Érték, élmény, természet: Hortobágy

Hortobágy: sokunknak a pásztorok otthonának számító végeláthatatlan pusztát, a kopár sziket és az azon megpihenő végtelen madárseregek sokaságát jelenti. Azonban turistaként is közvetlen kapcsolatba kerülhetünk ezzel az igazán különleges, gyógynövényillatú hellyel, akár a Kézművesudvarban, a Pusztai Állatparkban vagy a terepjárós szafarik alkalmával. Ezeket mutatjuk most be.

Az 1973-ban megalakult Hortobágyi Nemzeti Park az emberiség kulturális Világörökségének részét alkotja. A nemzeti park szívében található az 1300 lelket számláló Hortobágy település, központjában áll a nemzeti park látogatóközpontja, ahol minden információt megkaphatunk a térség programlehetőségeiről, szállás- és vendéglátóhelyeiről. Ugyanitt megtekinthető a természetrajzi kiállítás, valamint a Darvak világa interaktív kiállítás is, közelében találjuk a Kilenclyukú hidat, a Madárkórházat, ahol annyi madárnak nyújtanak menedéket.

Közvetlenül a látogatóközpont mögött található a Hortobágyi Kézművesudvar, melynek célja a Hortobágy és a tájegységileg, történelmileg kapcsolódó települések kézműveseinek, népművészeinek összefogása, néprajzi és kulturális értékeinek megjelenítése. A kulturális értékek iránt érdeklődő látogatók a puszta néprajzi értékeit bemutató Pásztormúzeumban és Körszínben, valamint Hortobágyi Csárdában lévő csárdatörténeti kiállításban tehetnek látogatást.

Hortobágyi Vadaspark és Pusztai Állatpark

A Pásztormúzeumtól induló autóbuszokkal vagy terepjáróval közelíthető meg a Hortobágyi Vadaspark, mely az ősi puszta vadvilágát mutatja be. Lakói között megtekinthetők azok az állatfajok, melyek az ember megjelenése előtt e tájon éltek, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorultak, kiszoruló félben vannak.

Többek közt farkasokat, aranysakált, fakókeselyűket, különböző vízimadarakat, valamint szabadon élő Przewalski vadlovakat ismerhetnek meg látogatóink. A vadasparkban a nagyvadakat testközelből is megnézhetjük egy terepjáró extra szafarin, így biztonságos távolból lehet a vadlovakat és őstulkokat  megfigyelni.

Régi magyar háziállataink bemutatását szolgálja a Pusztai Állatpark, melynek a bemutatáson felül az a célja, hogy elősegítse ezeknek a fajtáknak a fenntartását, népszerűsítését hazánkban. A pusztát a szürkemarhák és a vágtató lovak nélkül nehéz lenne ugyanis elképzelni. A pusztai fogatozások során megismerkedhetünk a hagyományos legeltetői állattartással, ménessel, szürkemarha- és bivalygulyával, rackanyájjal, mangalica kondával is.

Csillagoségbolt-park

A Hortobágy Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe, a zavaró fényektől mentes nemzeti park látogatói számára az éjszaka több látványosságot is nyújt.  A Hortobágyi Csilagoségbolt-parkban szabad szemmel figyelhetjük meg a temérdeknyi csillagot, míg a Csillagdában – ami a Fecske Erdei Iskola mellett nyílt meg – távcsővel figyelhetjük meg a távoli csillagképeket és egy egyórás előadáson is részt vehetünk.

Hortobágyi-halastavak

Hortobágytól 7 km-re található a Hortobágy-halastavi tanösvény, melyet végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. A terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye. Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág. Az elmúlt 35 év alatt közel 300 madárfajt figyeltek meg a tavakon.

A felújított és személyszállításra alkalmassá tett Hortobágy–halastavi Kisvasúttal kényelmesen elérhetjük a halastórendszer távolabbi részeit is, és gyönyörködhetünk a belső tavak gazdag madárvilágában.

Egyek-pusztakócsi mocsarak

A 2014-ben felújított Egyek-pusztakócsi mocsarak tanösvény az újjáélesztett mocsárvilágot mutatja be. A tanösvény kultúrtörténeti emléke a Meggyes csárda, valamint a terület része a Górés-tanya is, ahol sérült ragadozómadarak gyógyítás utáni rehabilitációjával foglalkoznak. Igazi szikes pusztával a Szálkahalmi tanösvényen találkozhat a természetbarát.

A tanösvény kiinduló állomása és egyben névadója, a Szálka-halom nevű kurgán, melyet a Honfoglalás kora előtt itt élt nomád, pusztai népek építettek. A kizárólag szakvezetéssel látogatható Malomházi tanösvény látogatásakor megismerhetőek a Hortobágy jellemző élőhelyei, gyeptípusai, és a Hortobágy folyó is.

Hortobágy egész évben szeretettel várja látogatóit. Nagyobb rendezvények közül kiemelendő a Szent-György napi Kihajtási Ünnep, a több évtizedes múltra visszatekintő Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemle vagy a Hortobágyi Hídi vásár.