Csabai kolbászra fel!

Az egy főre eső hungarikumok számát tekintve régióink közül élen jár a Dél-Alföld, amely többek között két kedvenc kolbászunk: a gyulai és a csabai hazája. Álljon most itt néhány közérdekű információ a csabairól.

Bevásárlólista

Sertéshús, szalonna, só, kömény, fokhagyma és fűszerpaprika. Csupa ízletes, eredeti hozzávaló, ezekből készül a híres csabai kolbász.

Hogyan?

Az eredeti, igazi csabai kolbász jellegzetesen hagyományos, népi termék, a csabai élet sajátos tartozéka, amelyhez népi munkafolyamatok, népi szokások is kapcsolódnak. Ez a fajta családon belüli húsfeldolgozás évszázadok óta fennmaradt, apáról fiúra szállt és még napjainkban is gyakori. A kistermelői borokhoz hasonlóan, a csabai kolbász is mindig mindenütt egy kicsit más, hiszen a hasonló gyártási folyamatok mellett a fűszerek aránya minden családnál egyedi jelleget ad a terméknek. Mondhatnánk úgy is: „Ahány ház annyi féle kolbász.". Más kolbászokhoz mérten különleges ismertetőjegye, hogy fűszerezése nem tartalmaz borsot.

Dél-Alföld hungarikumairól itt olvashatunk bővebben.

Egy kis gasztrotörténelem

A csabai kolbász nevével a szakirodalomban az 1900-as évektől kezdve találkozhatunk, Békéscsaba hírnevét is a város húsfeldolgozó iparának köszönheti. A századforduló táján disznótorok alkalmával még csak maguk a csabaiak magasztalták, dicsérték a vendéglátó ház kolbászát, aztán a csabai kolbász ismert lett, előbb a megyében, egy-két évtized múlva már országszerte, végül már külföldön is egyre többen keresik, vásárolják, dicsérik, szeretik ezt a különleges hungarikumterméket.

Konklúzió

A csabai kolbászt mindenképp kóstoljuk meg, ha Békéscsabán járunk! Itt ugyanis még a kerítés is kolbászból van, legalábbis az október végi Csabai Kolbászfesztivál idején, amikor több ezren gyúrják saját recept szerinti kolbászukat. A szomszéd városban a gyulai kolbásznak is évről-évre fesztivállal adóznak a büszke helyiek március végén, a Kolbász- és Sódarmustrán.

Ha pedig a valódi csabai kolbász titkát keressük, itt receptet és a felkutatáshoz szállásajánlatokat is találsz.