Pálinka és helyi termékek

A Velencei-tó környéke nemcsak a fürdőzésnek, hanem a gasztronómiának és a helyi specialitásoknak, termékeknek is gazdája. Az Agárdi Pálinkafőzde látogatócentruma egész évben várja a minőségi pálinka, a tradicionális magyar fogások és a kulturális élmények híveit.

Az igényesen berendezett "kulináris szentély" konyhájának ínycsiklandó fogásaival és meghitt hangulatával egyedülálló kikapcsolódási lehetőséget kínál. A látogatók megismerkedhetnek a modern, igényes pálinka-készítés rejtelmeivel, majd ízlelőbimbóikon keresztül helyben megtapasztalhatják, miért is nyer a főzde annyi elismerést Európa-szerte.

Aki a bort szereti…. – kezdődik a híres mondás. Bizony, a Velencei-tóhoz látogatók ne feledkezzenek meg a jó nedűkről, melyet szerte a tó körül helyi gazdáknál, borbemutató pincékben, üzletekben meg is vásárolhatnak.

A Velencei–tó környéki szőlősgazdák kezdeményezésére 2001-ben megalakult a Velencei-tó környéki Borút Egyesület, melynek tagjai a tó környéki települések boros gazdái. Kialakításra került egy borút, mely állomáshelyein, hangulatos pincefogadókban, borászatokban különböző helyi fajtákból készült bort kóstolhatnak!

Az itt termelt borok eredeti gyümölcs illatúak, világos színűek, finom savakkal rendelkező, elegáns fehérborok és testes vörösborok.

A környék jelentõs szõlõfajtái: Olaszrizling, Chardonnay, Rajnai Rizling, Zenit, Zenit, Zengõ, Zöld veltelini, Királyleányka, Kékfrankos, Zweigelt Cabernet Sauvignon és Tramini, Cserszegi fûszeres, Irsai Olivér.

Pázmándon a Velencei-tó környékének szőlőtermesztő és borkészítő múltját, hagyományait, valamint a kiváló helyi borokat kívánják bemutatni a több mint 200 éves Jezsuita rendház dézsmapincéjében és annak pincerendszerében újonnan kialakításra került boráriumban és múzeumban. A látogatókat a minőségi borok kóstoltatásán túl - a tradicionális vidéki életet felidéző- sparhelten és kemencében készült- ételekkel kínálják. Programjaik között, kiemelt szerepet kapnak a már-már feledésbe merült népi hagyományokhoz kötődő események.

A tókörnyéki helyi termékeket minden hónap második szombatján helyi termelői piacon, Dinnyésen, a Hagyományőrző Turisztikai Központban beszerezhetik az érdeklődők. Érdemes ellátogatni a piacra, már csak azért is, mert ez több, mint piac….  

Azonban a spájzot feltölthetik Pázmándon is! A helybeliek és a tókörnyéken megszálló vendégek is fogyaszthatják a friss, pázmándi termékeket, könnyen hozzájuthatnak, hiszen a "spájz házhoz megy"! A kezdeményezés célja, hogy a Velencei-tó környéki településeken élő és ide látogató emberekhez is eljussanak olyan egészséges házi termékek amelyeket helyi termelők, kézművesek alkotnak meg. Nem kell bajlódnia a bevásárlással, emellett garantáltan friss termékekkel járulhat hozzá egészsége megőrzéséhez, továbbá a helyi termelők munkáját is segíti.

De választhatja a tójárót is, akik szintén házhoz szállítják a Velencei-tó környéki településeken működő termelők, gazdálkodók, élelmiszer-feldolgozók és kézművesek termékeit is.