Törkölypálinka kezdőknek és haladóknak

A barackból, körtéből, szilvából és más gyümölcsökből készült pálinkák „kistestvére" a törkölypálinka. Ez a szó szerint nemzeti kincsünk szőlőből készül, és szó szerint jellemző rá, hogy ahány főzde, annyiféle létezik belőle.

Van, aki rajong érte, és van, aki ki nem állhatja. Ennek egyszerű a magyarázata, hiszen a törkölypálinkának annyi arca van, ahány szőlőféle, vagyis egészen más a fehér és a kékszőlő törkölyéből, illetve az aszútörkölyből főzött pálinka. A törkölyök között is különleges helyet foglal el az aszútörköly, különösen, ha hordós érlelésen is átesett, olyan ez már, mintha konyakot fogyasztanánk, leginkább egy kiadós ünnepi ebéd után, finom szivar mellett érdemes kortyolgatni.

De mi is az a törköly?

A törköly préselt, száraz szőlőt jelent. A szőlőtörköly a szőlő magjából, héjából és kocsányból származó karakteres ízt és zamatot, a szőlőfajták gyümölcsösséget, a borseprő pedig az aljborra és a boros erjedésre jellemző telt ízt kölcsönöz a törkölypálinkának.

A törköly az egyik leghagyományosabb párlatfajta. Mindenhol, ahol fejlett a borkultúra, fejlett a „borászat melléktermékéből" készülő párlatkultúra is. A világ leghíresebb ilyen törkölypárlata az olasz Grappa, de szerencsére Magyarországon sincs okunk panaszra, ami a minőségi kínálatot illeti.

Hol találunk igazi, zamatos törkölyt?

Jó minőségű, zamatos törkölypálinkát számos hazai pálinkafőzdében, borászatnál találhatunk. Az egyik leghíresebb ezek közül is az eredetvédett pannonhalmi törkölypálinka, de kóstolhatunk villányi, szekszárdi, egri borászatoktól is remek tételeket. A pálinkafőzdéket közvetlenül is érdemes felkeresnünk, ha közelebbről meg akarjuk ismerni a törkölyöket, a Brill, a Márton és lányai, a Szicsek Pálinkafőzde vagy a Zimek Pálinka Manufaktúra is megér egy látogatást, hogy csak néhányat említsünk a széles kínálatból.

Mikor indokolt törkölyt fogyasztani?

Mindegy, hogy disznótoros vagy esküvő, fagyos téli délután vagy kellemes nyári este, a pálinka és a törkölypálinka szerves része a magyar italkultúránknak, érdemes hát időről-időre tesztelni, kóstolni, újdonságokat felfedezni. A kóstoláshoz nem kell szakértőnek lennünk, elég, ha megfelelő hőmérsékleten, mértékletesen ízlelgetjük e nedűt. Ha pedig szakértőnek akarunk látszani a témában, annyit megjegyezhetünk, hogy „Minden pálinka párlat, de nem minden párlat Pálinka"!