Békési Pálinka Út

Békésben bőségesen terem a hosszan érő, nagy cukortartalmú, egyszerűen feldolgozható szilva. Nem is csoda, hogy kitüntetett szerepet kapott a belőle készült pálinka is. Így történt ez Békésben is, ahol ma már eredetvédettnek minősített gyümölcsből főznek nemzetközileg is sikeres pálinkákat.

A Békési Szilvapálinka Út három állomásán a pálinkafőzés hagyományait, a hagyományos és egészen friss receptek alapján készült főzeteket lehet megismerni, és természetesen a szilván túl más gyümölcspárlatokkal is barátságot lehet kötni.
 

Gyulai Pálinka Manufaktúra

Az első gyulai pálinkafőzdét Báró Harruckern János György alapította 1731-ben, az a német származású földesúr, aki fellendítette a környéken az ipart és a kereskedelmet, és még Békés vármegye főispánja is volt. A Gyulai Pálinka Manufaktúra az általa teremtett hagyományt viszi tovább, a báró nevét még egy eperpálinkájuk is viseli.

A látogatókat a manufaktúra pálinkafőző mestere vezeti be a gyümölcsfeldolgozás és a párlatkészítés fortélyaiba, amiket a gyakorlatban is ki lehet próbálni. A számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett pálinkák kóstolása mellé kemencében sült finomságokat kínálnak, télen pedig disznótorokat is tartanak. 

Békési Pálinka Centrum

A tapasztalt pálinkafogyasztóknak is tud újat mutatni a Békési Pálinka Centrum, és nem csak azért, mert a közelben kialakított vasúttörténeti parkban egy pálinkafőző mozdonyt is megnézhetünk. Ha Békés belvárosában járunk, magunk is átélhetjük a néhány éve megnyitott Békési Pálinka  Centrumban - mely az egykori zsinagóga szépen felújított épületében működik -, azt a közösségi érzést, amit egykor a pálinkafőzés jelentett az emberek számára. A négy szintes, óriási méretű pálinkaházban 200 féle pálinkát kóstolhatunk meg, de a Békési Pálinka Centrum nem csak ebben tud újat mutatni.  A legkorszerűbb berendezésekkel a pálinkafőzés tudományát helyben is kipróbálhatjuk, sőt, akár arra is van lehetőségünk, hogy az interneten keresztül felügyeljük a saját pálinkánk főzési folyamatait.

Árpád Pálinkatanya

A békéscsabai Árpád Pálinkatanya igazi családi vállalkozás. Nagy Árpád főzőmester az édesapjától tanulta meg a pálinkakészítés ismereteit és szeretetét. A jellegzetes békéscsabai előtornácos pálinkaház falai mögött patinás rézüstök és kígyózó rézcsövek társaságában mutatják be az eredetvédett Békési Szilvapálinkát, de a kóstolói menüben a saját prémium termékek mellett kereskedelmi forgalomban nem kapható pálinkaritkaságok is szerepelnek. Telente a pálinkakóstolás mellett itt is tartanak élménydisznótort, de a konyhából egész évben áradnak a Békés megyei házi falatok illatai: házi kolbászt, házi kenyeret kapunk a kóstoló mellé.