Parádfürdő avagy a vulkánok földjén

Nehéz elhinni, de ezen a békés tájon egykor működő vulkánok voltak. A vulkáni utóműködés eredményei a szénsavas források (savanyúviztek) és a mofetta, azaz a sok szén-dioxidot tartalmazó vulkáni kigőzölgés. A Mátra északi lábánál fekvő Parádfürdő gyógyhelyeink közül az egyik legrégebbi és talán a legkomplexebb kínálattal rendelkezik. A természet igen bőkezűen osztotta a Parádi-völgyben a gyógyító erőket.

A gyógytényezők ilyen széles palettája Magyarországon csak itt található meg, ezen a helyen ugyanis vasas, arzénes, timsós víz és kén-hidrogénes savanyúvizek fakadnak, de természetes szén-dioxid-gáz forrás is van Parádfürdőn. 

Egy elegáns fürdőhely története
 
Az első fürdő létesítése Parádon Markoth Ferenc nevéhez fűződik a 18. században. Markoth állapította meg, hogy a parádi vizek igen magas vas- és timsó tartalommal rendelkeznek. Javaslatára indult meg a timsógyártás és az első fürdőház felépítése. Óriási lökést adott Parád fejlődésének Schuster János a magyarországi gyógyvizekről. Kutatásai során ő fedezte fel a Klarissza-forrás vastartalmát, illetve az ő munkásságának köszönhetően terjedt el orvosi körökben a parádi vizek gyógyhatásának a híre. Ennek is köszönhető, hogy az 1820-as években megindultak azok az építkezések, melynek során új fürdőházakat, ivócsarnokokat, szállodákat emeltek. A század második felében folytatódtak a beruházások, azt követően, hogy 1847-ben az itt található birtokok a Károlyi családhoz kerültek. Ybl Miklós kapott megbízást számos épület, többek között a mai napig üzemelő Erzsébet Hotel terveinek elkészítésére. Egészen a második világháború kitöréséig pezsgő fürdő- és üdülőélet zajlott Parádon.
 
A parádi vizek
 
Parádfürdőn és környékén három, eltérő összetételű és gyógyhatású víz található.
A timsós-vasas gyógyvíz, mely kifejezetten alkalmas a női meddőség különböző formáinak kezelésére, nőgyógyászati krónikus gyulladásos állapotok megszüntetésére, műtéti beavatkozások elő- és utókezelésére, rehabilitációra.
A kénes hidrogénkarbonátos savanyúvíz (csevice vagy parádi víz), melyet ivókúra formájában alkalmaznak a gyomor, bélrendszer és az emésztőrendszer krónikus megbetegedéseinek kezelésére, valamint krónikus epe-, hasnyálmirigy-májbetegek állapotának javítására. 
A Clarissa-forrás vasas-lítiumtartalmú savanyúvíze növeli a szervezet hőmérsékletét, gyorsítja a vérkeringést, vastartalma miatt pedig a vérképzésben van jelentősége. Ivókúra formájában használatos.
A fenti vizeket komplex gyógykúra keretében kádfürdőben és ivókúra formájában a parádfürdői Állami Kórházban alkalmazzák.
 
Fürdőkúra nem csak vízzel
 
Az itt található  gyógygáz (mofetta) különlegesen hatásos elsősorban a verőérbetegségekben, szív- és általános keringési betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei, különféle reumatikus betegségek, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmunbetegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésében. 
Magyarországon mofetta Mátraderecskén és Parádfürdőn található. A mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő (Mofetta) és a parádfürdői Erzsébet Park Hotel medencéjében gyógygáz van, szigorúan csak felügyelet mellett vehető igénybe a kezelés, hiszen a gáz belélegezve halált okozhat. A széndioxidgáz a beteg derekáig hat, 15 perc körül van a benntartózkodás, és kúraszerűen javasolt a kezelés.