuckás táj. Halast valamikor tavak, mocsarak övezték, a neve is innen eredhet. „Halas hatalmas", szól a közkeletű mondás. S valóban, az egykor nagy kiterjedésű pusztaváros múltja és kultúrája igen változatos képet mutat.

Minden évben április végén a csipke különleges szerepet kap a város életében, ugyanis ekkor ad otthont a Csipkeház a Nemzetközi Csipkefesztiválnak. Május első napjaiban rendezik a Hősök ligetében a Borudvart. Augusztus utolsó hétvégéjén a Csipkeház és a Zsinagóga udvara ad otthont a hagyományos Zsidófesztiválnak. A Halasi Szüreti Napok keretén belül szeptember második hétvégéjén három napig a szőlőé, és a boré a főszerep.

A város kulturális és szórakozási lehetőségeit élénkíti a hagyományteremtő szándékkal 2011. óta megrendezésre kerülő Sóstó Gulyásfesztivál, ahol évről-évre több tucat főzőcsapat méri össze tudását. Az esemény nagy népszerűségnek örvend.

Civil, kulturális program az idén hét éves Zenélő szélmalom nevű rendezvény. Minden évben szeptember elején kerül megrendezésre a Sáfrik szélmalomnál (Kölcsey u. 2.) Érdekes program a szintén évről-évre nagyobb tömeget vonzó Pásztortűz Esték, melyek a Végh-kúriánál (Bajcsy-Zsilinszky u. 5.) láthatók és hallhatók minden nyári hónapban.

Kiskunhalas egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja a Termálfürdő és Kemping. A Termálfürdő egész évben tárt kapukkal várja a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeket.

A 48 °C -os halasi vizet 1983-ban nyilvánították hivatalosan is gyógyvízzé. Az alkálihidrogén-karbonátos, fluoridos és jódos hévíz összetételénél fogva az alábbi panaszokra jelent gyógyírt:

reumatológiai megbetegedések kezelésére,

nőgyógyászati panaszok enyhítésére,

baleseti sérülések utókezelésére,

műtétek utáni rehabilitációra,

mozgásszervi betegségek (idült degeneratív ízületi és gerincbetegségek, gyulladásos betegségek nem aktív szakaszában),

csontritkulás,

húzódások, rándulások, ficamok,

ideggyógyászati megbetegedések,

perifériás keringési betegségek

gyógyítására alkalmas, amihez a fürdő szomszédságában álló kórház orvosi felügyeletet, szakmai hátteret biztosít.

 

A kiskunhalasi gyógyvíz összetétele mg/l-ben:

Kálium

K+

3,40

Nátrium

Na+

620,00

Ammónium

NH+

8,10

Kalcium

Ca2+

7,90

Magnézium

Mg2+

4,30

Vas

Fe2+

0,33

Kationok összege:                                         644

 

Klorid

Cl-

112,00

Bromid

Br-

1,20

Jodid

J-

1,70

Fluorid

F-

1,50

Szulfát

SO2-4

26,00

Hidrogánkarbonát

HCO-

1630,00

Szulfid

S2-

-

Összes foszfát

PO3-4

0,28

Anionok összege:                                            1775

 

A fürdőt minden korosztály igényét figyelembe véve alakították ki. A sportolni, kikapcsolódni vágyókat fedett és nyitott úszómedencék, élményelemekkel gazdagított gyerekmedence, míg a gyógyulni vágyó és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket fedett és nyitott termálmedencék várják.

A fürdő területén a víz jótékony hatása mellett különféle wellness-, szépségápolási-, és gyógyszolgáltatások közül válogathatnak a vendégek.

Ejtsünk néhány szót a termálvíz jótékony hatásairól:

Már dédanyáink is használták a meleg vizet lazításra, fájdalomcsökkentésre, görcsoldásra. Az ízületek is mozgathatóbbak lesznek a melegtől. Ennek roppant egyszerű oka van. A meleg ingerli a hőérző receptorokat a bőrben, melyek az artériák menti idegfonatokra hatnak. Közvetlen hatásként ingerületátvivő anyagok (pl. acetilkolin) szabadulnak fel. A vér hőmérséklete a meleg hatására megemelkedik a bőr felől.

A termálvíz kémiai hatása is ismeretes. A föld mélyéből jövő vizek olyan elemeket is tartalmaznak, melyek a felszíni vizekben nincsenek. A vízből a fürdőző testére rakódó ásványi sók bőringert okoznak, mely értágító anyagok felszabadulásához vezet. Megváltozik a szervezet ásványianyag-összetétele.

Biológiai hatás: diffúzióval anyagcsere történik a bőrön át a test alkotói és a gyógyvíz elemei között. Testünk így sok salakanyagtól is megszabadul. Fokozódik a vesék kiválasztó működése. A szívre nagyobb teher hárul, gyorsul a keringés, változik a vérnyomás. Ezért is olvashatjuk minden gyógyfürdőnél az ellenjavallatok első sorai között, hogy szívbetegséggel nem javasolt a vízben tartózkodni. Függ az anyagcsere a víz hőfokától és a mikroklímától. Általában 20-30 perces fürdés elég ahhoz, hogy a víz alkotórészei felszívódjanak.

A gyógyfürdőzés során a vízből folyamatosan párolgó gázokat belélegezzük. Ez jótékony hatást válthat ki asztma és allergia kezelésénél. Ellazítja a hörgőcskék izmait, kevesebb növényi pollennel találkozik a beteg, így nem gyötrik a náthás tünetek. Idegrendszerünkre is jótékony hatással van a víz. Nyugodtabbak leszünk, kissé elfáradunk, jólesik fürdés után lepihenni.

A vízgyógyászat finoman hat az akaratunktól független idegrendszerre: oldja a feszültséget, csökkenti az idegességet, az álmatlanságot, a változókori tüneteket, a magas vérnyomást. Mirigyeink is érzik a megváltozott környezetet: a nyálkahártyákon fokozottabb elválasztás indul meg, ezzel is tisztítva a testet. A belső elválasztású mirigyekből a bekerülő gázok és oldott sók fokozzák a hormonok vérbe áramlását. Fontos tudni a pajzsmirigybetegeknek, mennyi a víz jódtartalma, nehogy a golyva nagyobbodjon. A nemi mirigyekre is hat, ezért lehet jótékony hatású meddőségnél, impotenciánál, cikluszavarokban és a változókorban.