Taschner Kurt szereti a Fertő-táj panorámáját

Taschner Kurt borházában már modern technológiával készül a bor, de az édesapja pincéjében még ott rejtőznek a poncichter, azaz a régi soproni szőlősgazda nagyszülőktől örökölt eredeti eszközök. A Taschner-birtokon az érkezőket nem csak bor és pezsgő, de varázslatos kilátás is várja.

A soproni Taschner Kurt ponchiterek, vagyis régi, soproni szőlősgazdák leszármazottja. A nagyszülők borkimérésétől a 20 hektáron gazdálkodó Taschner Bor- és Pezsgőházig azonban hosszú út vezetett. A környéken sok poncichter gyökerű családnál megbicsaklott a bortermelés a szocializmus idején. Taschner Kurt és családja azonban töretlenül a borászattal foglalkozik. De nem csak a családi szálak tartották Sopron közelében.

„A borvidék, a Fertő táj szépsége, a birtok fekvése, az itteni dűlők látványa az, ami elsősorban számomra megragadó. Tiszta időben a szőlőkből nemcsak a Fertő tóra, hanem egészen Pozsonyig ellátni, nyugat felől pedig a Bécsújhelyen túl fekvő Schneebergben is gyönyörködhetünk. Az itteni borok elképesztő változatossága gyönyörködtet, a reduktív könnyű fehértől, a rozén át a testes vörösökig, sőt az édes-nemes fahordós fehér borokig nagyon széles a paletta." – mondja a kötődésről.

A borház nem csak a panoráma miatt különleges. A környéken egyedül itt termelnek a bor mellett pezsgőt is. „2005 óta foglalkozom ezzel, ami egyfajta szerelemgyerek. A látogatókat be szoktam avatni a pezsgőkészítés rejtelmeibe, és természetesen be is mutatom." – ajánlja a látogatóknak Taschner Kurt, aki azokra is gondolt, akik autóval érkeznek, vagy egyéb okból nem fogyaszthatnak alkoholt. – „Minden évben kifejezetten ezért készítünk zweigeltből mustot, amit aztán pasztörizálunk. Így egész évben tudunk adni valamit a kísérőknek is."

Annak, aki a pünkösdi hosszúhétvégét tervezi a közelben tölteni, Taschner Kurt a Várhelyi-kilátót és környékét ajánlja egy kis séta helyszínéül. „Itt tárták fel ugyanis azokat – az időszámításunk előtti – kelta sírokat, amelyekben szőlőmagvakat találtak. Innét indul a Soproni borvidék története.  A fiatal borász szerint a gasztronómiai élményeket sem szabad kihagyni: „Azt ajánlom, igyekezzenek minél több soproni pincét meglátogatni, közben sétáljanak egyet a belvárosban, keressék fel a csokoládémanufaktúrát. A nap végén pedig valamelyik kiváló vendéglőbe üljenek be vacsorázni." – hangzik a kedvcsinálója a soproni kikapcsolódáshoz.