Az Észak-Alföld legendás ízei

Minden régiónak megvannak a maga történetei, legendái. És minden régiónak megvannak a maga ízei. Az Alföldi Legendárium Klaszter az Alföld mondáit és legendáit mutatja be és népszerűsíti a nagyközönségnek sok-sok ehető finomságon keresztül, melyhez izgalmas túracsomagokat is készített a kalandvágyó gasztroturisták részére.

Panyola, Debrecen, Milota, Nádudvar, Mátészalka és még sorolhatnánk az alföldi finomságok lelőhelyeit. És hogy mi minden „terem" hazánknak e részén, amit érdemes megkóstolni?

Panyola neve mára egybeforrt a minőségi pálinkatermeléssel, innen származik a panyolai meggy, szilva, körte és alma pálinka. A meggyet és a szilvát aszalt formában is megízlelhetjük a vidéken.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Vállaj, itt készül a legendás vállaji füstölt sváb kolbász, sok más finomság mellett.

Nemcsak disznóságok, hanem legendás szarvashús-készítmények is kóstolásra várnak a régióban, ilyenek például a szarvas sonka, az olajban pácolt szarvas bélszín vagy a szarvas vastag kolbász. A legendás hús mellé természetesen a reszelt torma dukál, amit almás változatban is készítenek az Észak-Alföldön.  És semmiképpen ne utazzunk tovább anélkül, hogy megkóstolnánk az itt készült parenyica sajtot, meggylekvárt és akácmézet.

Nemcsak az a közös e sokféle termékben, hogy egytől-egyig finomak, de az is, hogy mindegyiknek megvan a maga története, legendája. A Legendás Termékek révén nem csak megismerhetjük a mára már javarészt feledésbe merült alföldi mondákat, de mindenki teli hassal és teli élményekkel távozhat az Észak-alföldi régióból.