6 város + 6 téma hétvégére

6 város 6-nál is több témaparkját és látogatóközpontját ajánljuk: bekukkanthatunk Etyekwood, avagy a filmipar bástyái mögé, ellátogathatunk Pannonhalmára, vagy egy ókori sírkamrába, végigmehetünk Magyarország legfuturisztikusabb gyalogoshídján és a F1-es gépek alapmodelljével is barátságot köthetünk.
Pécs: ÓKERESZTÉNY SÍRKAMRÁK vs. ZSOLNAY NEGYED  
Ajánljuk: történelem vagy dizájn hangsúlyos családi programnak, romantikusan kulturális szemlélődésre  
 
Az 1600 éves festett sírkamrák és a 20. századi majolika versenyez Pécsett a látogatók kegyeiért, hiszen egy-egy napos pörgős programot jelent mind a látogatóközpont, mind a kulturális negyed felkeresése. 
Hogyan lehet eltölteni egy teljes napot a Zsolnay Negyedben: babzsákban tervezgetés, rózsaszín kiállítás, koncertek, bábszínház, lődörgés, kerámiafestés, egy jó ebéd. A teljes programot megírtuk itt. 
 
 
Hogyan lehet eltölteni egy teljes napot az ókeresztény sírkamrában: teljes egészében bejárhatjuk a régészek által feltárt sírkamrát szarkofággal, ókori falfestményekkel, az Apáca utcai legújabb, díszes római és középkori sírokat, plusz ennek a római kori változatát.  A Világörökségi helyszíntől lépésnyire, azaz egy 20 méteres sugarú körben érhetjük el a Bazilika, Dóm Kőtár, Csontváry Múzeum épületeit.    
 
 
 
 
PARLAMENT LÁTOGATÓKÖZPONT – Budapest
 
Ajánljuk: családi programnak
 
A megújult Kossuth térről modern csarnokon át léphetünk be az Országház látogatható részébe, ami különösen jó hír azoknak, akik utoljára (az áthelyezés miatt) a Nemzeti Múzeumban látták a koronát – hiszen semmiféle bonyodalommal nem jár a Parlament Látogatóközpont felkeresése. A fogadócsarnokban kényelmesen fel tudunk készülni a látogatásra. A ruhatár, egy kellemes cukrászda, ajándékbolt, és az üvegfalakon kikukkantva a pompás panorámát nyújtó kilátás máris jó hangulatot teremt.
 
 
Amit látni fogunk: a látogatóközpontot alagút köti össze az Országházzal, a házban az egyik díszes lépcsőházat, a felsőházi üléstermet és társalgót, láthatjuk, a kupolacsarnokban a szent koronát állították ki.
 
 
Pannonhalma: PANNON APÁTSÁGI MÚZEUM és LÁTOGATÓKÖZPONT
Ajánljuk: gasztronómiai, spirituális és kulturális céllal  
 
A Pannonhalmi Bencés Apátság csodálatosan ötvözi a modern, látogatóbarát hozzáállást a keresztény szellemiség megőrzésével.  Nagy közkedvenc Pannonhalmán az arborétum és gyógynövénykert, mely nyáron színpompás úti cél lesz. 
 
 
Vasárnaponként a templom, az altemplom és a kerengő 11 órától látogatható.
 
 
Újdonság most tavasszal (mivel 2014 júliusában adták át) az Apátsági Majort (új nevén: Apátsági Múzeum). A kávézó, az állandó tárlatok mellett hamarosan időszaki kiállításoknak is helyet ad a szépségesen felújított épületegyüttes. Részletes cikkünk az Apátsági Múzeumról itt olvasható.
 
 
Pannonhalma a gasztrofanatikusok számára sem utolsó célpont, hiszen kiváló borai tették közkedveltté az Apátsági Pincészetet, és a helyben termelt gyógynövényekre épülő, furfangos menüsoráról híres, modern étterme, a Viator Étterem és Borbár több mint kiváló kulináris élvezetet jelent.
A pincészet, a gyógynövénykert és az étterem találkozásából hiteles kóstolót pedig a Pausa Apátsági Kávéházban kaphatunk. 
 
 
KORDA FILMPARK – Etyek 
Ajánljuk: filmmániásoknak, tinédzsereknek és örök tinédzsereknek, és azoknak, akik lemaradtak a szombati nyílt napról
 
TIPP! Szombaton az Uniós fejlesztések nyílt napján nem csak itt, de még rengeteg helyszínen lesznek programok,
melyről bővebben itt írtak:  nyiltnap.szechenyi2020.hu
 
Etyek (persze nem város: nagyközség), azaz a „magyar Hollywood" nem csak a filmgyártás, de a kiváló borok és a Piknik (a tavaszi április 11-én lesz) lelőhelye. Most viszont nézzünk be a filmipar publikus szegletébe, a Korda Filmparkba! Stúdiótúrán a Borgiák és a Hellboy 2 díszletei között nézelődhetünk, az interaktív kiállításon filmes trükköket lehet kipróbálni, mint a falon járás vagy greenbox. Megtudhatjuk milyen a filmbuilding programban filmet forgatni több helyszínen, bizonyítékokat gyűjthetünk etyeki helyszínelőként és még szinkronizálhatunk is. 
 
 
 
MOBILIS és MEXTREM PARK – Győr
Ajánljuk: apa-fiú programnak, autóbolondoknak  
 
A győri Mobilis amellett, hogy emléket állít a város autógyártásának, a fizika egy olyan speciális válfaját szemlélteti élvezhető módon, ami a mozgáshoz, autózáshoz kötődik. A hónap témája az okos városi közlekedés lesz. Rengeteg tudományos játékot próbálhatunk ki a Társas-Játék-Térben (a játékbolt zárva lesz), fizika mellett más természettudományos témába is átkacsint a 74 kipróbálható kiállítási tárgy.
 
 
A tudomány után próbáljuk ki a gyakorlatban a szabadesést és az ütközéseket a kalandparkban, ahol 51 akadállyal tarkított kötélpálya és egy furmányos földi akadálypálya, két falmászó (boulder) terem és egy go-kart pálya alkotja Magyarország legnagyobb, 2000 nm-es fedett kalandpályáját, a Mextreme Parkot.  
 
FUTURA és a SZIGETKÖZ – Mosonmagyaróvár
Ajánljuk: családi programnak
 
Futura egy igazi természettudományos agyvihar, amit kisiskolás gyerekek is már garantáltan élvezni fognak. Egy régi magtárépületben, 4 szinten (föld, tűz, levegő és víz) a legkülönbözőbb természeti jelenségekkel lehet biztonságosan packázni az interaktív kiállításokon, belebonyolódhatunk robbanós kísérletekbe a tudományos bemutatókon, landolhatunk a hatalmas repülőgép szimulátorral, van 5D-s mozi is (= 3D-s filmből, mozgó székekből és érzékelhető légmozgásból, esőből áll össze az 5 dimenzió).  TIPP! A Futura szabaduló szobáját Pániklabornak hívják, ahová vasárnapra még vannak szabad helyek!
 
 
A FUTURA ebben a felújított magtár épületben kapott helyet
 

 
Futura után nem árt szétnézni a Szigetközben, ami tavasszal elképesztően gyönyörű hely. Ha az időjárás engedi, lóval vagy kerékpárral is bebarangolhatjuk. Direkt túrázásra szakosodott lovasudvarokat találunk a környéken. Nyáron kenuval is kombinálják a túrát, addig is kerékpárral nézhetünk szét a Szigetköz mocsarai, erdői és holtágai között. Lélekmelegítő gyanánt két fürdőt és egy hibátlan pálinkaházat kereshetünk fel.