Szelek szárnyán a Balatonnál

A Badacsony tetején állva, vagy a fonyódi Széplátó, esetleg a Kőröshegyi völgyhíd tetejéről körbepillantva talán egy kicsit mindannyian vágyódunk arra, hogy madárként szelhessük a balatoni eget. Sajnos a technika nem tart ott, hogy madár módra repülhessünk. De a Balaton környékén mégis sok helyen adnak szárnyat a vágyainknak.

Amikor a Balatonról beszélünk, igen gyakran az időjárást is megemlítjük vele kapcsolatban. Hány fokos a vize, mennyi csapadék esett, milyen a széljárás. Ez utóbbi több szempontból is fontos, legtöbbször talán a vitorlázást érinti: érdemes-e kimenni a vízre hajóval vagy sem? Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a légáramlatoknak egy másik közlekedési formánál is jelentős szerepe van, ez pedig a repülés.

Repülni többféleképpen lehet, a Nyugat-Balatonnál például hőlégballonnal. A Keszthely és Hévíz között elterülő mezőről induló jármű egyszerre 18 utast tud magával vinni a magasba. Akik legyőzik félelmüket és belevágnak ebbe a kalandba, páratlan élményben részesülhetnek. Semmihez sem hasonlítható élmény a felhők közül figyelni a tavon lágyan ringatózó hajókat, a Balaton partját pöttyöző színes falvakat, a végtelen hosszúságú szőlősorokkal tarkított tanúhegyek oldalát és a horizont mögött lebukó Nap utolsó aranysárga sugarait. S hogy mindez ne csak az emlékeinkben éljen, fényképezőgépünkkel olyan különleges képeket csinálhatunk, amilyeneket sehonnan máshonnan.

Ráadásul a hőlégballonozás nem igényel sem különleges felszerelést, sem pedig előképzettséget, bárki részt vehet az izgalmas utazáson 6 éves kortól május elejétől szeptember végéig. A változatosságot garantálja az időjáráshoz igazított, mindig más útvonal.

TIPP! MINDEN A BALATONI HŐLÉGBALLONOZÁSRÓL

Kevésbé bátraknak sem kell lemondaniuk a tó felülről való megcsodálásáról, számukra a sétarepülés ajánlható, amelyre Siófokon vagy Balatonedericsen nyílik lehetőség. Mindkét helyszínen tapasztalt pilóták szállítják jól felszerelt gépeikkel a vállalkozó szellemű vendégeket, akik egy kicsit szeretnének kiszakadni a hétköznapok szürkeségéből, szeretnék maguk mögött hagyni a mindennapi gondjaikat és új nézőpontból tekinteni a világra – szó szerint. A repülőket ráadásul kevésbé befolyásolja az időjárás, így szinte bármilyen útvonalat végig tudnak járni, csak egyeztetés kérdése az egész.

TIPP! SÉTAREPÜLÉS információk itt!

Végül, de nem utolsó sorban, az igazán nagy kihívást keresők kipróbálhatják az siklóernyőzést is. A felsorolt szabadidős tevékenységek közül ez igényli a legnagyobb rákészülést, de valószínűleg ez a leginkább adrenalin-pumpáló is. Az elnyújtott elliptikus formájú ernyők használatát bárki megtanulhatja egy tanfolyam segítségével, ahol az eszköz használata mellett megismerkedhet a levegő tulajdonságaival és a repülés szabályaival is. Ezek után már csak be kell lépni egy siklóernyős klubba, s máris bármikor meghódíthatjuk az égboltot. A Csobánc országszerte ismert és kedvelt starthelye eme sportot űzőknek.