Paprikás élmények Kalocsán

Színe mélyvörös, bársonyos hatású, kellemes, fűszeres aromájú, étvágygerjesztő illatú, karamelles pirított magvakra jellemző aromavilágú. Íze édeskés, gyümölcsös, a pentaton (édes, savanyú, sós, keserű, csípős) ízharmóniát tükröző és csípősségmentes.

Nem, kedves olvasó, nem egy találós kérdéses oldalra csöppent, a fentiekben csak egyik legkedvesebb hungarikumunk, a kalocsai fűszerpaprika érzékszerveinkre gyakorolt hatásait adtuk közre. Talán nincs is olyan háztartás Magyarországon, ahol ne lapulna a konyhaszekrényben, kredenc mélyén egy kis üvegcsében, tartóban, dobozban, vászontasakban számos magyaros ételünk elengedhetetlen alapkelléke, a fűszerpaprika.

Hazánkban a paprikát az 1500-as évek óta ismerik. Egyik régi neve, a törökbors arra utal, hogy a törökök útján került hozzánk. Először főúri kertekben termelték, termesztése lassan terjedt el, és kezdetben csak házi fűszerezésre használták. A nemesítési feladatokkal Európában először Kalocsán foglalkoztak. 1861-ben épült az első kalocsai paprikamalom, 1900-ban már három paprikamalom őrölt 12 kőpárral, a Dunán pedig 30-35 dunai vízimalom őrölte a paprikát. A kalocsai modern paprikamalmok a 20. század elején épültek. Az 1920-as évekig hagyományos módszerekkel folyt a fűszerpaprika feldolgozása Kalocsa környékén. 1928-ban világraszóló eredménynek számított a csípősségmentes paprikafajták kikísérletezése. A jól képzett paprikamolnárok segítségével a kikészítés és őrlés minősége rohamosan javult, majd az 1930-as évekre a kalocsai paprika rangja megemelkedett. Az első világháború idején a megnövekedett kereslet miatt az 1920-as évekre a paprikatermelés és a paprikaexport óriási méreteket öltött, és a paprika hódító útja folytatódott az egész 20. századon át.

Kalocsa további látnivalóiról és nevezetességeiről itt olvashatunk bővebben.

Kalocsa neve mára már összeforrt az itt termelt, hungarikummá nyilvánított fűszerpaprikával, amely méltán vált hazánkban és a világ számos országában a gasztronómia, a világhírű magyar konyhaművészet nélkülözhetetlen részévé. A Kalocsa környéki fűszerpaprikák kiváló ízüket, zamatukat és festéktartalmukat főként a kedvező klimatikus viszonyoknak, vagyis a meleg, napfényben gazdag nyárnak és a gyorsan felmelegedő és tápanyagokban gazdag Duna öntéstalajnak köszönhetik.

Ha tájékozottságunkat szeretnénk bizonyítani fűszerpaprika témában, érdemes megjegyezni az alábbiakat. A csípősség intenzitását a kapszaicintartalom határozza meg. Ha a kapszaicintartalom 100-200 mg/kg között van, az őrlemény enyhén csípős, ha 200 és 500 mg/kg között van, akkor csípős, ha meghaladja az 500 mg/kg értéket, akkor erős.

Ha kedvet kaptunk, hogy a konyhánkon kívül is találkozzunk a paprikával, Kalocsán a Paprika Múzeum és a Paprika Ház helységeiben ismerkedhetünk meg e világhírű fűszernövényünk múltjával és jelenével.

Forrás: Romsics Imre – Javaslat a "Kalocsai főszerpaprika-őrlemény" Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételre (2014.10.16.)